Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/58/3000458/bil-o.se/public_html/admin/IncludeMysql.php on line 7 BILORIENTERING - www.bilokronoberg.com
Aktuellt


2023-11-15Lyckad säsong 2023
Så går bilorienterarna till vinterdvala efter en bra säsong både arrangörsmässigt som deltagarmässigt. De flesta deltagare tycks också vara nöjda med de tävlingar som arrangerats.
Mycket arbete ligger bakom varje tävling och vi hoppas på att får se återkommande tävlingar under 2024.
De senaste SM NAC tävlingarna i Ryds och Wäxjö MS regi föll också de tävlande i smaken. Lite olika karaktär där fredagstävlingen tycks ha varit lite svårare orienteringsmässigt. Se gärna Leif Fransson analys under Tävlingar/Anmälan och Dackenatten. Det framgår att några tavlor var speciellt luriga.

Vi får också tacka alla deltagare där vissa är ständigt återkommande även om de bor 50 mil från vårt område. Även tack till alla danskar som återkommer till våra tävlingar och naturligtvis våra finska vänner som tog sig över Bottenhavet för att deltaga i NAC tävlingarna.
Det man kan tycka är lite synd är att vi i NAC enbart hade runt 10 svenska ekipage på hemmaplan medan både Danmark och Finland mönstrade minst lika många vardera. Att arrangera enbart ett SM med 10 deltagare går definitivt inte ihop ekonomiskt med nuvarande avgifter till SBF. Här måste en förändring ske så att även startavgifterna kan hållas nere. En del regeljustering bör också ske för att råda klarhet inför kommande säsong.

Förhoppningsvis återkommer Danmarks välbesökta "kartbords-orientering" via nätet för att liva upp lite under de mörka och kalla vintermånaderna.

Ha det bra så hörs och syns vi snart igen.

Rolf Linde2023-10-08Fyra fina hösttävlinagr körda
Först i raden med sensommar/hösttävlingar var Älmhult som tacksamt återkommit som arrangör. Millebygden Motorarena stod som "centralort" och mycket hade koncentrerats till det utbyggda vägnätet i Martinssons regi. Arne J och Peter P stod som arrangör och hade gjort en mycket utslagsgivande bana. Det var tom så att korta banan blev lite för utmanande och flera ekipage klarade därför inte respittiden. Erfarna Christer och Erik Svensson blev nu segrare på korta banan strax följda av allt duktigare Per-Åke Blom och Milton Karlsson. Även Peter Sandström och Bengt Gunnarsson var inte heller långt efter. Några ekipage hoppade även sista delen för att klara respittiden och fick därmed högt prickantal för missade kontroller.
På långa banan tog åter Rune och Andreas Nilsson hem segern med god marginal till våra danska vänner Leon Spiegelhauer och Jan Johansen och allt säkrare Ynge och Mattias Ernstsson tog hand om 3e platsen.

I Uppland arrangerades sedan en dubbeltävling i Almunge och Rimbos regi. Gott beröm från de tävlande. Resultatet hittar ni här under Tävlingar/Anmälan.

Så i lördags var det åter dax för flitiga Ljungby som arrangör av den första SM tävlingen för året. Det blev en värdig och mycket utslagsgivande tävling där slutsträckan på långa banan var en granplantering. Många kontroller och gammelvägar utnyttjades av erfarna Conny Johansson och sin stab med bla. Wiléns. Segrande ur striden blev som väntat landets suveräna par Björn Henriksson och Ulf Andersson som inte bommade en enda tavla. Bland de svneska ekipage kom sedan Joacim Ahrnheim och Peter Khilstenius och 3a Yngve och Mattias Erstsson som åter visar att man tillhör eliten Tyvärr råkade annars en av favoriterna Rune och Andreas Nilsson hitta ett rejält småländskt krondike och fick bryta. Korta banan vanns nu av P-Å Blom och Milton Karlsson före Sandström/Gunnarsson och som 3a M-O Bengtsson och Gunnar Holmgren.
Bland våra danska vänner tog Morten Jäger och Bent Mikelssen hand om "klassegern" och 2a totalt efter Henriksson/Andersson.

Nu väntar tävling i Upplands serien innan 2a och 3e deltävling i Ryds och Wäxjös regi.

Rolf Linde2023-09-09Höstsäsongen på G
Så äntligen kommer Bilorientering igång igen. Först ut är Älmhult som tacksamt åter är på "arrangörs-banan" med Arne Johansson och Peter Palinkas spetsen. Därefter 2 tävlingar i Uppland med erfarna banläggare och sedan i oktober följer Ljungbys SM tävling och ytterligare 2 tävlingar i Uppland. Någon tävling i Danmark år också med i kalendern.
I novemeber blir det dubbeltävling i SM i Ryds regi där Wäxjö är medarrangör för fredagstävlingen.
Banläggarna är i full gång med att försöka övertyga markägare att Bil-O är en trevlig sport och de flesta är positiva till att låna ut sina vägar vilket vi är innerligt tacksamma för. Ibland går det dock inte bl.a. som en kvinnlig markägare uttryckte det sig på en jättefin gammal väg (rätning) - "Nä jag ville inte ha in folk där" Bara bita ihop och acceptera läget.

Så det är bara att boka in tävlingarna och anmäla sig.
Vi syns bland buskar och kontroller!

Rolf Linde2023-05-20Lyckad vårsäsong för Bil-O
En aktiv vårsäsong med tidiga tävlingar i Sverige och så klart mycket aktivitet i närmaste grannlandet Danmark hoppas vi skall öka intresset. Även då inräknad Danska "skrivbords versionen" och även en avverkat NAC (tidigare NEZ) i Danmark hoppas vi alla får en efterföljande även nästa år.

Aktiva kan ta lite semester medan arrangörer säkert jobbar på för fullt med sensommarens och höstens tävlingar.

Njut av den vackra naturen och de otaliga gröna färgerna för att inte glömma den ljuvliga doften efter ett regn. Det där påminner mig om en MHF orientering i mitten av 1960-talet. Tävlingen gick i de NV delarna av länet i mitten av Maj. Ett åsk-och häftigt regn gjorde att det kom in behaglig doft av nyknoppade löv och vegetation i den annars lite avgasstinna luften från VW 1500S :ens värmesystem. Det doften har blivit till ett evigt minne i mitt luktcentra och förknippas med bilorientering. Å andra sidan får man väl som Bil-O nörd alltid nåt minne i de flesta konstiga sammanhang. Ex att man hela tiden kollar på "vägrätningar" var helst man kör bil. Familjen brukar påminna att det inte är någon tävling med orden "...men för helskotta titta på vägen du kör"
Så med båda händerna på ratten, friskluften fullt öppen, och blicken enbart på vägen önskas vi alla en trevlig och skön sommar och att ni kommer med laddade batterier till "höstsäsongen"..

Rolf Linde2023-04-10Säsongen inledd
I år var det rekordtidig premiär för Bil-o i Ljungsbys regi i början av Mars. Conny hade lagt en tävling av förståeliga skäl på övervägande industriområden. Risken med vägar så här års är annars tjälskador och annat otyg. Dessutom har årets vinter dragit ut på tiden och vi har fått en del snöfall under mars månad. Ljungby klarade det sistnämnda med lite flyt då det veckan efter låg 5-10 cm snö. Som alltid uppskattat arrangemang i Ljungby.
Återigen Nilssons i topp med därefter var det tajt mellan 3 ekipage där det skiljde enbart 3min. Om närheten till Danmark är en fördel ;-) blev det Ernstsson som vann den duellen före Mörnborg.
Korta banan togs hem av Sandström/Gunnarsson följda av erfarna Ringberg/Sällström.

Grimslövs /Wäxjös arrangemang tycks fungera bra där även denna gång med Fransson/Linde som samarbetande banläggare med utgångspunkt från bekanta Odenslanda. Banan gick denna gång nordväster över och några hade även lyckats lista ut tävlingsområdet pga en "läckande " banläggare ;-) Vi testade att lägga ut ett meddelande på ortens Facebook sida och det var kanske bra för de boende men inte så lyckat då flera listade ut var det skulle köras. Nu användes dock betydligt mer 10.000 ekonomisk karta från 1950-talet vilket ändå gjorde att utslaget blev rättvist. De som kört det NV området både SM 2007 och 2013 med bibehållet vägminne fick ändå en utmaning och faktiskt kanske det t.o.m. var en nackdel då nya svårigheter kunde nyttjas. Ingen försökte sig heller på att forcera "Fransson åker" (mer än banläggaren). Även området mellan Odenslanda och Huseby har utnyttjats många gånger men med finurlighet och andra kartor hade banläggare Fransson fixat en del nya svårigheter.
Nu verkar Nilsson vara omutbara och tog ännu en seger. Danskarna Spigelhauer/Johansen tog hand om 2a platsen före Ernstssons och som fyra Jäger/Mikkelsen. NOterbart är att Dacke/Karlsson var de enda som klarade banan utan tavlebommar (ca 140 kontroller fanns) och gick in som 4a.
På korta banan återställde Ringberg/Sällström "ordningen"som klara segrare före far och son Svensson och Bengtsson/Holmgren som 3a
Nu får vi vänta ett tag till nästa tävling här nere men tävlingar i Danmark inklusive NAC (omdöpt från NEZ) och även några Regularity i Sverige finns i kalendern.

Rolf Linde2023-02-16Snart blir det tävling "live"
Kul att se att så många ägnar att gnugga sina hjärnhalvor till att lösa "di danske Papperslöpen". Även en del svenskar håller sig framme i de olika klasserna som samlat över 80 deltagare. En hel del lurigheter har de "tävlande" att lösa.
I övrigt är banläggare fullt sysselsatta med att förbereda årets tävlingar. Att vintern tycks tagit slut (om du nu varit någon över huvud taget) är dock ingen garanti för att vi får det snöfritt eller halkfritt på de första tävlingarna i vår där Ljungby går ut först med sin tävling redan den 4 Mars. Därefter Grimslövs tävling den 1 April och vi hoppas inte denna blir ett Aprilskämt ;-) Så väl mött både bakom "papperslöp" och tävlingar IRL ;-)

Rolf Linde2023-01-11Efter helgerna...
Så har jul nyår och trettondagen avverkats ännu en gång. "Skitvädret" i södra Sverige tycks hålla i sig och det man kan sysselsätta sig med är mest inomhus. Ex då "vinterturnering i papperslöp" i dansk regi som tycks samla flertalet utövare inom vår hobby. Två "deltävlingar" återstår och vi börjar förstå varför våra grannar i söder behärskar det mesta inom bilorientering. Kluriga saker att lösa som håller hjärnkontoret i trim.

Hemsidan har strulat och webbhotellet (Levonline) har fått göra en backup på anmälnings och resultatsidan men lyckades inte återskapa något efter augusti i år. Allas vår Totte har lagt in de resultat som han har tillgång till och vi ber respektive arrangör lägga in resultaten under 2022 där det nu står "Resultat inom kort".
Totte har även skickat ut månadsbrev och info från möten så alla aktiva har fått bra informeration.
I övrigt är det mindre grupp som tittar på en ny lösning för hemsidan. Arbetet fortgår.

Det öppna Bil-O mötet i Ljungby går också att anmäla sig till antingen på hemsidan nu eller till Totte direkt.

T.v får vi försöka stå ut med ruskvädret och se några månader framåt till de första tävlingarna.

Rolf Linde2022-12-08Säsongen slut ... nästan
Så avslutades den "praktiska" delen av säsongen med Grimslövs linjeorientering lördagen den 3 december. Totalt 17 startande vilket får anes som godkänt.Ingen vidare snö föll som var fallet i fjol där banläggarna då fick ett digert skottarjobb för att få dit alla tavlor. I år blev det dock halt då tempen låg strax under nollan. "Nollade" gjorde endast 1 ekipage på korta banan ekipage när det gäller tavlor. Det var en ny bekantskap i kartläsarstolen - Göte Karlsson jämte erfarne Andreas Nilsson från Hässleholm. På långa banan gjorde även denna gång danskarna bäst ifrån sig med Leon och Jan som endast tappade 1 kontroll liksom SM-tvåorna Mattis och Yngve Ernstsson. 3a blev flitigt tävlande och långväga Lars och Daniel Mörnborg.
Leif Fransson hade strängat en bra bana söder och väster om Odenslanda och allt höll sig inom ett relativt litet område där flera vägar nyttjades för ett andra "varv". Liksom "Sågen" i Kalvsvik som vissa nu åkt ett antal gånger men nu med en linjevariant som gav utrymme för mer detaljerad skissåkning och innebar en hel del prickar för flera ekipage.
De tävlande tycks vara nöjda med både tävlingen och linjevarianten.
Några som körde korta banan testade även den långa utom tävlan.

Två PB ekipage testade varav ett med en fotorienterare som kartläsare hade alla tavlor rätt dessutom. "Det var enkelt" var kommentaren från dom så vi hoppas dom återvänder även om boendet var i Stockholm.

Nu återstår "pappers/skrivbordsvarianten" eller den digitala versionen vid namn Vinterturneringen i dansk regi. Denna sker med samtidig "Starttid" och skall lösas hemma vid datorn/skrivbord. Man går i "mål" när man är klar. Hela 5 tillfällen bjuds varav den ena redan avverkats med hela 90 "startande". När får vi se det antalet på tävlingarna i skog och mark?
Därefter en tävling i Danmark de allra sista dagarna på året 2022.
Tack för i år och väl mött 2023

Rolf Linde2022-11-09Snart slut för i år
Så sjunger Bil-O tävlandet på sista versen för i år. Blir en säsongsavslutning i Grimslövs regi i början av december där det bjuds upp till en linjeorientering. Ett lite nytt begrepp för oss Svenskar men de som tävlat i Finland och Danmark bör kunna ha nytta av denna erfarenhet. Naturligtvis hoppas vi att många danskar ekipage också besöker oss.

SM dubbeltävlingar i Falköping blev tydligen en blöt och lerig tillställning speciellt på fredagen. Tävlingsområdet var dels motorbanan utanför Falköping och sedan nån grusgrop och en bergtäkt. Intensivt åkande och kartläsande som försvårades av blötan. Något danskar och Finnar behärskar och la beslag på platserna 1-6. "Först" på 7e plats ett svenskt ekipage men inte allra minst en stor överraskning i Yngve och Mattis Ernstsson. Vi som sett Mattis växa successivt som kartläsare är dock inte så förvånade och med erfarna pappa Yngve som har nått SM tecken i bagaget lär vi se ekipaget i topp i flera tävlingar. Lika överraskande var väl också Lars Karlsson med navigatör Mattias Sandqvist på platsen därefter.
Går vi till lördagstävlingen i Mölndals regi blev det en mer traditionell tävling och om nu Björn och Ulf "misslyckades" på fredag tog man gruvlig revansch och visade var skåpet skulle stå med en tämligen klar seger. Ulf gav bästa betyg åt tävlingen "En av de bästa tävlingar jag åkt". Därefter danska och finska ekipage platserna 2-4 och sedan Jocke och Peter på en 5e plats. 3e bästa svenska ekipage blev lite överraskande Magnus Ershede och Bengt Josefsson.
Bland toppekipagen saknades denna gång Rune och Andreas Nilsson som ej kunde deltaga denna helg.

Segrare i NEZ blev åter bröderna Harald och Jan Söndergaard efter 1-3 placeringar i de flesta NEZ tävlingarna. Ulf och Björn lyckades ta 2a platsen.
I SM blev det "delat i topp" mellan Ulf o Björn och Mattis /Yngve genom placeringar 5-1 resp 1-5. Nu vann Ulf då den med minst sammanlagda prickantal i de båda tävlingarna vinner enl Mästerskapsregler 9:2 (ändrat mot tidigare inlägg) Enklast är ju att 3 tävlingar ingår i SM så slipper man den problematiken.

Hoppas vi ses i Grimslöv och "Linus på linjen" ;-)

Rolf Linde2022-10-20Vårsäsong för bilorientering...på hösten
Vi får inte klaga på utbudet av tävlingar. Uppland kör sin serie med tävlingar och glädjande nog har deltagarantalet nu ökat till 15+ . Än mer trevligt är anmälningslistan till SM/NEZ i Falköping /Mölndals regi där både fredags och lördagstävlingarna nu samlat över 30-strecket ekipage.
NEZ avgjordes senaste i Finland och av icke finnar som är svåra att slå på hemmaplan lyckades våra danska vänner bäst med svenskar hack i häl.

Därefter lite lugnare i Kalender där Grimslöv avslutar med en linjeorientering den 3 december innan vi går i vinteride. Dock räknar vi väl med en teoretisk tävling från Danmark som tidigare. Kanske någon t.o.m. i Sverige kan knepa ihop något för att hålla oss varma i vintermörkret

I Sydsverige har vi märkt att Öresundserien ger extra startande och ett fint utbyte med Danmark. Nu diskuteras även ett DM för Smålandsklubbarna- kanske kan det tillföra något. Ljungby hade också förtjänstfullt bjudit in till en träff med ungdomar som kör EPA o A-traktorer där man informerade om verksamheten och bjud på korv. Kan vi övriga klubbar spinna vidare på det konceptet kan det ge nya utövare och få in lite ungt blod i vår "pensionärsutövan" ;-)

I övrigt planerar vi för tävlingar under 2023...

På återhörande.

Rolf Linde2022-10-06Favoriter segrade !
Knappt har höstsäsongen börjat förrän den nästan är över.
Bra och utslagsgivande tävlingar har arrangerats av Ryds MK, Rasbo MK och senast Wäxjö och Grimslövs MS i samarbete.
Ryds fick en bra generalrepetition inför sin SM status nästa år och dit kom 20 ekipage sedan 3 ekipage fått lämna återbud. Ulf Andersson med Björn Henriksson visade mästarklass i vanlig ordning och vann långa banan men tätt följda av våra flitiga och duktiga danskar Morten och Bent. Därefter kom ett nykomponerat ekipage med erfarna Conny och Ingemar som trea. Mattis Erntsson framstår mer och mer som en toppkandidat med stor noggrannhet tillsammans med pappa Yngve vid ratten. Nu inga tavelbommar och den meriten delade man med nämnda danskar och Krister Karlsson ihop med Anders Eriksson.
På korta banan vann åter suveränerna Folke Ringberg och Gerth Sällström med Rocks Per Åke Blom och Milton Karlsson som tvåa och flitigt tävlande Mats-Olof och Gunnar som trea. Det höga prickantalet på korta banan vittnar om att det var svårt.

På fredagen körde Rasbo sin tävling och där gick Nils och Lars-Erik Lindells segrande på den gemensamma banan och hade även mindre prick än deltagande A kartläsare.

Grimslövs/Wäxjös tävling med 25 startande fick åter se toppekipaget Rune och Andreas som segrare. De kunde tyvärr inte deltaga i Ryds tävling. Man visar sin klass genom att inte missa någon av de ca 150 kontrollerna. Därefter 3 duktiga danska ekipage i turordning Leon/Jan , Morten/Bent och Erik/John. Åter som näst bästa svenska ekipage Conny och Ingemar som 5a tätt följa av Yngve och Mattis. Mellan 4-6 plats skiljde det enbart drygt 2 min. Återvändande Daniel Johansson lite "kartläsarrostig" lotsade Jocke Ahnheim in på 6e plats. Värda en eloge är Lars och Daniel Mörnborg som körde alla 3 tävlingarna och skyndade från Rasbos tävling på fredagen till Växjö.
Även nu gick Ringberg/Sällström segrande ur striden på korta banan. Som god tvåa danskarna Anders och unge Sylvester Nielsen - kul med nya danska ekipage i våra tävlingar. Därefter Ryds Peter Sandström/Bengt Gunnarsson. Hatten(hjälmen) av för åldermännen Göte Svensson och Leif Jönsson som manövrerar Teslan på de små grusvägarna.
PS Vägrätningen på bilden missades av 7 ekipage på långa banan. (men av säkerhetsskäl byttes tavlan ut mot bokstaven "P")

Inte att glömma tävlingarna i Danmark där några svenska ekipage brukar finnas med. Bäst har det gått för Rune och Andreas.

Nu närmast väntar NEZ i Finland, SM/NEZ i Sverige och 2 tävlingar i Bil-O syd och Öresundsmästerskapen samt 2 tävlingar i Uppland.

Vi återkommer mellan buskar och kontroller.

Rolf Linde2022-09-02Äntligen drar höstsäsongen igång
Så är det dax att starta upp bilen kolla så att alla lampor lyser för redan den 10/9 drar det igång i Ryd. Deras tävlingar har varit mycket roliga att köra och läsa.
Sedan får vi en "nästan krock" med Upplandsserien som startar upp den 30/9 och dagen efter kör Wäxjö och Grimslöv ett samarrangemang. Vi kan utlova en underhållande tävling på roliga vägar som inte har nyttjats på många år.
Inbjudan kommer även gå ut till OL-klubbar och Fordonsgymnasium för att förhoppningsvis hitta nya "O-vänner" till sporten.

Upplandsserien kör sedan den 8e och 22a oktober i sin serie och deras inbjudan är en snyggt komponerad sådan. Sannolikt blir även banorna lika trevliga med erfarna banläggare även där.

Vi återkommer med lite info. Väl mött på väg och stig i skogarna!

Rolf Linde2022-06-21Sommaruppehåll
Nu tar vi lite sommarledigt - i alla fall som tävlande- arrangörer har fullt upp inför sensommar och höstens tävlingar.
Ha det skönt i sommar och ladda batterierna ordentligt.

PS Ryd har en sammankomst den 2 Juli med lite övningar som man kan ha nytta av.

Rolf Linde2022-05-18Vårsäsongen 2022
Ett stort och välkommet startfält mätte sina kunskaper i Ljungbys regi med hela 26 startande även om några annars mycket aktiva ekipage saknades,. Mycket trevliga och utslagsgivande banor
Segrare på korta banan var Folke Ringberg med "omutlige" kartläsaren Gerth Sällström från Kosta även om segern var knapp denna gång där Ryds Peter Sandström och Bengt Gunnarsson endast var en minut efter.
På den långa banan vann även här favoriterna far och son Rune och Andreas Nilsson från Hässleholm - helt utan kontrollbommar. René med återvändande sonen Mathias Hansen var 2a och därefter flitigt tävlande Morten Jäger Bent Mikkelsen bland hela 16 startande vilket i princip motsvarar ett startfält i SM. Nu förgyller fem danska ekipage då tävlingen ingick i Öresundsmästerskapet.
Ljungby bjöd som vanligt upp på omväxlande och roliga vägar och klurig orientering där även förarna fick utlopp för lite "våryra" liknande "kosläpp".....

Efter huvudtävlingen kördes även en test med linjeorientering vilket innebär en annan typ av svårighet då linjen ibland kan avvika från väg på kartan. Att kontroller kan dessutom förekomma lite var som helst ger nya utmaningar. Även denna vanns av Rune och Andreas nu med Morten och Bent på andra plats medan Yngve och Mattias Ernstsson knep 3e platsen.

En liten passus är att det nya reglementet med att ej genomförbar IK inte får följas av ytterligare en ej genomkörbar IK öppnar upp för lite "konstruerade" lösningar med ex 2 kontroller direkt efter varandra. (ex IK-OK-IK) Så frågan är om regeln har någon direkt funktion att fylla? Detta kan utnyttjas i linjeorientering men även med täta angivelser i körbeskeds version.

Senaste helgen kördes RM i Regularity tävling i Moheda med tyvärr ett alldeles för lågt deltagarantal. Förhoppningsvis får fler upp ögonen för denna bilsport. Utomlands är det ett enormt intresse.

Dessutom har NEZ avverkats i Danmark med nästan 50 startande vilket visar att sporten är på uppgång i Danmark. Resultat finns här på hemsidan men som vanligt är det vanliga namn i toppen och då mest danska ekipage. Vad vi förstått så var det mycket utmanande dubbeltävlingar.

Danskarna kör även fler tävlingar under våren och i Sverige finns nästa RM I regularity i Vara.

Rolf Linde2022-04-11Våren är kommen...
...och med den börjar det snart lysa grönt - inte bara i naturen utan även på Bil-O och Regularity fronten.

Först kan vi konstatera att den danska version av "virtuell" (...eller skrivbords) Bil-O mer eller mindre är en succé. Hela 80-talet har deltagit och det vore kul att få se hälften så många på startlinjen i "live"-versionerna.

"Årsmötet" för de aktiva har också avhållits med ett 15-tal deltagare och vi inväntar en skriftlig rapport från den och några av de nya förslagen om regeländringar kommer revideras. Diskussion om IK och OK placeringar var bl.a på tapeten.

I Moheda har en utbildningskurs i Regularity med praktisk övning genomförts som samlade 7 ekipage.

Närmast på tur står nu Ljungbys tävling den 23/4 där förutom en vanlig Bil-O med alla banor även erbjuds en test av linjeorientering.
Tävling i Regularity blir det också i Moheda den 14/5 och helgen innan körs NEZ i Bil-O i Danmark.

Så nu gäller det att putsa förstoringsglasen (och ev glasögon) och kolla mönsterdjupet på däcken.

Väl mött på vägarna.

Rolf Linde2022-02-22Vinterns andra tävling
Förr arrangerades ofta vintertävlingar i bil-o. Glädjande därför att Grimslövs MS med Torsten som initiativtagare och banläggare mm fått till två vintertävlingar. Den första i början av december gjorde verkligen skäl för namnet då det kom 20 cm snö dagarna innan och även på natten innan tävlingen med glashala vägar. Förbilen fick där extra jobb att skotta rent från snö vid kontrollerna. Så var lyckligtvis inte fallet i tävlingen nu i lördags. Däremot fick några bra O-partier utgå då vägarna hade börjat få tjällossning.

Resultatmässigt blev det tre duktiga danska ekipage i topp av de fyra första på långa banan. Morten och Bent som segrare med få prickar(endast lite tid) och tvåa far Rene och återvändande sonen Mathias Hansen. Tredje plats även här ett far och son ekipage med Yngve och Mattis Ernstsson, Nu saknades visserligen både Rune/Andreas Nilsson och Hjelm/Evaldsson (den sistnämnde agerade domare) men fint att "di danske" kommer hit och ökar på antalet startande och ger svenskarna en svår match ;-)
Också trevligt att vi fick se "rallyteamet Hansen" åter på plats. Victor Hansen tillhör de absolut snabbast 2WD åkarna i landet och lotsades av Henrik Åkesson. Med endast 3 tavelmissar blir det spännande att se om ekipaget kan hamna på topp även inom Bil-O. Henrik åkte förr med sin pappa.

PÅ korta banan segrade som vanligt erfarna Folke och Gerth med Peter och dottern Stina Åhman på andra plats och därefter Mats-Olof och Gunnar.

Några tavlor fick strykas av olika anledningar men överlag måste Torsten berömmas för att i princip själv varit banläggare för dessa två tävlingar. Att dessutom drygt 15 ekipage kört båda tävlingarna får vi se som mycket positivt. Lite kortare och enklare tävlingar är ett bra recept på att öka intresset för sporten.

Alla som ville fick även testa ett enklare skissprov efter finskt mönster dvs linjeorientering. Denna del ingick inte i tävlingen.

Nu ser vi fram mot Årsmöte och Ljungbys tävling.

Rolf Linde2022-02-04I väntans tider
Hoppas nu Corona eländet i alla dessa former börjar klinga av.
Vi inväntar nu att vår säsong så sakta kan sparka igång. Förhoppningsvis redan i slutet av februari i Grimslövs regi - om inte väder, tjällossning eller annat sätter käppar i våra hjul.

Vi hörs inom kort igen! Lev väl och håll fortfarande behörigt avstånd!

Rolf Linde2021-12-31NYTT ÅR NYA UTMANINGAR
Så är året 2021 till ända och vi träder in i 2022. Vi får hoppas detta år blir ett bra Bil-O år på alla sätt och att vi kommer till bukt med pandemier och annat elände.

Prishöjningar på bränsle är inte heller något vi vill ha så vi hoppas även här på vettigare beslut hos de styrande.

Tills vidare fått vi trösta oss med de virtuella versionerna som i alla fall är snälla mot plånboken. ;-)

Glöm inte anmäla er till årsmötet om ni vill deltaga. Lämna även in eventuellt förslag.

PS Tyvärr brottas vi med ett problem på hemsidan där Å Ä eller ö finns med längre och har ersatts med ett tecken. Hoppas komma till rätta med detta på något sätt.

Gott Nytt år till er alla!

Rolf Linde2021-12-08Säsongen slut..
Ja så har då årets säsong avslutas med 2 tävlingar i västra och södra delen av landet. Alingsås/Mölndalstävling var mycket uppskattat i vanlig ordning där det blev körning på utmanande vägar backe upp och backe ner som tycks vara vanligt i dessa kuperade trakter signerad erfarna banläggarna Mathias och Kurt Fredrixson.

Åke Jansson minne blev en vintrig tillställning med Torsten Cordes som i princip ensamarrangör. Lite strul med den stora mängden snö gjorde att vissa avsnitt fick tas bort och det skapade lite "5 i tolv jobb" med kopiering av nya körordrar. En förmodad inte helt uppskattande bonde såg också till att lägga en rejäl snöhög för en väg när några av de snabbare ekipagen hade passerat så ett antal tavlor fick strykas.
Än en gång såg vi de bästa ekipagen i topp men överraskade gjorde mest Yngve Erntsson med sonen Mattis vid kartbordet.

"Familjefejden" på korta banan - som var identisk med långa men med särskild resultatlista -togs säkert hem av Gustav Johansson och Henrik Åkesson som dessutom fixade alla tavlorna. Nu är Henrik ingen direkt nybörjare då han för flera år sedan tävlade i Bil-O innan rally och filmandet tog över. Vår duktiga rallyjunior Victor Hansen med sin kartläsare Victor Johansson - som dessutom tilldelats årets förtjänsttecken som kartläsare, fick se sig slagna av Emma Fransson och pappa Jens Hansen. Trevligt med nya ekipage!

För de som vill hålla uppe kartläsarkunskapen kommer Danmarks "skrivbordsversion" snart att starta- så håll till goda.
Testa gärna den svenska varianten av virtuell Bil-O

Ha det nu bra så hörs vi i januari....

Rolf Linde2021-11-08Tiden går fort...
... när man har roligt. Trevliga tävlingar har vi bjudits på i höst och i helgen är det dax för finalen hos duktiga arrangörerna Mölndals MK. Vi har inte så mycket att rapportera just mer än att flitiga Upplandsklubbarna genomfört sina tävlingar och håller liv i sporten i den delan av landet.

En ansökan har gjorts till utskottet om att få köra med s.k. vägangivelser - dvs att kontroller kan förekomma var som helst utmed karträtt väg men denna ansökan avslogs med motiveringen att det innebär större svårigheter speciellt för nybörjare.

Vi får se fram emot helgens tävling och så förståss även " skrivbordsversionerna" som finns i både svensk och kommer i vinter i den danska varianten.

Rolf Linde2021-10-05Lite att "bita i"
Så har både Ljungbys och Grimslövs tävlingar genomförts med stort deltagarantal där både danskar och finnar deltog i de kombinerade SM/NEZ tävlingarna. Ett stort tack till arrangerande klubbar för mycket bra genomförda tävlingar.

Vi har egentligen enbart Grimslövs tävling att referera till som deltagare men båda tävlingarna var svåra och utmanande. IK tavlor duggade tätt och även på intensiva skissområden var det gott om tavlor och möjligheter att missa något.
Denna gång fick såväl duktiga danskar och finska ekipage se sig besegrade men båda tävlingarna var väl relativt sätt väldig "bil-o-sydsvenska" i sin utformning med mycket detaljorientering där det gällde att läsa i princip varje vägskäl och kurva perfekt. Minst lilla oskärpa straffade sig direkt.
Detta vittnar också prickantalet för även av de mest garvade ekipagen. Att Ulf A med Björn som förare skulle bemästra dessa svårigheter bäst båda tävlingarna var väl egentligen ingen direkt överraskning. Andreas och Rune var väl i så fall tävlingarnas största överraskning med 2 andraplatser.
En kort bana fanns i Grimslövs lördagstävling och här kunde far och son Dacke ta segern i klassen. Här saknades annars Folke och Gerth som tävlande - då Folke med hustru Christina agerade bankontrollant.

Närmast följer tävlingar i Uppland och så längre fram i Mölndal medan en flera beger sig till Finland för att ta sig an den finska varianten av NEZ.

Att klubbarna planerar och bokar in både utbildningar och korta lättare banor för nybörjare är väl enda sättet att få en återväxt i sporten.

"Bil-O korrespondenten"

Rolf Linde2021-09-21NU är äntligen vi igång!
ÄNTLIGEN har vi fått lufta både bilar kartläsare och förare. Tröjemålasvängen i Ryds MKs regi har gett mersmak från tidigare tävlingar och ingen åkte besviken därifrån. I alla fall inte när gäller vägar och arrangemang. Härliga sydsmåländska skogsvägar med roligt orientering och vi tror heller ingen förare sitter missnöjd. Således åter ett mycket gott betyg åt Ryd och deras arrangemang. Vi som arrangerat tävlingar vet vilket jättejobb som ligger bakom. Ofta börjar nya banläggningar cirkulera i skallen redan nån vecka efter avslutad tävling.
Som vanligt fick vi se de duktigaste ekipagen i topp. Denna gång med Rune och Andreas där Jonas och Ingemar strök en tavla som skulle varit med och därmed förpassades till 2a platsen. Sedan följde 2 ekipage utan tavelbommar så hela 5 ekipage körde prickfritt kontrollmässigt Danska ekipagen hade några kontrollmissar och hittas först denna gång på 5e och 6 plats. "Som vanligt" på korta banan är det rutinerade Folke och Gerth i topp men där far och dotter Peter och Stina överraskade med sin 2 plats. Mats-Olof och Gunnar råkade ut för en punktering strax innan mål och drog därmed på sig en hel del extra tidsprick.

För undertecknad blev en ny förare en mycket positiv överraskning. Dottern körde både fort säkert och mycket bra tempo och hade god uppsikt på tavlorna. Stort beröm åt henne medan kartläsaren som vanlig tappade 2 OK för att dom helt enkelt försvann i synfältet när körordern lästes ;-)

Även de alltid aktiva arrangörerna i Uppland har genomfört sin första hösttävling och där segrade inte helt oväntat Björn och Ulf.

Nu ser vi fram emot tävlingar i Ljungby och Grimslöv.

Kom också ihåg den virtuell versionen. Ger bra övning och något kul att syssla med även vid datorn.

"Bil-O korrespondenten"

Rolf Linde2021-08-28Nu snart KÖR VI! ....och Virtuell Bil-O
Arrangörerna inför höstens drabbningar finputsar nog kartor och körordrar. Förväntningarna är stora från alla sugna bil-o ekipage och höstens premiär tävling i Ryd ger fina vibbar efter tidigare tävlingar som arrangerats. All heder åt banläggare som gnuggat energiknölarna för att få fram roliga och utslagsgivande banor. Nu hoppas vi att deltagarlistorna fylls på i rask takt.

Samtidigt imponeras vi stort av den svenska versionen av virtuell Bil-O signerad Per Andersson och Lars-Göran Palm som konstruktörer och banläggare. "På tiden" även om undertecknad också försökt få kontakt med spelutvecklare för att nappa på Bil-O iden - utan att lyckats är detta ett lovvärt initiativ.
Har skumläst instruktionerna och de känns nog ungefär som när en nybörjare skall börja köra de fysiska versionerna - dvs "svårt" och lite invecklat men nödvändigt för att ta sig igenom nålsögat och förstå hur det fungerar. Ett mycket ambitiöst och detaljerat "reglemente" och förklaring har tagits fram och det är bara att börja plugga in. Även hur man som banläggare i denna version skall göra. Ser framför oss att några utbildas i detta och genomför kurser i respektive distrikt.
Så stort tack till Per o Co för detta och vi hoppas nu att detta också kan leda till att fler börjar med Bil-O såväl virtuellt som "live".

Väl mött snart i "bushen"

"Bil-O korrespondenten"

Rolf Linde2021-07-13I väntans tider
Tommy Svensson populära Motorblogg på facebook där Tommy idag nämner våra sporter Regularity och Bil-O
" När nu rallysporten så sakteliga börjat återstarten så hänger även entusiasterna inom Regularity på tåget. Att den här delen av motorsporten för en tynande tillvaro i Sverige är faktisk väldigt tråkigt. Detta borde istället vara ett vettigt alternativ för alla med klassiska rallybilar som inte är så sugna på att offra pärlorna genom att köra ”plattan i mattan”. Men så är det inte, tvärtom är det en liten klick som ägnar sig åt ”medelhastighetsrally” och när jag pratat om detta har jag fått två orsaker till att det är just så. Det första är samma fenomen som dödade Bilorienteringen som så sent som in på slutet av 70-talet var populärt men som i dag för en minst sagt tynande tillvaro. Det som knäckte ”Bil-O” var att banläggarna ivrigt påhejade av de allra bästa kartläsarna, gjorde tävlingarna alldeles för svåra och så svåra att alla utom den översta elitklicken tröttnade på att irra runt i skogarna. Jag vet detta av egen erfarenhet när jag med en av klubbens allra bästa kartläsare (bo Bengtsson) fick ge upp en SM-tävling i Blekinge då vi kom utanför respittiden ett öde vilket vi var långtifrån ensamma om. Samma problem nämns nu samband med Regularity plus att vissa sträckor får så lågt snittfart att det bara blir tråkigt att köra.... "

Vi har lagt ett svar där och det kan ni läsa på följande länk. https://www.facebook.com/profile.php?id=100006111229237

Rolf Linde2021-05-11Nu knoppas det!
Ja nu spritter det i naturen och antagligen också hos de flesta bilorienterare som förmodligen alla lider av kraftig abstinens. Som gubben sa till gumman "det är långt mellan uppehållen" ;-) Hur det går med eventuella lättnar återstår att se runt den sjuttonde maj som vi kanske kan fira på något sätt tillsammans med norrmännens nationaldag. Det ryktas om att 500 personer kan tänkas bli tillåtna under vissa omständigheter.
Men vi skall inte ropa hej eftersom smittan är stor i vissa delar av landet och vår sjukvård hårt ansträngd. Förhoppningsvis ebbar eländet ut med att fler vaccineras och varmare väder som den envisa viruset inte tycks gilla så bra.

Så vi får se fram emot hösten och tills vidare studera kartor och putsa på förstoringsglasen tills vi vet mera. Kanske kan även arrangörer börja planera in för fler tävlingar och hur vi får in fler deltagare i vår roliga bilsport.
Och att vi framöver slipper referera till den här kinesiska "importen" som dragit över mänskligheten!

Njut även av värme och sol så hörs och syns vi ...på lite armlängds avstånd.

Rolf Linde2021-04-08Förhoppning om lättnad i restriktioner....
Nu får vi hoppas att vaccineringen tar fart så att restriktionerna om Covid/Corona eländet släpps successivt. Andra och tredje vågen hoppas vi inte följs av fler när de flesta fått sina sprutor.
Fler klubbar ligger i flitigt och förbereder tävlingar så fort det blir lite mer fritt fram.

Förhoppningsvis öppnas då även gränserna så att vi kan fortsätta utbytet mot danskarna som håller oss varma på i livetävlingar och digitala versioner
Resultatet av Danskarnas "skrivbords" version av visar att vi svenskar kan hävda oss. Lite trevlig läsning där vi svenskar lyckades ta 1a (Ulf) och 4e (Andreas) plats i klass A och 1a (Krister)och 2a (Leif) plats i Klass B där även Christina och Folke kom 6a. Gerth kunde behålla sin 10e plats i klass C. Grattis allihop.

Danskarna har kunnat genomföra en tävling i Mars med nästan 30 startande medan det ser dystrare ut för våra tävlingar och vi lär väl få invänta höstkanten och hoppas det mesta då går att arrangera.

Inom Regularity hoppas vi också på att ett utökat utbyte med andra länder kan bli aktuellt. Ljungby hade som bekant även tyska deltagare och tydligen skulle dessa nu sprida information över gränserna så förhoppningsvis ger detta ringar på vattnet. Tydligen körs det också någon form av bilorientering i Tyskland men oftast då i kombination med just Regularity.

Vi hoppas också att turbulensen i SBF nu lugnat ner sig och tydligen skall styrelsen få en slutlig utformning inom en snar framtid.

Som vi meddelat har en av våra mesta Bilorienterare både som deltagare och arrangör lämnat jordelivet. Åke Jansson var en ikon inom vår sport och är oerhört saknad. En "kille" alltid med glimten i ögat och någon underfundig kommentar. Vem visste förresten att Åke var duktig fotbollsspelare i div 3 i sin ungdom? I vårt korplag på 1970 talet öste han in mål från vänsterkanten.
Våra tankar går främst nu till hans barn och släkt.

Håll ut och håll avstånd så syns vi snart i bushen ;-)

Rolf Linde2021-03-07Vintern rasat ut..
Så har våren gjort sig påmind även om det blir ett och annat bakslag vädermässigt. Tyvärr ser det värre ut med pandemin som vägrar släppa taget och muterar sig efter hand. Ambitionen är dock bra inom våra led och vi hoppas verkligen det blir fritt fram när de flesta har hunnit vaccinera sig.
Vi får se om lättnader sker annars lär vi nog få vänta fram till sensommaren/hösten innan vi kan greppa ratt, linjaler och kartlampor igen.

Det vi kunnat ägna oss åt i vinter är danskarnas allt mer populära skrivbords-O. Faktiskt verkar det som den teoretiska delen passar oss svenskar. Två klasser leds nu dubbelt av svenskar inför sista "deltävlingen"- Krister Karlsson tätt följd av Folke och Christina Ringberg där de sistnämnda tävlat en hel del i Danmark och "elitklassen" där Ulf Andersson leder också tätt följd av Andreas Nilsson. I klass C är Gerth Sällström som bäste svensk på en 11e plats.
Ska vi lyckas slå danskarna i sin egen specialité- i alla fall när det gäller den teoretiska versionen!

Ha det bra håll avstånd både i trafiken och i affärerna så syns vi snart igen!

Rolf Linde2021-01-31Månadsbrev februari
Vi citerar här en del av Torsten Cordes utskick "Månadsbrev Januari "

Regularity: Arne Gustafsson kartläsare och Mats Andersson förare från Wäxjö MS
tog silver i Regularity RM 2020, klubbar som är intresserade av att eventuellt göra en
prova på bana tillsammans med en ordinarie tävling, tag kontakt med Arne eller
Mats, de hjälpar gärna till, i övrigt har Arne gjort 7 sträckor för övning hemma i
Moheda som ni är välkomna att prova.

Bil-O: Bil-O/Regularity Syd Styrgrupp hade digitalt möte den 30 januari, Närvarande
var Krister Karlsson Mölndals BSK, Folke Ringberg Nybro AC, Arne Gustafsson
Wäxjö MS, Daniel Johansson Ljungby MK och Torsten Cordes Grimslövs MS.
Minnesanteckningarna kommer till er när de är justerade. Det blev möte istället för
årsmötet, årsmötet framflyttat kommer med datum framöver.

Öresundsserien 2021: Fortsätter dock med 8 tävlingar, 2 från 2020 och 6 från 2021,
än så länge är det bestämt så, mer info kommer om hur det blir.

Förbund, utskott och kommittéer:
Bil-O/Regularity Utskottet: Enligt SBF styrelses protokoll 2020/18 är
tävlingsreglerna för 2021 fastställda. Idag den 29 januari publicerades alla protokoll
från Utskottets möten på SBF hemsida. Även protokoll 2021/01. Länk
https://www.sbf.se/vartforbund/Styrandedokument/Protokoll/2020/
Danmark:
Nästa Vinterturnering skrivbords tävling, 8 feb och 8 mars. Har ni gjort anmälan till
den första är ni automatiskt anmälda till alla, När ni får körordern och övriga papper
kontrollera att det är den klass ni vill tävla i. Info på bil-o.se.

Angående årsträffen (årsmötet) återkommer Bil-O/Regularity Syd styrgrupp
(rådet) med datum och plats. Tyvärr fick vi ju ställa in pga. Corvid-19. Eventuellt
blir det ett digitalt möte med en representant från varje klubb, mer info kommer.

Övriga inlägg: (här kan medlemmar och övriga inkomma med skrivelser, förslag eller
annat, skicka till Torsten så lägger han in det i nästa månadsbrev).
PS Ni har säkert något tokigt/roligt minne ni också kan delge nu när det är lite Bil-O torka pga Coranan (och en rejäl vinter)

Rolf Linde2021-01-13Vintern på gång
Nu är det både snö och kallt på de flesta håll. Danskarna håller dock oss alerta med sina "skrivbords" versioner av Bil-O. Vi får hoppas både vinter och Corona eländet snart får ett slut så det blir normala förhållanden.
Inom SBFs styrelse har det varit lite turbulent men vi hoppas också att detta ordnar sig. Vi gratulerar Roger Engström tidigare ordf. i Smålands BF som nyinvald och tf ordförande. Det är rätt man och vi hoppas han kan få till en bra och fungerande styrelse som drar åt samma håll.

Har ni synpunkter på förändringar inom Bil-O syd så måste dessa skickas in omgående till Daniel.

Tills dess Håll ut och håll avstånd så syns vi snart igen.

Rolf Linde2020-11-15Säsongen tog slut...
Vi som hade sett fram emot Ljungby:s finaltävling i helgen fick ännu konstatera att Coronan och dess härjningar åter satt käppar i hjulet. Även om nu Ljungby hade ett bra och genomarbetat Corona säkert evenemang så måste vi rätta in oss i ledet efter
de nya restriktionerna. Synd men vi får helt enkelt ta nya tag och hoppas på ett mer normalt 2021 i alla avseenden.

I Öresundsserien kommer vissa tävlingar nästa år att ingå i Mästerskapet. Hur Sydsvenska serien gör är väl inte helt klarlagt men troligtvis dras ett streck nu vid årsskiftet?

Vi behöver dock inte sitta helt sysslolösa inför tävlingar 2021. Danskarna har redan förberett sig för "teoretiska" versioner eller som dom kallar det "Papperslöp" med början den 14/12 och sedan tre evenemang i Januari. Blir sannolikt efter dansk mönster men goda alternativ som Jul- och vinter pyssel. Dessa var populär tidigare i år med många deltagare från våra grannländer. Ett mycket bra initiativ och kanske kan vi få se svenska varianter av detta också!

Så håll ut så återkommer vi här med fler "aktuella" nyheter. Torsten Cordes är i övrigt duktig att informera oss via mail vad som händer också sker vilket vi är tacksamma för.

Rolf Linde2020-10-12Fler avverkade tävlingar
Efter att Svamptåget körts som "uppvärmning" var det så dax för SM-tävlingen och återigen ser vi de tre elitekipagen i topp. Detta på en vad vi förstår lite nerbantad SM tävling som mest gick på "avgränsade" områden. Kolsva MS stod som arrangör och återigen Stod Ulf och Björn åter som SM mästare tätt följda av Mikael och Hans-Eric som skuggades av Peter och Joacim. Sean följde tätt flera lite överraskande ekipage även om både Lindells och Fredikxons är gamla i gården. Några ekipage som brukar ligga i topp hamnade dock längre ner denna gång. Det blev också jämt prickmässigt mycket beroende på att tävlingen var numrerad. Tyvärr lite klent deltagarantal för ett SM dock.
Helgen efter arrangerade MK Orion en tävling men trots en bra längd på banan så var det tyvärr lite startande.
Coronan gör naturligtvis sitt till att intresset i år blivit lite svalt men visst ser man som arrangör gärna ett större deltagarantal.

Hoppas detta nu rättar till sig till kommande tävlingar. Tyvärr verkar det var restriktioner för att åka i Danmark men vi hoppas att både Rasbo och Ljungby kan få bättre uppslutning.

Passa på att kolla över era lysen både på tävlingsbil och privatbil. Vår "sitesponsor" www.saferace.se har stort sortiment både av prestandalampor för vanliga lamporna som LED ramper i skiftande storlek och effekt.

Rolf Linde2020-09-14Kanontävling i Ryd
Man får leta länge efter en bättre arrangörspremiär än tävlingen i Ryd. Fantastiska vägar som alla bil-o entusiaster blir lyriska över och en lagom klurig bana. En hel del vägvals-orientering men också svårigheter. Vi som förbil hade jätteroligt och allt flöt på bra.

Förutom av arrangemanget kan man inte annat än beundra vinnarna Hjelm/Evaldsson med endast drygt 2 prick d.v.s. det samma i antal minuter och sekunder över idealtid. I hälarna fanns både danska och svenska ekipage. Danskarna förgyller våra tävlingar och matchar de svenska bästa ekipagen.

Imponeras gör man även av de udda bilar som fanns med. Rocks Håkan och Jeanette i sin stora Toyota buss som rymmer ett helt 7-manna lag manövreras på de knixiga vägarna. Elbilarna gör entré iom att vi åter fick se veteranerna Göte Svensson och Leif Jönsson. Medelåldern i det ekipaget ligger på 55 år - om man räknar in bilens ålder också förståss. ;-)
Vinnare i den klassen blev "som vanligt" Folke och Gerth. En del ekipage hade dock en del problem att hitta rätt på de många skogsvägarna. Även trevligt attse några "återvändare" nu i far och son Ernstsson. Dessutom på andra plats men Yngve tillhörde också elitskiktet i landet när det begav sig.

Så en härlig, rolig och väl genomförd tävling. Deltagarantalet stannade denna gång på strax över 20 då några inte kunde komma.
Nu hoppas vi Ryd blir stadiga arrangörer. Vägar lär finnas ett bra tag framöver i detta område.
STORT GRATTIS RYD!

PS Återkommer med lite bilder när dessa laddats över och fått en omgång i bildbehandling.

Rolf Linde2020-09-04Säsongen igång..
Så äntligen var det dags att fatta ratt och kartläsarbord för årets 1a bil-o. Som vanligt bjöd Ljungbys duktiga banläggare på en trevlig och omväxlande bana. Detta delvis på vägar och område som tydligen inte använts på väldigt många år - enligt Conny bör det vara 25-30 år sedan. Måste berömma Ljungby med att hela tiden leta upp nya och för oss outforskade bil-o vägar. Svåra IK kontroller varvades med lite snabbare partier med OK plock och en lagom lång skissträcka i slutet.
Inte helt ovanligt att vi nu får se duktiga danskarna Morten och Bent i topp men överraskande nog tog denna gång far och son Fransson hand om andra platsen endast 20 tal sekunder bakom men tätt följda av ytterligare danskekipage med Leon och Jan. Endast 45 sekunder skiljer mellan de 3 toppekipage. Välmeriterade SM och Nordiska mästaren Ulf Andersson och Björn Henriksson som för ovanlighetens skull hade 3 tavelmissar fick därmed nöja sig med 5e plats efter alltid säkra Hjelm/Evaldsson. Far och son Nilsson hade också någon för mycket tavelmiss för att blanda sig bland segeraspiranterna och därmed en 6e plats. Enda kvinnliga kartläsaren på denna bana Maria lotsade "stormästaren" pappa Hans-Eric till 7e platsen i det tuffa startfältet.

Korta banan har nu delats upp i 2 "nivåer". Kallad N och E. Kan tolkas som "nyare deltagare" och "elit" - vet inte om detta är korrekt men ungefär så ;-) Som vanligt får vi se säkre Gerth Sällström lotsa erfarna Folke Ringberg till seger i E klassen där lika vanligt är att Gunnar Holmgren med Mats Olof Bengtsson kör in som 2a före Rocks Håkan och Jeanette. Ryds kan ståta med seger i den andra "klassen genom Peter Sandström och Bengt Gunnarsson.
Trevligt också med 3 nybörjarekipage varav några riktigt långväga.

Total sätt 30 ekipage på startlinjen och man kan inte undvika att tänka på hur många vi hade varit om alla som kört de senare åren ställt upp samtidigt i en tävling;-)

När det gäller Regularity delen måste vi också konstatera en mindre succé i deltagarantalet. Trevligt också med många gamla fina bilar och även utländska långväga ekipage. "Bitte kommen Sie gerne zurück" ;-)
Segrare på långa banan blev Mikael Knutsson och CG Andersson som lyckades bäst där det verkligen gäller att räkna och kalkylera sig fram till rätt tid och naturligtvis en lyhörd och samarbetsvillig förare. Alltid säkre Mats Andersson och Arne Gustavsson knep 2a platsen. En härlig bild till vänster på ekipaget och underbar väg.

Nu ser vi fram mot Ryds debuttävling som enligt förhandsuppgift skall bjuda på mycket trevliga vägar. När kördes en Bil-O senast i dessa trakter? Hoppas det blir många fler än vad som hittills är anmälda.

Rolf Linde2020-08-25Nedräkningen har börjat..
Snart är det dax för både Regularity och årspremiär för Bil-O i Sverige I Ljungby. Väntan har varit lång och det tycks vara ett stort intresse av anmälningslistan att döma.

Glädjande att hela 30 ekipage står på startlinjen för Bil-O där vi hittar allt från SM/NEZ mästare till rena nybörjare. Dessutom 10 tal som vill åka Regularity.

Tävling blir Covid-anpassad med ny startplats och glöm inte hålla avstånden både vid start och målplats och gärna ute i skogen också ;-)

Som vanligt brukar Ljungby bjuda på fina och utslagsgivande tävlingar och det hoppas vi blir fallet även denna gång.

Väl mött i Ljungby.

PS Vår site-sponsor SafeRace ordnar i anslutning till Start/Målplats FÖRVISNING av NYA LED lampor som inkommit. Detta sker efter målgång då det knappast lönt att testa när det är ljust.. Hör av er till Rolf Linde vid intresse.

Rolf Linde2020-08-01Nu kör vi...
Ändring av tidigare inlagd nyhet(går ej att ändra). NEZ inställda tävlingar gäller naturligtvis 2020...

BIL-O: 29 augusti arrangerar Ljungby MK en Bil-O tävling, den ingår i Bil-O Syd serien och Öresundsserien, sista anmälningsdag 24 aug. kl. 21:00, anmälan görs på bil-o.se, där finns lång bana, kort bana för erfarna och kort bana för nybörjare som har kört ett par tävlingar. För korta banan anmälas endast korta eftersom det inte är klart hur ni ska anmäla er på hemsidan, vilken klass ni tillhör får ni veta när startlistan kommer på hemsidan. Anmälan är öppen Se tävlingar i vänstermarginalen.

REGULARITY: Årets första tävling arrangeras av Ljungby MK med RM i Regularity 29 augusti, sista anmälningsdag 24 aug. kl. 21:00, finns även en prova på bana för de som vil testa Regularity, anmälan på bil-o.se Anmälan är öppen. Anmälan är öppen Se tävlingar t vänstermarginalen.

Reglerna för Regularity kommer inom kort på bil-o.se, under tiden kan ni se dem på sbf.se Ny artikel från Jonas Ö publicerades 29 juli https://www.sbf.se/Sportgrenar/Regularity/Nyheter/inforhosten2/

Danmark Bil-O: Gränsen mot DK öppnas mer och mer.
Tävling: Den 16 augusti, Boesdal körs för sista gången sista anmälningsdag är 11 augusti på knagen.dk. Observera att just nu (20 juli) är det bara ekipage från Blekinge, Halland och Skåne som kan åka över, kolla i tidningarna om det ändras.

Tävling: Den 22 augusti vid Nykøbing Sjælland, det är en lagtävling, men svenska åkare kör klass Enkelstart, eftersom det endast är danska ekipage som kan köra lagtävling, sista anmälningsdag är 16 augusti kl. 24:00, på knagen.dk IB JENSEN MEMORIAL HOLD-DM SM 3.

NEZ 2020 kommer ej arrangeras - gäller alla tävlingar
Jan Søndergaard skriver om danska tävlingen -Som følge af dette vil fredagsløbet den 4.9. ikke blive afviklet, og løbet den 5.9. vil ”kun” blive en DM/JFM-afdeling. Allerede nu har vi en dato for næste års danske NEZ-afdelinger, nemlig den 7. og 8. maj 2021. SOMS og RAS arrangerer, og mon ikke de igen planlægger med Viborg som omdrejningspunkt.

Rolf Linde2020-08-01
BIL-O: 29 augusti arrangerar Ljungby MK en Bil-O tävling, den ingår i Bil-O Syd serien och Öresundsserien, sista anmälningsdag 24 aug. kl. 21:00, anmälan görs på bil-o.se, där finns lång bana, kort bana för erfarna och kort bana för nybörjare som har kört ett par tävlingar. För korta banan anmälas endast korta eftersom det inte är klart hur ni ska anmäla er på hemsidan, vilken klass ni tillhör får ni veta när startlistan kommer på hemsidan. Anmälan är öppen Se tävlingar i vänstermarginalen.

REGULARITY: Årets första tävling arrangeras av Ljungby MK med RM i Regularity 29 augusti, sista anmälningsdag 24 aug. kl. 21:00, finns även en prova på bana för de som vil testa Regularity, anmälan på bil-o.se Anmälan är öppen. Anmälan är öppen Se tävlingar t vänstermarginalen.

Reglerna för Regularity kommer inom kort på bil-o.se, under tiden kan ni se dem på sbf.se Ny artikel från Jonas Ö publicerades 29 juli https://www.sbf.se/Sportgrenar/Regularity/Nyheter/inforhosten2/

Danmark Bil-O: Gränsen mot DK öppnas mer och mer.
Tävling: Den 16 augusti, Boesdal körs för sista gången sista anmälningsdag är 11 augusti på knagen.dk. Observera att just nu (20 juli) är det bara ekipage från Blekinge, Halland och Skåne som kan åka över, kolla i tidningarna om det ändras.

Tävling: Den 22 augusti vid Nykøbing Sjælland, det är en lagtävling, men svenska åkare kör klass Enkelstart, eftersom det endast är danska ekipage som kan köra lagtävling, sista anmälningsdag är 16 augusti kl. 24:00, på knagen.dk IB JENSEN MEMORIAL HOLD-DM SM 3.

NEZ 2020 äkommer ej arrangeras under 2021 - gäller alla tävlingar
Jan Søndergaard skriver om danska tävlingen -Som følge af dette vil fredagsløbet den 4.9. ikke blive afviklet, og løbet den 5.9. vil ”kun” blive en DM/JFM-afdeling. Allerede nu har vi en dato for næste års danske NEZ-afdelinger, nemlig den 7. og 8. maj 2021. SOMS og RAS arrangerer, og mon ikke de igen planlægger med Viborg som omdrejningspunkt.

Rolf Linde2020-06-14Snart dax för Bil-O "live"
Efter två danska tacksamma "teoriprov" i Bil-O där geniknölarna fått lite massage blir det nu snart dax för live-versioner som vi alla längtar efter. Corona-restriktionerna börjar luckras upp efter hand här i Sverige och även i Danmark även om det råder viss återhållsamhet att förflytta sig över landsgränserna.

Om allt går som vi hoppas blir det årspremiär i Ljungby i slutet av augusti och någon vecka dessförinnan i Danmark om nu inte Corona läget förvärras under sommaren när folk börjar resa runt. Finns alltid risk för en andra våg men vi förutsätter att alla rör sig med den återhållsamhet som rekommenderas.

Så väl mött senare i sommar och håll avstånd både mellan person och person som på vägarna.
Ha en skön sommar!

Rolf Linde2020-05-12Digital Bil-O ala Danmark igen den 25 MAJ

Danskarna vilar sig inte utan nu får vi en ny digital "Online" Bil-O den 25 Maj signerad Bernd Trysöe. Anmäl er direkt till bernd.t8722@gmail.com
Hoppas på ännu större uppslutning än senast då det var över 70 deltagare!

Danskarna är på bettet och arrangerade i måndags en virtuell eller rättare sagt en "skrivbord" Bil-O enligt dansk mönster under det passande namnet "Corona-löpet". Hela 80 deltagare tog sig an klurigheterna och detta initiativ ser vi gärna mer utav. Rätt mycket "skissartad körning" där det gällde att ta sig fram på kartorna rätt väg och få in de kontroller som var utplacerade på en motsvarande kartbild.

För den som missade evenemanget kan maila Torsten Cordes på nya mailen cordes-torsten@outlook.com så skickar han över "körorder och kartor".

Kan vi få se några svenska varianter också vore det extra trevligt. Vet bara inte hur man löser det med ev vägrätningar ;-)

Tryck på "Läs mer"

Rolf Linde2020-04-30Mycket Inställt pga Corona
Man kan väl med gott samvete säga att det är ett lugnt bil-o och regularity år än så länge. Maj månad verkar bliva likadant, kanske säsongen startar i juni, hoppas att gränserna snart öppnas.
Bil-O: Ett meddelande inkom den 12 april att Sorøløbet deltävling 1 i Öresundsserien
Danmark, inställs för gott, återkommer inte under 2020, tävlingen skulle ha avlöpt
den 16 maj.
Bil-O: Ljungby MK tävling -Ljungbyrundan- är flyttat från 18 april till 29 augusti, och är
en deltävling i Öresundsserien.
Bil-O: Djurslands MKA i Danmark, planerat tävling den 25/5 Grenåløbet
Bil-O: Sydsjællands AK i Danmark har även flyttat sin del av Öresunds tävlingarna
från 13 juni till 27 juni.
Det har planerats för 3 deltävlingar i Sydsverige och 2 i Danmark, admin. i DK jagar
en tredje klubb, förhoppningsvis kanske det blir en full serie.

Regularity Tävlingen den 2/5 RM1 Sigtuna är även den inställd.
Regularity: Finspångsrundan RM2 (23/5) är flyttat till lördagen 26 september, återstår
Gruvrundan 29-30 maj avvakta om även den flyttas eller ställs in.
Regularity NEZ-mästerskapen ställas in 2020 återkommer 2021 enligt SBF.

Bil-O: Alla Kurserna flyttas till hösten, vecka 47, därför bliver det en tvådagarskurs
lördag-söndag. Söndag eftermiddag provskrivning för uppklassning av tävlingsledare licensen C-B, B-A.

SBF har den 24/3 godkänd bil-o reglementet och bil-o mästerskaps reglementet, de
publicerades på SBF hemsida 2020-04-17. https://www.sbf.se/Regler/Bilorientering/
Regler som för övrigt flera klubbar/arrangörer, tävlande här nere i södra Sverige haft en hel del synpunkter på.

Tyvärr ser det dessutom ut som vi tappar en arrangör framöver. I skrivande stund har vi enbart 4 arrangerande klubbar i södra Sverige. Ljungby MK, Grimslövs MK, Wäxjö MS och nytillkomna Ryds MK under 2020-2021 (5 om man räknar med Mölndal). Därför vore fler klubbar välkomna som arrangör.

Håll avstånden både i trafiken och mellan person och person!

Rolf Linde2020-03-31De mesta inställt t.v
Kopierat från Nyhetsbrevet...

LJUNGBYRUNDAN, LÖRDAG 18 APRIL 2020
Tävlingen är tyvärr inställd, kommer planeras senare på året, om det finns lediga datum.

Regularity tävlingen den 2/5 är även den inställd, vi får avvakta tävlingen den 23/5, Regularity reglementet är uppdaterat 21 februari 2020 och finns på SBF hemsida.
SBF har den 24/3 godkänd bil-o reglementet och bil-o mästerskaps reglementet, det är dock inte publicerat än på SBF hemsida.

Kursen den 25/4 del 1, är inställd, del 1 och 2 sammanslås till en kursdag den 23/5, där ni även har möjlighet att uppklassa eran tävlingsledarlicens även upprätthållande av innevarande licens. Kallelse utgår en månad innan och sista anmälningsdag till detta är 18 maj kl. 2000, mat och fika ska ju beställas.

Första tävling som kan köras/åkas blir den 13 juni i Danmark den ingår i Öresunds mästerskapet, hur det bliver med resterande tävlingar i Öresunds mästerskapet får vi avvakta.

Som ni säkert set är NEZ tävlingarna 1 och 2 i Danmark flyttad till 4 och 5 september.
I övrigt får vi se hur det går med coronavirusets framfart, dagens läge är inte fler än 50 personer i samling och hålla avståndet.

Hoppas att vardagen kan bli det samma igen, ha det bra gottfolk och håll avstånd.

Rolf Linde2020-03-15VIRUS HÄRJAR I VÄRLDEN...
Viruset sprider sig över hela världen och vi påminns om att samhället ibland kan vara mycket sårbart.

Flera idrottsförbund över hela världen beslutar att tävlingar ställs in som allt annat i evenemangsväg - i alla fall över 500 personer än så länge.

Samma beslut tar flera bilsportavdelningar utomlands och i Sverige så även Södra och Småland.
Danmarks nästa tävling är således inställd och Ljungbys tävling den 18/4 hoppas vi ska klara sig då beslutet gäller fram till den 15/4.

I väntan kan ni i alla fall läsa om Bil-O syd mötet som avhölls i Ryd tidigare i år.

Vi får hålla tummarna att det "elaka" Corona viruset ger med sig....

Rolf Linde2020-02-24Nu vaknar vi snart från vinterdvalan....
Ja inte blev det mycket till vinter här nere i södra Sverige... men man ska inte ropa hej förrän man är över bäcken sägs det.. Dessutom verkar det svårt nu med det vattenflöde som är..
Nog om väder och vind det brukar inte hindra Bil-orienterare. Tittar vi på våra grannar i Finland verkar de köra året runt och bl.a. även på upplogade åkrar med intensiv orientering.

Flitiga Ljungby kör igång redan i april med sin första tävling för året. Hoppas vi klarar oss utan snö ;-) Vill man styra bilen mot Danmark finns där också vårliga tävlingar.

Årets traditionella årsmöte avhölls i Ryd MKs lokaler och var välbesökt. Lars Mörnborg redogjorde för en del nya regler som var på tapeten. Reaktionerna var dock inte enbart positiva och efter lite skrivelser har utskottet lyssnat och tagit till sig av synpunkterna. Det tackar vi för!

Så nu väntar vi med spänning på premiären för året..

Rolf Linde2019-11-16Så går vi mot Bil-O ide..
Vi har haft en fin avslutning på säsongen här i Sverige med fina tävlingar i Uppland trots ett surmulet väder och får gratulera de Svenska medaljörerna som skiner upp i höstmörkret. Några riktiga trotjänare som nog själva tappat räkning på alla SM medaljer, Ulf & Björn Mikael & Hans-Eric, och så uppstickarna Jonas och Ingemar och många fler. Stort grattis till alla.
Naturligtvis gratulerar vi även våra grannar i Danmark och Finland där främst de förstnämnda ger oss svenskar en match även på hemmaplan bl.a. då genom Öresundsserien som är viktig för utbytet.

Nu återstår att sy ihop en bra tävlingssäsong 2020 och just nu gnuggas geniknölarna angående reglementet inför nästa år.

Rubriken kan läsas på 2 sätt. men främst var liknelsen tänkt att jämföra med björnarna (och då menar jag varken Wihlén, Henriksson eller Johansson ev glömmer jag någon) utan de 4-fotade (och då menar jag inte 4WD)... som sover över vintern i väntan på nåt bättre. Vi Bil-O entusiaster får vänta också ett tag inför nästa säsong där framförallt Danmark är flitiga arrangörer men vi hoppas på många fina tävlingar även i Sverige.
Förhoppningsvis kan vi få mer arrangörer även denna sidan sundet och lämpligt är väl då att tillbringa vinterkvällarna med banläggning!
En annan idé är väl kanske att kolla vidare på de tester som gjorts för att se om det kan locka nya utövare till att testa vår roliga bilsport.
En vintertävling kanske också inte vore fel. Några upplogade åkrar kan mycket väl bli en sprint-O.
Annars får vi hålla ut till våren...

Rolf Linde2019-10-27Intensiv Bil-O oktober
Hösten har lagt sitt mörker över vårt land och kartläsarlampor och Xenonljus har flödat i skogarna de senast veckorna.
Ljungbys tävling blev åter en fin och rolig tillställning med "nya" trevliga Bil-O områden. Slirigt och fint och mycket "Bil-O mys" således och en som vanligt fin bana signerad Conny, Björn, Leo och Co. Vi själva lyckades över förväntan (trots en rejäl felkörning på de hala gräsvägsområdet) - fast utom tävlan då undertecknad även assisterade handledare/kartläsare på PB banan - men vi hade lika kul för det!

Hässleholm med ett mycket bra startfält där danskarna tacksamt fyller på lite av våra egna deltagarluckor var också en fin tävling med Rune och Andreas i spetsen som erfarna arrangörer även om vi inte var där och åkte för att få en egen upplevelse. Hovdala där det mesta tydligen gick är ett riktigt eldorado för alla bilorienterare.

Växjös tävling blev det lite arrangörsmissar tyvärr men i alla fall en utslagsgivande tävling. Även här med en hel del sliriga och vattensjuka vägar. En "bortsprungen" sportident löstes med snabbutryckning av funktionärer. Lite förvånade blev vi dock att vi som förbil blev ifattåkta av de snabba danskarna i slutet även om vi hade en del att sköta efter vägen. Stor eloge åt Dackes som offrade eget tävlande för att bogsera bort en medtävlare som liksom dom själva hamnade lite ur kurs..

Trevligt också att 5-6 ekipage testade Regularity utbildningen. Förhoppningsvis får vi fram nya deltagare där.

Tack alla deltagare och envisa arrangörer. Nu återstår tävling i Danmark, SM/NEZ i Orion och så alltid flitiga Upplandserien.. Bara att ladda batterierna igen innan vinteruppehållet!

Rolf Linde2019-09-27Intensiv oktober
Att hösten är "bästa" och intensivaste Bil-O säsongen är ställt utom tvivel. Tävlingarna duggar tätt i takt med nederbörden.
Nyligen avklarat är SM i Ludvika som av allt att döma var rolig och utslagsgivande. Denna helgen körs NEZ i Finland med flera svenska ekipage och nästa helg bjuder mycket aktiva Ljungby upp till Ljungbysnurren - för vilken gång i ordningen kan man undra?
I upplandsserien körs tävlingar den 12e och 18e oktober och den 19e är det Hässleholm som åter står som arrangör. Kul att de återkommit efter något års uppehåll.
Helgen därpå arrangerar Wäxjö både en Bil-O och Prova på Regularity och det var faktiskt 6 år sedan Wäxjö hade en tävling.

Så det är fullt upp för oss som längtat länge...

Återkommer med intryck från några av tävlingarna.
PS Ni får gärna skicka in material både i text och fotoform till oss.

Rolf Linde2019-08-18Prova på hos Ryd gav mersmak!
Stort tack till Ryd som ny arrangör i Bil-O med Ingvar och Ingemar i spetsen Det behövs verkligen fler som lägger tävlingar och den här debuten som banläggare och arrangör ger vi högsta betyg.
Dessutom en mycket fin bana på över 4 mil som med någon/några mil till mycket väl kunde varit en "riktig" tävling för både PB/Korta och långa banan med ett mycket trevligt och varierande vägnät. Här finns mycket Bil-O godis och härliga vägar så nu hoppas vi "Rydarna" får blodad tand och arrangerar mer och även bokar in en"full tävling" nästa år. Kan lova alla som inte var där att roligare vägar får man leta efter. Hela 8 ekipage provade på och tre var dessutom prickfria med hela 40 kontroller därav Bilsport Rally Cup generalen Roger Rooth som bisittare i en trimmad Saab 2 taktare som la vissa dimridåer i den Rydska skogen... ;-) Nu laddar vi för höstens tävlingar...

Rolf Linde2019-07-29Nu drar det igång....
Efter en delvis het sommar vilket tycks hålla i sig några dagar till finns nu chans att mjuka upp sig inför höstens prövningar. Glädjande nog har Ryds MK en Prova På bana och där kan även de etablerade ta sig en liten uppdatering. Ryd med omnejd har ett mycket intressant vägnät så vi kan säkert hoppas på en trevlig tur. Inbjudan finns under tävlingar där ni även anmäler er.
Glädjande är att vi därmed får en ny arrangör vilket verkligen behövs då flera klubbar "ligger lågt" i södra Sverige.
Så anmäl er nu så fort ni bara kan.

Samma datum finns även möjlighet att testa Bil-O i Danmark för de som vill ta sig söderöver.

Så väl mött denna sidan eller andra sidan Sundet.

Rolf Linde2019-05-12Tävlingar i Danmark
Efter Ljungbys GPS test och fina tävling får man nu styra kosan (dvs bil förare och kartläsare med förstoringsglas) till Danmark för att utöva denna ädla sport.

Lite roligt att Bilorientering ibland uppmärksammas av gamla utövare så ex motorsportskribenten Tommy Svensson på Kristianstadsbladet som omnämnt oss igen i sin populära Motorblogg. Han drar där lite paralleller till Regularity.
http://motor.blogg.kristianstadsbladet.se/blogg/rally-chile-ett-blankt-notpapper-johan-k-anmald-till-ssr-elina-vagar-bade-dromma-och-utmana-och-har-regularity-blivit-for-svart/?fbclid=IwAR2AlkZgSTs_vmGLM4f8DwN0zsNyriwmSRo09_5RSnOfLfKxYtgjRmrWcxI
Scrolla ner en bit så hittar ni det.

Två utslagsgivande NEZ tävlngar har körts i Danmark inte utan svenska framgångar. Danskarna blir som vanligt för svåra på hemmaplan även om flera svenskekipage kom på topp. Lite svårt dock att tyda de iofs väl genomarbetade danska resultatlistorna. En totallista på de som kör samma bana skulle underlätta!

Två ytterligare danska tävlingar finns för de som vill utmana "di röde och di vite" på hemmaplan och även lära sig danskarnas finlir i sporten. Mindre fart och mer orientering är måttot.

Vi svenskar får tålmodigt invända hösten för nästa tävling inom landets gräns.

Väl mött var detta än blir. Sommaren är kort sägs det...

Rolf Linde2019-04-15GPS test och Ljungbys tävling!
Stor eloge till Ljungby som mäktar med både en GPS test på en helt avvikande bana och dessutom 3 riktiga tävlingsbanor.
Positivt var det relativt för oss bil-oare "stora" startfältet varav de flesta även passade på att testa GPS rundan.

GPS testen var intressant då man utöver vanlig körorder och olika kartor kan få visst stöd i mobilen med en GPS karta när man inte riktigt är "hemma" på den tryckta versionen. Detta kan vara en stor hjälp och bör kunna underlätta att få nya att prova på sporten. Man har inte alltid hjälp av den när GPS kartan inte är tillräckligt noggrann eller saknar vissa vägar men visst är det här en intressant variant. Många tycker inträdet i sporten är väldigt svårt och komplicerat men här finns en hjälp och kanske ungdomar som mer eller mindre är fastvuxna vid mobil kan se det som en version av "livespel". För någon funkade dock inte inknappningarna och det blir trist när man först i mål får den vetskapen. Vi följer utvecklingen med intresse!

Så till själva tävlingen som i vanlig ordning innehöll en hel del svårigheter och luringar signerade av Conny, Björn, Leo och Co. Dagsljuset gjorde att IK kontrollerna inte blev alltför svårhittade och tavelmiss fick rätt så stor betydelse i resultatet. Ett stort och trevligt skissområde inte heller att glömma. Som vanligt bra och tydliga kartor och ett väloljat arrangemang - som alltid när det gäller erfarna Ljungby-gänget. Uppemot 130 -140 kontroller vittnar om att kartläsarna hade en fullbokad em bakom kartbordet.

Stort tack Ljungby och även alla våra Danskar O-vänner som kommer och kör våra tävlingar. Hoppas att Öresundserien kan utvecklas till att fler kör i respektive land.

Rolf Linde2019-03-27Anmäl er NU!
Nu är det snart dax för årspremiär här nere i Södra Sverige. Ljungby är först ut den 13/4 med "alla banor" och dessutom en test av det GPS system som används i Danmark. Danmark har redan kört ett antal tävlingar inkluderat "testlöp" med GPS systemet. Så nu är det nerräkning och putsa av kartborden, förstoringsglaset (glöm för all del inte glasögonen) och kollmät skal-linjalen. Glöm inte lägga lite "kärlek" på bilen också efter vinterns dvala.

Växjö fortsätter med en introduktionskurs veckan innan Ljungby och förhoppningsvis tar nu även några av de som varit och utbildat sig tillfället i akt och kör i Ljungby.

Sedan finns möjligheter att åka fler tävlingar i Danmark. Svenska säsongen drar igång lite mer på allvar tills sensommaren och höst. Kan vi hoppas på att fler klubbar nu nyttjar tiden att värva fler utövare med utbildningar och kortare praktiska övningar. Behöver bara vara kortare sträckor för de som är nya i gemet.

Notera för de närboende att Bil-O fikat nu bytt dag till varannan tisdag i Växjö. Alla är välkomna gammal som ung! Räkna med att det där även serveras en och annan modifierad sanning från skogarna förr. ;-)

Rolf Linde2019-01-24Intressanta tester i Danmark!
Nu har vi påbörjat det nya året och redan är våra danska "O-vänner" ;-) ingång med testa en lite annorlunda form av Bilorientering. I grunden den samma som tidigare men nu med applicering av GPS funktion.

Vi får återkomma om detta och hur testerna slår ut där även några av våra svenskar varit nere och deltagit.

Nu ser vi främst fram emot Bil-O Syd mötet i Ljungby den 2/2 och rekommenderar att fler anmäler sig så det blir ett bra deltagande. Därefter sker ett möte i Grästorp den 9/2 och det rekommenderas också för arrangörer. Samordnade arrangemang med Bil-O och Regularity står bl.a. på agendan.

Tills dess får vi hålla ut i vintern som nu även anlänt till södra Sverige.

Som kuriosa kan nämnas att det kördes Bilorientering förr även vintertid. En traditionell tävling var Vislanda- Lammhults årliga MHF som gick dagtid med mellan de båda orterna och med växlande start och målplats. Det blev en och annan sladd på vintervägarna oftast utan dåtidens nyuppfunna dubbdäck och det var väl inte helt ovanligt med lite visit i snövallarna och inte allt för sällan blev målgången när mörkret fallit på.

PS Gubbfika hålls i Växjö som närmare är att betrakta som Bil-O fika varannan torsdag kl 9 och idag ventilerades bl.a. det här med "OK Sågen" med en upphängt fogsvans i ett träd ;-) Fler är välkomna som har möjlighet att komma ifrån.

Rolf Linde2018-12-17Nytt år och nya utmaningar!
Tiden går fort när man har roligt och ännu ett Bil-O år går till historien och ett nytt har börjat. Trevliga tävlingar och mycket jobb nerlagt av banläggare och arrangörer.
2019 ser också vettigt ut i kalendern med några "återvändare" på arrangörssidan i Hässleholm och Wäxjö.
Hoppas också fler aktiva återvänder till sporten. Vore trevligt med större startfält för alla inte minst hårt arbetande banläggare.
Ett led är att försöka få nya till sporten och Wäxjö kommer följa upp sina Introduktionskurser så tidigt som möjligt under 2019. Hoppas fler klubbar har kraft och intresse att göra detta.

Tillägg
Den enormt pålästa och kunniga motorbloggaren Tommy Svensson som håller oss bilsportintresserade uppdaterade vad som händer både inom och utanför landet nämner glädjande nog Bil-O i sin krönika...... http://motor.blogg.kristianstadsbladet.se/blogg/tidemand-lamnar-even-veiby-kor-wrc2-med-polo-och-jonas-a-mads-kan-tanka-sig-mix-wrc2-pro-blir-hett-tom-kampar-och-min-forsta-sm-tavling/

Visst kan det vara "dj-vulskt svårt" men lika dj-vulskt roligt ;-)

Kanske dax för en tävling i nämnda område? En "onämnd" kartläsare som lär kunna traktens alla kringelekrokar kanske kan sy ihop nåt intressant framöver ;-)

Kom ihåg Bil-O syd mötet den 2/2 som är första aktiviteten.

Önskar Tomten med Nissar

Rolf Linde2018-11-15Åter en fin SM tävling o lyckade Prova På
Pålitliga Mölndals BSK med Kurt och Matihas Fredrixon i spetsen hade som vanligt strängat en roligt och utslagsgivande bana ingående i SM och Öresundsserien. En lagom mix av allt: parallell vägområde, gammelvägar lite snabbare partier och inte alltför krångliga skisser eller för mycket trix i svårorienterade sandgropar. En rejäl tävling med fina och tydliga kartor som innehöll allt med hjärngympa för kartläsaren och utmanande vägar för föraren.
Ett stort Grattis till Ulf och Björn som åter tog ett SM tecken. Imponerande tid och alla de ca 170 kontrollerna är svårslaget! Lite överraskande tog Ingemar och Jonas hand om silvret med ungefär samma tid men 2 kontrollmissar.
Överlag är det imponerande att se många ekipage med fåtal tavelbommar på en svår bana.

Lite kände vi igen från förra året bl.a "ravinen". Tyvärr åkte vi själva fel på "andra varvet" då vi inte upptäckte ett stigvsk på kartan. Att vända i "ravinbacken" var inte tal om med vår 2-hjulsdrivna utan fick ta ett extra varv där. Vad gör man inte för att ha roligt.;-) Området kring motocrossbanan (och ev folkracebana ?) är också utslagsgivande och hade nya överraskningar för oss som körde där förra året.

Otur för det danska ekipaget fastnade "utanför" kartan och inte kom längre än till första skissprovet.

Extra kul är att Mölndals-gänget också tycks kunna mobilisera ett 10 tal ekipage på Prova på banan även i år - varav hälften även deltog förra året.
Många av ekipagen har också upptäckt att Bil-O är väldigt roligt och ett angenämt komplement till vanlig skogsorientering. Förhoppningsvis kan vi som arrangörer ta hand om dessa "nya" med utbildningar och kortare Prova På banor mellan de större tävlingarna för att öka intresset.
Vi kan också se fram emot ett reportage framöver i boken "Årets Bilsport" då tävlingen följdes av Annemo Friberg!

Även Växjös Intro-kurs med praktisk övning fick bra respons. 7 ekipage på enklare versionen medan 4 även testade en lite svårare variant. Ca 45 min information som delades upp i grupper och fick sakkunnig utbildning föregick det praktiska. Dessutom hade Jonas Hjelm o Stina varit ute och filmat rundan innan och där visades första delen vilket gav föredömlig info. Vi hoppas nu på att fler fick blodad tand.

Vi fick även lite kortfattad info om Regularity genom Mats och Arne som tävlat i grenen vid några tillfällen bl.a. i Midnattssolsrallyt.

Vi återkommer med rapport från tävlingarna längre upp i landet.

Rolf Linde2018-10-03Rapport från Ljungbys tävling..
Som insider bakom kartbordet i Ljungbys tävling konstaterar vi ännu ett roligt och trevligt arrangemang. Veteranen inom banläggning Conny Johansson med god hjälp av familjen Wilén och övriga funktionärer (ingen nämnd ingen glömd) presterar alltid på topp arrangörsmässigt. En alldeles lagom bana när det gäller den "långa" men vad vi förstått det samma också för kortare banan. En trevlig mix av suveräna skogsvägar i god standard, även om någon upplevde det lite "guppigt" emellanåt men sådan är den moderna bilorienteringen och enligt undertecknad ger det extra krydda åt sporten. Snabbare partier med OK plock så att kartläsaren kunde hämta andan varvades med svårare partier med äldre kartor IK tavlor och lagom långa och inte så komplicerad skisskörning. Hög kvalite på kartor och skisser bidrag också till det positiva. Dessutom en längd på banan som inte innebar "utmattningssyndrom". Hela tävlingen kunde dessutom genomföras i dagsljus vilket underlättar kartläsarjobbet.

Det som är "negativt" är naturligtvis deltagarantalet. Det är definitivt inte lagom. Några "säkra" ekipage saknades dock för andra bilsportåtaganden.... Tyvärr verkar fler falla ifrån än som ansluter. Vi har några lovande ungdomar i Victor Niltorp- Dacke och även Eddie Palinkas verkar vara som skapad för en plats bakom kartläsarbordet. Syskonen Linde kör helst (i Ljungby båda på PB resp långa banan) så därför är kartläsartillskottet välkommet.

För övriga tävlingar norröver ger intryck av samma status. Lagom tävling med lagom svårigheter i landet "lagom" ;-) Även där finns några nya kartläsare som lotsats ut av gamla Bil-O utövare.

Vi vill ju helst se en ökning av deltagare och nu kanske vi skall börja fundera på att hitta varianter av Bil-O som kan tilltala ungdomarna! Vi är några som jobbar på lite idéer och återkommer i ämnet.....

Rolf Linde2018-09-17Tävlingarna duggar tätt
Nu är det full fart i Bil-O skogen. NEZ och SM har avverkats på löpande band och vad vi förstår har det varit utslagsgivande tävlingar. Som vanligt är elitskiktet tämligen intakt men en och annan börjar slå sig in på topplistan. Kul att se att några "veteraner" också återvänder men fortfarande saknar vi återväxten.
Daniel Mörnborg tillhör de få undantagen med nya duktiga kartläsare med en fin 8e plats i senaste SM:et. Stort Grattis!

Vid våra svenska tävlingar når vi upp till 20 strecket startande och det är ju alldeles för lite.
Även om det är mycket som drar intresse så försök ändå att nå den bilburna ungdomen som ofta hänger på städernas parkeringar. Epa traktorer är också välkomna på PB banorna i år så gör ett slag för att hitta nya intressenter där. Kanske kort om tid för att utöka deltagarna i kommande Svamptåget och Ljungby men försöka duger. Oftast är arrangörerna en liten skara idogt arbetande personer och ofta finns inte tid att rekrytera.

Vi får alla kämpa med att få in nya i sporten.

Rolf Linde2018-08-24Äntligen...
...har vi fått ordning på "Aktuellt" och Nyheter - tack Daniel

Det har ju hänt en hel del sen sist men tyvärr kom texten bort sig i hanteringen när den skulle läggas in tidigare.

Sedan väl Kung Bore släppte taget har vi drabbats av den värsta torkan i mannaminne. Eländes elände.. Men vårens tävlingar mestadels i Danmark kunde genomföras och nu är både arrangörer och tävlande på hugget med flera tävlingar på gång.

Närmast väntar NEZ/SM i kombon Falköping-Nora med erfaret folk bakom taktpinnen. Därefter den "oförtröttliga" serien i Uppland. Dock tunt på tävlingar i Sydsverige och det är i stort sätt bara Ljungby och Mölndal som håller i gudskelov.

Växjö skall planera in 2 tillfällen med info och praktisk övning (datum ej spikade). Viktigt att vi får upp en ny generation innan vi "gamle" ej mäktar med kartbordet längre ;-)

Hoppas nu startlistorna också blir välfyllda. Väl mött på gamla kulturvägar, industriområden och allehanda hyss från arrangörshåll.

Rolf Linde2018-04-22SÄSONGEN IGÅNG
Äntligen släppte Kung Bore sitt grepp om vårt fosterland och nu har våren skjutit fart om än något försenad. Tyvärr "frös" således en prova På inne i Mars då vägarna ej lämpade sig för denna sport. Nu finns dock en bra chans för de sydliga förarna och kartläsarna att testa då Grimslöv har en Prova på bana den 5 maj. Ni får titta lite längre ner i Inbjudan .... 1a tävlingen i öresundsserien har redan avverkats och di Svenske utmanar våra skickliga bilorienterare i södra grannlandet.

Glädjande också får vi in en s.k Epa-klass (dvs från 16 år) på de enklare banorna och hoppas nu vi kan få upp intresset hos bilburen ungdom...Det gäller dock att ligga på med marknadsföringen. återkommer med info när klassen införs.

Klubbarna uppmanas även kolla upp det här med Idrottslyftet som kan ge bidrag till verksamhet just för ungdomar.

Upp till kamp och putsa upp förstoringsglas , kartlampa och sätt på läsglasögonen- nu kör vi!

ja tydligen vill inte siten ha A med ring över, A med 2 prickar och O med 2 prickar så ni får t.v gissa vad som står men det är nog inget får problemlösande kartläsar ;-)

PS Av samma anledning fungerar ej heller läsning av Inbjudan men Torsten Strömberg har laddad ner den här på facebook
https://www.facebook.com/groups/1882623048418675/?multi_permalinks=2037855662895412?if_id=1524552025810129?if_t=group_activity&ref=notif

Rolf Linde2018-02-04ÅRSMÖTE i BIL-O Syd
Tack alla som deltog på vårt årliga möte. Det var ett trevligt och givande möte på många sätt där många saker ventilerades. Fullständig rapport kommer när sekreteraren sammanställt alla synpunkter.

Bra att höra att fler klubbar tänker försöka sig på Utbildningar med tillhörande praktisk övning ;-) Vi behöver nyrekrytera eller varför inte väcka upp gamla bilorienterare och deras kommande generationer. Ofta går ju det här med intresse från föräldrar till barn och barn-barn.

Men som sagt ni får hålla ut lite till tills protokollet är klart. Kommer publiceras här på siten.

Kan också nämna att informationen under "Vad är Bil-O" kommer uppdateras med de regler för respektive bana som gäller nu. Ex Har PB numera tidtagning(efter lågt satt medelhastighet) och det samma gäller Korta Banan.

Rolf Linde2017-12-30Gott Nytt ÅR
Vi önskar alla Bil-O Vänner ett gott slut.

Tyvärr ser det ännu lite tunt ut på arrangörssidan i södra Sverige. En bidragande orsak kan vara att anmälningarna minskat. Om det är tillfälligt svårt att säga men utan tävlande inga arrangörer då ekonomin runt tävlingar måste gå ihop. Att lägga en tävling är inget latmansgöra men ett roligt och stimulerande jobb men man vill helst inte betala för mycket ur egen ficka. Tiden skall också räcka till bland allt annat. Inte för sällan har bil-o folket även andra engagemang inom bilsporten.

Ett sätt att på sikt motverka den något negativa trenden är att arrangera utbildningar och korta och enkla Prova På banor. Att få in nya deltagare i vår både billiga, stimulerande och underhållande bilsport är nu nödvändigt.

Mer av detta får diskuteras på den årliga sammankomsten i Växjö för de södra motorklubbarna.

Vår "allas" Totte har meddelat att han minskar sitt engagemang på denna sidan och facebook. Vi tackar honom för ett stort och ihärdigt arbete för Bil-O sporten.
På nämnda möte får vi bestämma vilka som tar över hans arbetsuppgifter. Naturligtvis hoppas vi på hans hjälp i olika sammanhang även framöver där han bl.a. är drivande för Öresundserien. En serie vi hoppas utvecklas i både Danmark och Sverige.

Med ett STORT TACK till Totte, alla arrangörer och tävlanden önskar vi ett Gott Nytt Bil-O År!

Rolf Linde2017-11-26Slut på säsongen- Nu satsar vi inför 2018
Danmarks tävling avslutade säsongen och även om våra danska "O-vänner" är övermäktiga på hemmaplan - och även ligger i topp både i Sverige och Finland - så börjar några svenska kunna nagga och utmana även i grannlandet.
Vi får konstatera att säsongen varit mycket aktiv från arrangörshåll vilket är tacksamt och våra arrangerande klubbar med små staber är lyckligtvis uthålliga och levererar fina och utslagsgivande banor.

Tyvärr har vi dock sett ett deltagartapp på de flesta tävlingar inklusive SM. Här måste vi alla försöka att satsa på rekrytering i alla former. Korta banan och Utbildning/Prova på är därför viktiga ingredienser och det är inte helt fel att bara arrangera ett antal sådana inom varje klubb/område. Då hinner man ta hand om dessa på bästa sätt.
Mölndal har fått god respons för sitt arbete och bra är om man fortsätter men några enkla tävlingar.

I Växjös utbildningskurs i helgen kom 12 "nya" utövare (nja i alla fall 11 om vi räknar bort Peter Palinkas). En teoridel på 30-45 min under intagande av fika och sedan en 17 km bana som innehöll få vägval men en hel del OK - inklusive felskyltar för att utmana kunskaperna. Glädjande nog klarade de flesta ekipagen kontrollerna bra och några var dessutom felfria. Två unga kartläsare fanns med och prestera suveränt "resultat".
Det blev också trevliga diskussioner efteråt både om banan och kontroller och det kändes som samtliga gärna återkommer då vi lovat "fortsättningskurser" i början av 2018 med ökad svårighetsgrad för dessa.

Förhoppningsvis kan vi värva fler ungdomar och vi skall i det avseende göra uppsökande information på några fordonsgymnasier i början av 2018 och informera om klubbens aktiviteter.
Så nästa "Bil-O kurs" kommer innehålla både en Utbildnings och en bana med lite ökade svårigheter.

Hoppas alla arrangörer såväl bokar in tävlingar -hittills rätt tunt av den varan. Senaste nytt var att LOTS skulle gälla nästa år men tydligen skall vi också behålla vår kära bil-o.se som admin sida även för tävlingar och anmälningar även 2018. Ingen blir nog besviken över det ;-)

Tills dess ha det bra i vinter. Troligtvis hörs vi innan när vi fått ihop lite mer info.

Rolf Linde2017-11-13SM-nivå på O-turen + Kurts Minne
När Mölndalsgänget står som arrangör kan man alltid förvänta sig tävlingar av hög dignitet. O-turen var inget undantag och blev en mycket trevlig och intensiv tävling med många utmaningar för både kartläsare och förare. Det första kartläsaren blev varse var täta angivelser som säkert satte Bil-O knölarna på högsta volym. Därtill på äldre kartor så letades det nog allmänt efter vägrätningar och IK både till höger och vänster och skapade lite osäkerhet bakom kartbordet. Kartläsarna fick dock "tänka om" även om angivelserna fortsatte dugga tätt. Ett mycket bil-O-angenämnt området äntrades dit vi återkom flera gånger. Vägarna var stundtals rena berg- och dalbanan och upplevdes som sådana också även om Kurt vänligt nog varnat för en del "oops" i detta avseende.
Regnet hade också gjort sitt på småvägarna som både blivit blöta, håliga, spåriga och hala där fordon sällan satt sin hjulspår de senaste åren. Sista O-sträckorna för långa banan var på någon form av kombinerat cross- motionsområde men mycket små och trånga vägar dvs mycket intressant i bil-o sammanhang. Ett gammalt järnvägspår hoppas vi dock var i bättre skick för dåtidens tågpassagerare ;-) - men passar utmärkt som Bil-O väg. Ett stup ner i en grusgrop var heller inget för söndagsåkaren att bege sig nerför men vållade inga större problem för erfarna Bil-O förare. Sammantaget en mycket trevlig, underhållande och tuff tävling. Att Mölndal kommer lägga sin SM tävling i området är inte förvånande och säkert skakar man fram en hel del nya besvärligheter ;-)
Att det sedan också satt 11 nya ekipage på utbildningsbänken är ett bevis på att Mölndals jakt på nya utövare ger resultat.
Tyvärr blev korta banan lite i mastigaste laget då alla utom 1 ekipage INTE klarade respittiden. Men alltid lika svårt att avgöra som arrangör.
Som PS kan också nämnas att föraren och Bil-O debutanten i tävlingssammanhang skötte sig med utmärkt beröm i Startnr 3. Han hade dock lite synpunkter att kartläsning gick långsamt stundtals åksjukan gjorde sig mer kännbar emellanåt.
-------------

Fick en rapport av Anders Eriksson från Svamptåget/Kurts minne som jag väljer att kopiera in:
Start o målplats var som vanligt när det åks här i trakterna Litslena Bygdegård i Grillby. Ett 20 tal åksugna bilburna orienterare var på plats för att ge sig i kast med kartproblemen och med sina egna tolkningar av vad som skulle bli rätt färdväg.
Området har använts tidigare men nu med lite annorlunda slingor och i andra riktningar och på andra kartor. Kolsvart redan från start vilket drabbade alla. Bra och tydliga gårdsskisser där markägare lånat ut både vägar och gräsytor.
Hoppas att vi som åkte inte gjorde markägarna alltför besvikna så att gräsklipparen åter kommer till användning i vårdagarna.
Ingen hamnade utanför respittiden vilket väl också visar att allt var "lagom"

Nu är tyvärr 2017 års gasande över och vi kan se fram mot en vår utan alltför mycket tjäle som ska lämna marken.
Anders Eriksson

-- Lite trevligt att vi ser en del nya och gamla namn i startlistorna. Holmbom förpliktigar då det finns tidigare SM vinnare där (komplettera gärna vilka år för jag hittar ingen info om det) samt en "ny" generation av Bil-O familjen Andersson ;-)

Rolf Linde2017-11-05Helgens tävlingar och introduktionskurs i Bil-O Växjö 25/11 och

Det börjar fylla på skapligt med anmälningar till Mölndals tävling i Alingsås.
Svamptåget och "Kurts minne" har nu nått 20-strecket så totalt sätt är det minst 35 ekipage som skall tampas på lördag.
Rapport kommer.

Lördagen den 25/11 bjuder Wäxjö MS in till Introduktionskurs i Bilorientering.
Vi skall sedan följa upp detta med fler Utbildningar under 2018.
Förutom en teoretisk del kommer vi även ha en praktisk övning.
Anmälan är helt Gratis sånär som på "fikapengar "

Hjälp gärna till att sprida detta till företag, skolor, orienteringsklubbar, motorklubbar av skilda slag, vänner och bekanta och kanske en och annan o-vän - dvs. orienterings-vän ;-)
Ni hittar inbjudan dels som direktlänk här till vänster och dels under Tävlingar Anmälan. I listan långt ner finns också länk till Inbjudan.
I hopp om god anslutning.

Rolf Linde2017-10-30SM Ljungby - kartläsning i minsta detalj
(Detta "aktuellt" får bli en personlig rapport från kartläsarbordet.)

Ljungbys tävling blev lite annorlunda än vad vi är vana vid med Ljungby som arrangör. Noterbart är att tävlingen från början inte var tänkt som SM utan som deltävling i Sydsvenska serien och Öresundserien. Nu får man ge en stor eloge till Ljungby som ställde upp med kort varsel som SM arrangör för annan tävling som ej kunde genomföras.
Tävlingsområdet koncentrerades till inte helt okänt område sedan tidigare tävlingar mellan Ljungby och Lagan. Först en grusgrop - inte direkt min egen favorit som inledning eftersom jag snabbt blir åksjuk. Föredömligt utsatta koner som navigationshjälp på karta och i terrängen och lagom körorder. Vi senare startande körde gropen i mörker vilket inte är det lättaste. Några alvedon i kroppen dämpade åksjukan och jag klarade ”gropen” utan att bli snurrig. Dock verkar ”pillrerna” ha förlamat någon väsentlig del av hjärnan ;-) då vi hoppade över 2-3 slingor med bister prickbelastning på hela 7 tavlor. Därefter ett intressant parallellvägs system av sällan skådat slag – tror där är minst 15 parallellvägar över åkrar och gärden där vi snurrat runt tidigare. Nu återkom vi här flertal gånger på kartor av varierande skalor och årgång. Gällde att få till rätt mått för att hitta in på rätt väg. Intressant område och denna gång utnyttjat till max. Vissa av vägarna körde vi motsatt håll på efterkommande OS så arrangören fick hålla fältet vid en TK innan alla var igenom på första rundan. Tyvärr saknades en angivelse på våra körordrar vilket gav upphov till en del bryderi. En nära intilliggande alternativ väg gav också upphov till tolkning men med korrekt lösning av tävlingsledningen. Angränsade industriområden nyttjas också och skisserna var därför denna gång uppskattningsvis mer än halva tävlingen. Bra tydliga skisser och lagom skissåka i synnerhet i första delen av tävlingen. Vi klarade därför påföljande 5 OS-sträckor i rad helt utan tavelprick med en del omtag, felmätningar inkluderat felkörningar och annat gjorde att tiden tickade iväg. Efter intensiv hjärngymnastik tappades nog lite koncentration på en kortare skogsåka sträcka där jag glömde 2 ok tavlor...
Några skisser på de senare O-sträckorna var dock i mastigaste laget för min egen del med väldigt detaljerad ”tänkta vägar” som hade markerats genom koner vilket var en förutsättning för att ha en chans att köra rätt. Tyvärr såg vi först inte de markerade konerna i körordern så vi fick i princip köra om hela den kartan med lång tid som resultat. Några tavlor stod inte helt rätt vilket gav upphov till extra funderingar. Nu ströks dessa tavlor i resultatet men det tog extra tid att försöka lista ut. Nu var åksjukan påtaglig och vi räddade det hela med att ta det extremt lugnt i slutet. Vi hoppade därför över sista OS på sågområdet som tydligen också inte var helt lätt då det mesta hade jämnats med marken. Konstaterar att ett års uppehåll bakom kartläsarbordet sätter sina spår.
Tack Anders för en bra körning med mycket hänsyn till min åksjuka. Även med hjälp vid kartbordet när jag inte fick ihop det så blev det ändå en trevlig tillställning även om vi själva kunde avslutat några skisser tidigare ;-).

Tack Ljungby för en intensiv och koncentrerad tävling som prioriterade finlir. Connys lilla ”nöt” innan tävlingen uppskriven på vita tavlan med kryptiska ”18 sekunder” fick sin förklaring efter tävlingen. Det var snitt-tiden mellan varje kontroll räknat efter idealtid!! Så alla som inte var där förstår att det var mycket ”nötter att knäcka” för kartläsare och tätt mellan kontrollerna.

Grattis alla medaljörer där det ändå var osäkert vilka som skulle ta guld silver och brons innan start. Att Ringberg/Sällström tog hem segern på "Korta" var dock ingen överraskning.

P.S. Nu har Aktuellt blivit lite mer av ett eget ”kåseri” men hoppas det ändå är läsvärt? Nu har jag i alla fall varit med på ”banan” med ”inside” information.Hoppas kunna återgå till lite mer allmän info. Förslag motses liksom roliga/trevliga/tokiga historier från er egen Bil-O värld....

Rolf Linde2017-10-22Bil-O debut genomförd
Tävlingarna duggar tätt och trots trevande anmälningar till Grimslövs tävling så rättade det till sig med 16 startande. Vi vill gärna uppmana de som vet med sig att åka att anmäla sig i god tid så arrangörerna slipper fundera på för lite deltagare och därmed vara orolig för att behöva ställa in!

Långa och korta banan i stort identiska. Några riktigt snorhala höstvägar gjorde det stundtals utmanande för förarna. En "lagom" tävling på många sätt.
Vi fick dispens att åka förbil med sonen vid ratten som "övningskörning". Han har agerat lite kartläsare tidigare men åksjukan är tyvärr nedärvd från fadern så vi har sett fram mot förardebuten. Kan väl säga att det gick alldeles utmärkt och han körde väldigt säkert och i behaglig fart. Först kördes korta banan och vi hann kolla över det mesta och satte ut sportident enheterna. Nu inledde kartläsaren väldigt okoncentrerat så vi hamnade bland Prova På gänget med några trevliga "veteranbilar" som vi kunde följa enbart på bensindoften;-). Träffade också välvilliga markägare som tyckte det var kul med lite Bil-O igen då vi för ett antal år sedan snurrat ungefär på samma vägnät. Några hade även upplåtit sina gårdsplaner för skissåka vilket vi mottager med tacksamhet. Tydligen är banläggarna välkända i området.
En snabbfika inne på Bygdegården och så gav vi oss ut ännu en runda. Nu gick det lite fortare stundtals utan att "tulla på" säkerheten. massor av djur som älgar, rådjur , "lång-örade rävar" som sonen påpekade var harar ;-) och massor av förvirrade fåglar i skymningen. Några gräsvägar utmanade på väghållningen men allt förlöpte väl och vi hade en både givande och rolig kväll bakom ratt och kartbord. Detta gör vi gärna om när tillfälle medger innan det blir dax för körkort.

Fick även ett trevligt samtal med ekipagen från Rocks MK där flera nu blivit helsålda på Bil-O vilket är mycket trevligt. Kan vi få offroadåkare att sälla sig till oss landet runt så kan deltagarskaran växa. Att ett av dessa ekipage nu tog sig runt de halaste "vägarna" med en bakhjulsdriven Toyota HiAce bevisar att dessa förare är vana vid värre saker.

Resultatmässigt var det väl inte förvånande om Hjelm/Evaldsson var i topp med far och son Nilsson i hasorna där bara lite tidsprickar skiljde. Båda ekipagen är riktigt "heta" även om vi ännu inte sett resultaten från SM:et så är i alla fall Hjelm/Evaldsson på hedrande pallplats. Inte heller överraskande att Ringberg/Sällström toppade korta banan sin i princip var lika med långa så när som några riktigt hala gräsvägar. Några på korta banan testade även dessa och en lurig parallellväg innebar gräs/åkerkörning för de flesta då i princip alla körde fel där (inklusive vi själva).Då man kom till ett område flera gånger var det lätt att hoppa över några kartblad och tydligen hamnade ett ekipage på "kaffekalas" pga detta ;-) Ett oskrivet blad denna gång ;-)

Näst på tur står Ljungbys SM tävling som åtog sig uppgiften i sent skede. Där återgår jag till kartläsarstolen i tävlingsläge och hoppas Anders Erikssons RAV inte ger upphov till tidig åksjuka. Rapport kommer därefter

Rolf Linde2017-10-02Mycket Bil-O nu...
Tävlingarna duggar tätt ungefär i takt med regnet.

Jag har fått studera körordrarna från Älmhults SM tävling - ungefär det nöjet jag kan unna mig numera med tanke på andra bilsportaktiviteter inom familjen.
Verkar varit en del att bita i. Det jag direkt kunde översätta till verkligheten var på Millebygden då jag besökt Martinssons domäner vid några tillfällen.

Ljungby hade tyvärr klent deltagande. Synd då banläggarna där alltid levererar fina banor.

Sedan har vi förstått att båda NEZ tävlingarna i mellansverige var med mycket kul bilåka och kartläsning. Finns många fina bilder nu inlagda på https://www.facebook.com/groups/354180838036563/

Jag får väl nöja mig med dessa något oinsatta rader och får se tiden an mot Ljungbys SM tävling som deltagare. Förhoppningsvis också som förbil och bankontrollant i Grimslövs tävling. Glöm inte att anmäla er man- och kvinngrannt.

----
Avslutar med en liten anekdot signerad Anders Eriksson
Jag tror att vi i Östergyllen RC fått några tävlande att leta, backa och kanske t.o.m. vända och ta om. Det gäller "OK mf väg".
Här hade vi egentillverkat en postlåda i gammalt angripet trä som saknade framsida (front). Den hade ett lock som hängde lite snett och instucket satt en gammal dagstidning. Inne i lådan satt kontrollen. Det här var ingen engångsföreteelse utan detta använde vi ett antal gånger. Förlåt.
Lådan finns fortfarande kvar i garaget som en raritet.
Anders fd ÖRC

Rolf Linde2017-09-12Blött i Älmhult och 2 NYA Bil-O historier från Sölve...
Blött och roligt i Älmhult tycks varit det allmänna omdömet. Återkommer när jag fått lite mer inside info. men visst var segern för Jonas och Ingemar en högoddsare ;-)

Under tiden får ni hålla tillgodo med 2 nya berättelser från Sölve Eklund som lär ha upplevt det mesta inom Bil-O världen både som tävlande och arrangör.
----

Följande historier får väl tillsammans med tidigare nämnda OK såg sorteras in i gruppen " Udda OKn".

Vid en MHF tävling i Enköpingstrakten i början på 70-talet fanns angivelsen OK väg strax intill en bondgård. Ingen tavla hittades och allt fler tävlande som kom i mål meddelade samma iakttagelse. Arrangören hävdade att tavlan visst fanns på plats och att felet låg hos stressade deltagare. På hemväg passerades bondgården för kontroll och då visar det sig att intill enskilda vägen står gårdens bränslepump av modell äldre (hög och smal). Bakom glaset i räkneverkets hål, där satt tavlan, Ridå.

Ytterligare exempel dök upp på en deltävling i Upplands Bil-o serie i slutet på 80-talet (serien som i höst firar 50 år). Sista sträckan gick på klubbens folkracebana och angivelsen OK skruvstycke angavs. Banan passerade genom besiktningshallen och där på en arbetsbänk var tavlan fastskruvad just i ett skruvstycke. Huruvida det fanns ett karttecken för detta och hur det i så fall såg ut det är en annan historia kanske.

Sölve Eklund
---
P.S. Skruvstycket slog Åkes OK såg/fogsvans;-)

Rolf Linde2017-09-08En Bil-O Historia och förare till SM i morgon sökes akut..
Vi kan väl börja med att be någon höra av sig till Daniel Johansson om ni är har möjlighet att köra åt honom i morgon då Conny blivit sjuk. Start ca 19.30 så det finns chans att hinna dit. Tåget går ju också och ta då Sthlm-Malmö går genom Älmhult. Daniels tel.nr är 076 4045647

Sölve Eklund har skickat in följande Bil-anekdot

Så här inför årets första SM deltävling och som återkoppling till SM i Hörby för 40 år sedan som omnämndes i "bloggen" tidigare i år kan jag komma med en historia:

Just SM i Hörby 1977 var min och bror Sörens första SM tävling. Vi hade inte så stora förhoppningar innan start utan skulle mest prova på hur vi skulle klara av en stortävling.
På ett parti på banan hamnade vi på en stor bred grusväg men kartan visade en mindre väg/stig.
-Verkar inte rätt det här säger Sören då vi ett tu tre hamnar på en stor tom plan (f.d. timmerupplag)
-Vi får åka tillbaka och kolla att vi tagit rätt spår i korsningen flera km tidigare.
Jag svänger runt på planen och åker mot infarten då brorsan plötsligt tänder handsökaren ut genom höger sidoruta och ljusstrålen hamnar direkt på två personer som hastigt dyker ner bakom ett buskage. Vi identifierar genast att en av dessa är banläggare Knut-Arne Andersson.
- Kör till busken blir kommandot och mycket riktigt, bredvid buskaget fortsätter vår väg som nu mer liknar den kartan beskriver.
Vår första SM tävling resulterade i en fin tredjeplats och kanske man delvis ska tacka banläggaren för det.

Hälsningar och lycka till i helgen
Sölve Eklund

---
Tack Sölve- har ni mer lustifikationer så är de välkomna. Mycket tokigheter har ju hänt genom alla år.
Hoppas nu inte Arne, Peter eller någon annan röjer en finurlig vägrätning i morgon ;-)

Rolf Linde2017-09-06Inte mycke till Nyhetsrapport...
Enligt önskemål från Anders upptar vi Aktuellt information om nu i bantad upplaga. Kanske är det fler som saknat några rader här...??

Sommarens ljusa nätter tenderar att bli längre och mörkare och ett fåtal entusiaster spridda i Norden motser detta med tacksamhet. Det minimala släktet heter "Bil-orienterare" men är numera dock rödlistade och måste tas om hand för att inte helt utplånas från Tellus yta. Ironiskt, men tyvärr lite av sanning!
Tacksamhetens tanke därför till alla arrangörer som mäktar med att förnöja släktet som består av en ännu tapper skara, varav vissa dock förhindras av dubbelbokning mellan andra bilsportevenemang.
Närmast skall dessa kämpar mötas i ädel kamp i Älmhults djupa skogar. Säkert har banläggare Arne Johansson och Peter Palinkas listat ut planer för att förvirra och förnöja vårt släkte ;-).

Ja det blev i alla fall en kort och inte så innehållsrik rapport men bättre än inget som den berömde Ferlin skaldade när gubben fick lukta på korken..

P.S
Hur vi får fler till "flaskan" är ännu en gåta. Vi kan hoppas att Mölndal som alltid har nya ideér i bakfickan lyckas ännu en gång. Nästa "pilsner" är att få dessa att återkomma..
Ursäkta den alkoholhaltiga liknelsen men tangenterna slant ännu en gång. Naturligtvis hör inte rusdrycker hemma i sammanhanget och alla som tar illa upp får väl mailbomba oss...

Faktum kvarstår dock att mycket roligare kan man inte ha...alltså utan flaska ...med en bil med bra ljus och några kartor till hands..

Slut på rapporten..

Rolf Linde2017-08-04Ingen aktuell info


Rolf Linde2017-06-11Bil-O anekdoter efterlyses!
När så Åkes 80 års dag förpassats och vi ser fram emot hans 81 års dag kan det vara på plats med en av alla Bil-O historier som Åke berättat.
En arrangör tyckte sig vilja skoja med deltagarna på gamla MHF tiden. OK "Sågen" verkade på pappret inte vara några problem men i verkligheten var både sågen nerlagt och ny skog växt upp tät och fin. Arrangören hade då hängt upp en fogsvans i en gran för att vägleda de tävlande och visa att här en gång för länge sedan fanns ett fungerande sågverk ;-)

Vi hade en lite ko-misk upplevelse i samband med Mönsterås fina och svåra SM tävling för några år sedan. Vi fick stopp på en ladugårdsplan och bilen vägrade gå igång igen. Ett större antar kor irrade omkring på gårdsplanen mäkta förvånade över all trafik med starka ljus. Kor är till naturen nyfikna och medan vi meckade kom ett antal bakom oss för att kolla vad vi gjorde och några la sig sedan lugnt jämte oss. De hade dessutom gått bärsäkargång på några passertavlor på området.

Nu när det är "tävlingstorka" motser vi fler Bil-O historier så maila genast om ni har något tryckbart så lägger Totte eller undertecknad ut det. rolflinde@tele2.se

Ta vara på den ljusa tiden och ha det skönt!

Rolf Linde2017-06-10GRATTIS ÅKE JANSSON
Vi lyfter på kepsar och mössor och utbringat ett fyrfaldigt leve till Åke Jansson på sin 80-års dag.
Hipp hipp HURRA..HURRA...HURRA... HURRA

STORT GRATTIS till dig från OSS ALLA.....

Rolf Linde2017-05-10Vårsäsongen färdigkörd..
Nu tycks det vara "kört" innan sommaren. Våra Bilorienterare är numera internationella eller kanske mer Skandinaviska i sin utövning. Samarbetet med Danmark ger extra tillskott både tävlings- och deltagarmässigt och sporrar "landskampen" vilket är mycket positivt för sporten.

Som vi tidigare skrivit fanns många nya med både i Hörby och Mölndal och vi hoppas detta sprider sig i leden så att vi får se fler ekipage på banorna när höstsäsongen sätter igång.
Speciellt roligt vore det att få in ett gäng på korta banan som ju avfolkats senaste åren. När vi körde igång Bil-o serien Syd så var detta den stora klassen med upp till 15 startande.
Kan någon mer klubb än Mölndal framöver dubbelköra med Regularity kan detta också bidraga till ökade startfält.

Förhoppningen är att vi nu kan ta hand om alla de nya inklusive sugna "offroadåkare" som vill ha mer av Bil-O.
Ett alternativ är att klubbarna nu under uppehållet fram till höstsäsongen kan ordna lite kortare Prova På banor. Behöver kanske inte vara så märkvärdigt om man i huvudsak använder allmänna vägar (med lite svårigheter) och kanske en och annan vägsamfällighet där fåtal väghållare behöver kontaktas.

Resultat från NEZ Danmark som för övrigt är exemplariskt upplagt per sträcka och deltagare visar att våra finska vänner denna gång var övermäktiga. Jag kanske inte förespråkar någon "splittat" lista som nu är fallet med "inhemska" och "utländska" separerade. Blir lite rörigt att se vilka som totalt var 1-2-3 o.s.v. Som jag uppfattar det var nu 2 finska ekipage i topp följd av svensk och därefter dansk på 4e. En gemensam resultatlista vore enklare och vi får väl bara konstatera att i regel är de inhemska ekipagen vassast på hemmaplan även om det tydligen "Finns" (dålig ordvits) undantag.

Totte växlar bilder så ofta att nyhetsförfattaren knappast hinner med. Från några nostalgiska härliga bilder får vi nu en bild som manar oss att njuta av sommaren och de fina kvällarna innan Se-nån, LED lampor och andra ljusfenomen måste kompensera för det tilltagande mörkret på slingrande, igenväxta lustfyllda bilorienteringsvägar. Vi hörs igen när det börjar mörkna på. Ha en god sommar!

Rolf Linde2017-04-21BIL-O i Motorbloggen
Nu är det tätt mellan tävlingarna. Hörby har fått ihop ett skapligt startfält med bl.a. fyra nya på Prova På banan.
Dock gav varken deras kartläsarkurs eller Växjös prova På bana i riktigt ruskväder några direkta förhoppningar om att vi får in så många nya i sporten men huvudsaken är att de kommer till tävlingarna.
Startlistan hos Mölndal fylls på och där har man även kombinerat konceptet Bil-O och Regularity. Kanske kan fler klubbar haka på detta men det fordrar en del kunskap i tävlingsledningen. Där finns tidtagningssystem att nyttja som minskar funktionsbördan.

Våra danska bil-o-vänner - skall tolkas rätt ;-) hjälper naturligtvis till att få upp deltagarantalet men en arrangörs önskedröm är väl ca 30 startande eller fler.

Naturligtvis skall ni också anmäla er skyndsamt till Grimslövs tävling. Vi hoppas det fyller på bra i startlistan!

Trevligt att Bil-O uppmärksammades såväl historisk som i nutid av den vällästa och välskrivna- i princip dagliga - Motorbloggen av Tommy Svensson på Kristianstadbladet.
Se länk
http://motor.blogg.kristianstadsbladet.se/blogg/solbergkristoffersson-rx-laddar-5e-skaningen-i-stcc-peter-strid-gor-comeback-i-msr-bil-o-firar-30-ar-och-insamling-till-skadad-4-forare/
Förhoppningsvis kan sådan marknadsföring ge oss fler i startlistorna framöver.

Läs och njut på följande länk och lycka till nu alla som har förmånen att köra i tävlingarna och inte är engagerade på annat håll som ex "hårt mekande" kartingförälder ;-).
Njut också av den aktuella bilden till vänster. visst ger den riktiga Bil-O känslor.

Lite rolig dialog med en annan karting-pappa som förklarade att han i sitt jobb som åkeriägare tycker det är roligt att titta på gamla vägar som går in till höger och vänster utan att tidigare tävlat i Bil-O. Jag gav honom då genast "diagnosen" att han i själ o hjärta är en äkta bilorienterare. Själv får jag mest skäll av medpassagerarna för att jag inte kollar på vägen... ;-)

Sedan kan man ha funderingar på hur man skall få in de yngre i sporten. Kom gärna med förslag och idéer till Bil-O rådet.

Rolf Linde2017-03-29SÄSONGEN IGÅNG + UTBILDNING och PROVA PÅ BANOR!
Äntligen börjar Bil-O säsongen och flera tävlingar står för dörren. Danmark har redan kört igång och det med en "svenskinspirerad" tävling där körordrar och upplägg var enligt svensk modell. Det visade sig då att "di svenske" genast klättrar uppåt i resultatlistan och flera hamnar på topplaceringar. Kan också vara så att danskarna själva är lite ovana vid systemet även om många kört i Sverige. Frågan är väl om vi kan få till en internationalisering i ämnet men upplägget var intressant. Kommer någon i Sverige "svara" att köra mot det danska systemet återstår väl att se.


Nästa tävling i Danmark är väldigt snart och ingår i "Öresundsserien". Hörby är annars först ut i Sverige med sin traditionella tävling även den i Öresundsserien.
Därefter följer Mölndals tävling där man även inbjuder till Regularity klass.

Glädjande har Hörby även lagt en utbildning/kartläsarkurs veckan innan tävlingen den 12 April och en "Prova På" bana den 13e.
Wäxjö kommer också ha en "Prova På" bana annandag Påsk den 17/4 i samband med Prova På karting på Hagaslätt strax utanför Hovmantorp. Således kan barnen testa karting och samtidigt kan familjen prova Bil-O. "Inbjudan" läggs ut snart under tävlingar. Mölndal "raggar" startande på sitt förtjänstfulla sätt - som gett bra resultat tidigare- och vi hoppas på ökade startande och nybörjare.
Någon annan klubb har inplanerat liknande arrangemang under våren men allt är inte riktigt på plats men vi får återkomma om det.

Att jaga vägar, studera och jämföra kartmaterial, få tillstånd av markägare, fixa kartor och körordrar är ett stort jobb inför varje tävling så vi hoppas startfälten kan öka på sikt.
Så anmäla er nu för glatta livet som en hyllning till alla kämpande arrangörer ;-)

Rolf Linde2016-12-25GOTT SLUT och ett GOTT NYTT BIL-O 2017

Vi som inte kunnat åka så mycket under 2016 kan nu "gotta" oss åt en hel del filmer på Youtube. Anders Erikssons (https://www.youtube.com/watch?v=lzBYHjiJMLU) och Nilssons (https://www.youtube.com/watch?v=wyzvPoBLCgIoch ) är bara några guldkorn plus en hel del danska filmer förnöjer de gråa dagarna nu mellan jul och nyår. Har nog suttit 2-3 timmar nu och upplevt en mängd gobitar som vi tyvärr gått miste om live. Vilka unika gammelvägar vi har här uppe i Norden. Det är bara att fröjdas och hoppas på att vi kan hålla alla kulturvägar öppna och får tillåtelse av välvilliga markägare och väghållare att nyttja dom. Sedan kan jag bli något irriterad över trafikverket som bygger bort en hel del av vår naturliga idrottsanläggning med diken som gör körning in och ut på dessa omöjliga. Kanske en vädjan dit från oss kunde ge resultat - fan tro det;-) Vi behöver bara en vägtrumma på 2 meter och lite material över så skall vi nog kunna forcera även dessa. Danskarna tycka vara experter om man studerar filmen https://www.youtube.com/watch?v=bdE4K8xBR-k :-))

Instämmer också med inläggen i gästboken där vi får beundra alla arrangörer och eldsjälar som lägger ner enormt mycket arbete på tävlingarna trots något tunna startfält.
Här har vi alla lite att bita i inför 2017.

Förhoppningsvis kan nu övningskörning med sonen innebära att vi hinner damma av det mesta vägnätet i Växjö med omnejd som kan innebära intressanta och utslagsgivande sträckor framöver.

Så vi ser alla fram mot ett givande Bil-O år 2017.....

Rolf Linde2016-11-20Bil-O säsongen slut

Så var sista tävlingarna för året körda och vi kan konstatera att det varit ett bra år även om vi saknar en del ekipage i startlistorna.

Vi gratulerar alla på pallplats och naturligtvis är vi särskilt stolta över vår NEZ MÄSTARE Björn och Ulf. Danskarna är alltid hårdflirtade i Bil-O skogen och tog hand om Öresundsserien genom Leon och Jan medan Sydsvenska serien vanns lite outstanding av Rune och Andreas som ingen verkar rå på härnere. Korta banan togs också suveränt av strävsamma paret Folke och Gerth där Folke iofs fått hjälp ibland av hustrun Christina bakom ratten. Även om nu flera andra toppekipage inte kört alla tävlingar. Som sagt ingen glömd och grattis till alla framskjutna placeringar. Vi "andra" för väl försöka bättra oss...

Avslutningstävlingen i Ljungby för såväl Bil-O syd serien som i Öresundsserien i bilorientering blev en svår men rolig tillställning. Återigen toppade Rune och Andreas som vann övertygande. Korta banan vanns lika suveränt av Folke och Gerth.
Ljungbys arrangemang var inget undantag från tidigare och blev utslagsgivande och svår. Långa banan innehöll 9 O-sträckor över hela 7,5 mil med drygt 40 olika kartklipp, 400 angivelser med 150 kontroller och ställde stora krav på våra kartläsare. Förarna fick också bekänna färg på gamla, smala, hala och ibland obefintliga ”vägar”. Sista området var verkligen utmanande. Prickbelastningen blev också hög för de flesta och fem ekipage var dessutom över respittiden. Det diskuteras nu ett sätt att bättre kunna bedöma respittiden som alltid är svårt att beräkna ur arrangörsperspektiv.

I Öresundsserien har det diskuterats att tävlingarna både i Sverige och Danmark skall bli lite enklare.

I helgen avhölls SGA mötet och vi får väl snart veta vad som ventilerades och beslutades där. En del "motioner" hade lämnats in.

Det alla klubbar behöver ta tag i nu är att värva nya deltagare. Under 2017 planeras bl.a. en nybörjarserie i länet med Ljungby, Wäxjö, Grimslöv, Nybro, Älmhult. Bra tid för allt detta är nu under vinteruppehållet. Men förr körde vi också Bil-O vintertid. Kanske vore något?

Håll annars ut till våren igen när säsongen åter drar igång med förnyade krafter.

Rolf Linde2016-08-31Full fart i Bil-O skogen!
Höstsäsongen har redan kört igång även om antalet tävlingar framöver ser lite tunt ut i södra delen av vårt land.

Bockstensjakten nu i "nybildade" Mölndals Bilsportklubbs regi men med erfarit folk bakom "spakarna" är som alltid en trevlig tillställning. Ullareds parkeringen hade nyttjats även denna gång. Nu med Jonas och Ingemar i topp på långbanan och inte helt överraskande Folke och Gerth på korta som egentligen är väl en mellanbana ;-)
Riktigt roligt att se så många nya men Mölndal-Varberg har alltid haft medgång där. Ett bra koncept som vi andra inte lyckats komma underfund med ännu.

NEZ i Finland med svenska framgångar där tre ekipage lyckades slå annars alla duktiga danskar inklusive omöjliga bröderna Söndergaard - Stort Grattis - Inte för att jag riktigt förstår resultatlistan då min finska är ytterst bristfällig men förstår att finskarna tydligen hade en egen klass. Men totalt hänger jag inte riktigt med...

Flitiga Ljungby bjuder nu närmast upp till dans på det datum Älmhult skulle kört.

Själv hade jag hoppats på en vecka senare då det åter kolliderar med karting tävlande i familjen. Hoppas vi kan damma av Saaben från löv, spindelnät och annat tills återstående tävlingar i höst. Funderar även på att sätta en varningslampa för backljuset så att medtävlare blir glada ;-) Förresten är det ju läge att sätta dit ytterligare en (backlampa alltså)...

För alla andra alerta och sugna Bilorienterar är det väl annars bara att ge sig uppåt landet eller till vårt södra grannland som tydligen har bra startfält.

Mindre tävlingar (Prova på/Utbildning) för att få igång nybörjare är kanske något klubbarna kan lägga in som extra övningar under hösten och början av nästa år.

Wäxjö MS planerade tävling på senhösten går troligtvis ej att få ihop men vem vet ...
Har nu en 16 årig son som är sugen på att övningsköra och vad kan det bättre göras än på slingriga skogsvägar...

Ett grattis också till Victor Hansen som tidigare varit rätt flitig i Bil-O och nu gör bra ifrån sig i ungdomsklassen i rally. Heja på och hoppas det även blir mer Bil-O för er del...

Rolf Linde2016-07-29Höstsäsongen snart igång....
I augusti startar höstsäsongen med 4e deltävlingen i Öresundsmästerskapet
Därefter är det dags för Finska avdelningen av NEZ del 3 och 4.

Bockstensjakten går den 20/8 och det brukar alltid finnas att bita i. Start o Mål i Ullared så varför inte lämna av tant och barn på shopping samtidigt ...Kanske kan det bli kundvagnsrace för båda utövarna?
Flitiga Ljungby hoppar in med en extra tävling på Älmhults tidigare datum den 10/9

13 september kallar SGA-bil-o Småland berörda banläggare och arrangörer till möte i Hovmantorp Folkets Hus, ämne för dagen är hur vi ska göra för att få igång nybörjare
En jämförelse med Danmark de har ca 29 tävlingar 2016 med ett snitt på 25,6 deltagare pr. tävling, Sverige har 13 tävlingar 2016 (snittet på 4 körda tävlingar innan sommaruppehållet är 19 deltagare).

Tittar vi lite längre fram i november har bil-o utskottet förlagd sitt årliga möte till Småland närmare bestämt i Hovmantorp.

Vidare hoppas vi att det blir fler startande på Svenska tävlingar nu när vi har endast tre banor att köra, Pb, Kort och Lång, sen är det upp till varje klubb och arrangörer/banläggare att även arrangera Utbildningsbana.

Väl mött i "bushen" ;-)

Rolf Linde2016-05-10Säsongen i full blomstring
Nu knoppas det i naturen och Bil-O tävlingarna duggar tätt. Även om vintern spelade oss ett spratt länge är det nu definitivt barmarkssäsong.

NEZ tävling Danmark med goda svenska resultat, en sprintvariant av SM i Grimslövs MS regi som tydligen var uppskattad och som för ovanlighetens skull kunde använda militär mark. Tävlingen gick på Kosta "nerlagda" militärflygfält vilket gav utslagsgivande resultat. Vi får lyfta på militärkepsen för de arrangörer som lyckas övertala högheterna inom försvaret. Våra skjutfält och övningsområden innehåller mycket vägar och lämpliga O-områden men tyvärr svåra att komma till.
Noterbart från första SM:et är väl det förhållandevis höga antal missade tavlor även av vår yttersta elit.

Nu närmast följer en tävling i Hörby och alltid kul att se vad erfarna Valdi med hjälp av Evert Christer och Martin totat ihop. Glädjande är att det finns - vad jag förstår -3 nya ekipage på startlinjen. Får vi fler sådana i varje tävlingen finns det hopp om återväxten men fortfarande saknas en hel del tidigare ekipage som vi hoppas återkommer.

Extra kul att aktiva Ljungby lagt in om ytterligare 1 tävling. Tre tävlingar på ett år är strongt och bara att tacka för de stora insatserna som görs. Älmhult får SM tävling nästa år och sparar antagligen "gobitarna" dit då man beslutat att hoppa över inbokad tävling i år.

Väl mött i skogen önskar en kart-mekaniker (dvs ej avsende begreppet karta utan karting) med programmet fullt. Frågan är om man s.a.s. ändå är \"kartläsare\" ? (långsökt ordvits men ett bra försök..)

Rolf Linde2016-04-13Säsongen äntligen igång.
Kung Bore får väl anses nu ha släppt sitt grepp även om snålblåst och hagel förekommer emellanåt. Tävlingar har avverkats i de två av de stabilaste "Bil-O nationerna" Uppland och Danmark. Det sistnämnda i Öresundsmästerskapet och Uppland MSO1. Relativt klent deltagarantal i Uppland men säkert beroende på försäsong. Danmark kan ståta med ett betydligt större intresse dit även tillresta svenskar gör sitt för att konkurrera. Än så länge tycks dock "di danske" vara överlägsna på hemmaplan.

Lite tråkigt att Ljungbys premiärtävling för södra Sverige hade svagt deltagarantal. Vad detta beror på är svårt att sia om men flera etablerade ekipage saknas. Vårsysslorna har väl inte riktigt tagit fart ännu och vad kan vara viktigare än Bil-O ;-)

1:a SM tävlingen I GRIMSLÖVS MS regi hoppas vi bli välbesökt och det ser lovande ut i anmälan.

"Kusinsporten" Regularity i Mölndals regi tycks kunna samla ett bra startfält även med västliga grannar på startlinjen.

PROVA pÅ BANA anordnas av Wäxjö MS den 17/4 (kl. 13-17) med start på Hagaslätt utanför Hovmantorp. Dock kan vi utlova att inga SM vägar kommer nyttjas varför eventuell träning i detta syfte kan uteslutas ;-)
Banan är för att locka nya utövare och samordnas med prova På dag för Karting ungdomar samma dag. Förra året hade vi nästan 50 besökande familjer så vi hoppas några kan bli frälsta in i Bil-O sporten också. Länk till inbjudan finns under Tävlingar/Anmälan i vänster spalten här på siten. Anmälan behövs ej men kontakta gärna Gunnar Holmgren (se under Kontakt i vänstra kanten) så är förberedda på hur många som kommer. Vi behöver nog alla jobba med att få upp intresset. Men det hindrar inte att "aktiva" ekipage dyker upp. Dock får ni nöja er med knappt 1 mil "OS" och utan tidtagning.

Rolf Linde2016-01-28Vintern snart rasat ut ? (något reviderad upplaga)
Tyvärr får jag erkänna att undertecknad inte kom till skott med nyheter efter avslutad säsong. Andra uppdrag har tagit mycket tid och egna insatser bakom kartläsarbordet fick begränsas till Ljungbys SM tävling som var en riktig nöt att knäcka. Vi (=jag) läste totalt bort oss efter den första vägrätningen och irrade runt i 30-40 minuter innan polletten ramlade ner. Införskaffande av kompis,,, förlåt kompass - hade säkert minimerat detta till ca 2-3 minuter istället. Sedan kom varken självförtroendet eller tempot ifatt.

Som alltid var Ljungbys tävling excellent beträffande vägar och svårigheter.

Tyvärr kan jag inte rapportera från övriga men vad jag förstår nådde dessa också upp till fulla poäng arrangörsmässigt tack vare erfarna och duktiga banläggare och arrangörer.

Grattis alla vinnare och förlorare (kanske jag tillhör de sistnämnda) och alla däremellan. Vi gör alla vad vi kan och vissa tycks lyckas bättre och bättre.

Nu ser vi fram emot tjällossning och tävlingar och ett välbesökt årsmöte.

Förhoppningsvis mäktar undertecknad med en tävling som banläggare också under senare delen av 2016. Sonen skall fostras till avancerat bilkörande under tuffa förhållanden iom att 16 års dagen inträffar tidigt i höst. Även om vi inte har "utbildningsklass" så hindrar det inte att han bistår banläggare under tveksam och irrande bilfärder för att söka nya utmaningar till elitbanor och mellanklasser (där fick jag en blänkare också vad jag tycker banorna skall heta ;-)... Inom klubben skall vi även försöka planera in såväl utbildningskvällar som testbanor för att förhoppningsvis locka nya deltagare. Det kan behövas eftersom startande i vissa klasser minskat drastiskt.
Nu tog webmastern bort den fina kartan som tidigare visades här på startsidan men den var nog lite i äldsta laget för vårt botaniserande på mysiga O-vägar ;-) Under min tid som studerande (för väldigt länge sedan) höll jag ett föredrag om just kartor och deras härkomst eftersom intresset för den papperstryckta versionen av verkligheten alltid fashionerat mig. Kanske nåt vi alla Bil-O nördar har gemensamt... och förresten varför kan vi inte söka EU bidrag för att hålla gamla kulturvägar öppna.

Håll ut i vinterblasket så är det inte så långt till att åter starta upp kartläsarlampor och att lysa upp de fördunklade skogarna med LED lampor av alla de slag och styrkor.

Rolf Linde2015-11-03Nyheter
Uppdatering kommer inom kort ...

Rolf Linde2015-09-11Höstsäsongen igång...
Ursäkta men jag har inte uppdaterat Nyheterna på ett tag. Tyvärr har jag inte kunnat deltaga själv då jag mer eller mindre på heltid är kart-mekaniker, kart-chaufför, kart-sponsor och kart-pappa åt båda barnen istället för att kunna vara kart-läsare ;-)
Karttävlingar har benägenhet att även infalla på helger liksom Bil-O ...och inte hjälper det om vi skulle döpa om de sistnämnda till just Kart-tävling istället.

Skall försöka uppdatera mig på de senaste Bil-O tävlingarna och återkommer med rapport.

Spännande tävlingar väntar och förhoppningsvis kommer jag till både Grimslöv och Ljungby och förhoppningsvis Arlöv. Dessförinnan för er andra väntar svårigheter i kommande NEZ/SM i Närke skogarna.

Här finns en länk:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10201155993818177&set=a.3309122423119.1073741824.1719845118&type=1

Bilder efterlyses till Nyheterna så ni som har skicka till rolflinde@tele2.se eller till Totte!

Rolf Linde2015-05-25Vårsäsongen färdigkörd
Efter tävlingar i Mölndal , Hörby och Vara är nu vårsäsongen färdigkörd i Sverige då Örkelljunga flyttade fram sin tävling till september men tävlingar i Danmark och NEZ i Finland finns att åka innan semesteruppehållet.

Tyvärr har undertecknad inte kunnat deltaga pga av en intensiv Karting-säsong så tyvärr har jag inte fått så mycket input om tävlingarna mer än att alla verkar vara mycket nöjda - ja i alla fall med själva tävlingarna även om den interna kommunikationen i huvudet på kartläsare ibland kan fallera. ;-)

Det som kan ses som ett problem är att 2B klassen tunnats ut rejält i år. Vad detta beror på borde undersökas ex genom en enkät till de som tidigare kört. Våren är förvisso kanske en allmänt svår tid då mycket annat skall fixas. Trädgårdar, hus, kanske båt och för de som ännu inte uppnått pensionsålder även arbete ....
Är tävlingarna för svåra....är vägkvalitén acceptabel etc ?
Nybörjartävlingar - kortare testrunda (Bana PB) och kanske kurser för de arrangörer som orkar med kan förhoppningsvis ge nya deltagare.

Vi tar nya tag inför hösten för Bil-O folket är en outtröttlig skara problemlösare ;-)

Rolf Linde2015-04-28Vårsäsongen i full blom
Tävlingarna duggar tätt både här och i utlandet (läs Finland och Danmark).
Första NEZ tävlingen i Danmark har genomförts med stort startfält och även Varbergs/Mölndals tävling hade ett mycket fint deltagarantal. Dessutom körde de sistnämnda parallellt en Regularity tävling på förmiddagen med i alla fall med 8 deltagare. Ljungby några veckor tidigare hade 17 startande vilket också är godkänt så tidigt på säsongen. Som vanligt med erfaret folk i staben blir det fina tävlingar.

Conny och Daniel leder tillsammans med René och Mathias på samma poäng i ABC klassen eller om den ska heta "långa"? Extra skoj att en tjej - Maria Haraldsson - nu tycks vilja vara med i toppen.
Tyvärr har startfältet tunnats ut i Klass 2B men i topp ligger Gerth på kartläsarsidan men såväl Gunnar som Ronnie vill säkert ge en match framöver. Förarmässigt är det lite omkastat här med Mats-Olof i topp före Christina och Johan.

Trevligt att vi tycks få in några fler i sporten på Bana 2A och några har redan skaffat lämplig bil för tuffare utmaningar.

Schemat rullar på och förhoppningsvis får vi se lika god uppslutning till resterande tävlingar under våren i Hörby, Vara och Örkelljunga.

PS Totte är tacksam om ni skickar lite färska bilder så vi kan uppdatera efter hand.

Rolf Linde2015-03-05Bil-O syd prtokoll och Ändrat datum Bil-O möte
I början av februari hade Bil-O syd sitt årliga möte i Växjö. Många diskussioner är ständigt återkommande ex. som skyltplacering av OK och IK och om svårighetsgrader på banor som tenderat att öka. Även hantering av maxtid/respittid var föremål för många förslag.
Vi fick in några nya namn i Bil-O rådet och protokoll finns nu här på hemsidan.

Så nu får vi alla invänta våren och kommande tävlingar. Förhoppningsvis tillkommer också fler arrangörer och att vi alla kan sprida mer reklam om Bil-O och försöka få upp startfälten även på nybörjarbanor.

Kom ihåg att läsa på nyheterna i regelverket och titta gärna på protokollet från årsmötet i Bil-O syd.

----
Tidigare fel info ang Bil-O konferans eller Rådsmöte som jag skrev..
Här kommer det korrekta.
Den Bil-O konferens som var planerat till 21 mars 2015 är framflyttat till den 26 september 2015, i samband med Nora MK/Kolsva MK, NEZ/SM tävlingar i Lindesberg, anmälan lämnas till Jonas Öhman e-mailadress: jonas.ohman@live.se

Mötet är inte på något sätt bestämmande men synpunkter och ev förändringar kan här diskuteras för att senare läggas fram som förslag till regeländringar. Viktigt är också att diskutera hur vi får in fler aktiva i sporten.

-----

Så syns vi snart bland tavlor luriga vägrätning och intensiva industriområden....

Rolf Linde2014-11-28Lyckad säsong 2014
Så var Bil-O säsongen över för denna gång efter Arlövs finaltävling. Vi konstaterar att vi haft fina och minst sagt oftast utslagsgivande tävlingar. Vi ser också att det inte alltid behövs tid på alla sträckor för att särskilja de tävlande. Även om finalen blev 0-prickigt för många så var det här snabbheten på det kortare skissen som avgjorde. Dock bommade flera garvade ekipage en eller annan tavla.

Några tävlingar har kanske varit i svettigaste laget där tävlingsbana och svårigheter räckt till nästan 2 tävlingar men just det här spannet av svårigheter ger utslag och vi ser oavsett vilken svårighetsnivå tävlingen har så hamnar i stort sätt samma ekipage i topp.
Det är främst ekipage som kör flitigt både här och i angränsande länder. Helt klart ger övning färdigheter och dessa ekipage har också hamnat i topp i de krävande SM tävlingarna.

Därför gratulerar vi "2xNilsson" som tog hem ABC klassen tätt följda av "2xFransson".
Franssons växlar dessutom förare och kartläsare men ligger ändå i topp vem som sköter kartläsaruppgifterna. Båda ekipagen har deltagit i Danmark och Finland och placeras sig högt även i SM.
Vi gratulerar naturligtvis också en av nordens absolut bästa kartläsare i modern tid Ulf Andersson boende i mellansverige men troget tävlande för Älmhult. SM guld och NEZ guld är bara att buga sig inför. Synd att det inte finns ett VM!

På Bana 2B blev den mycket kartsäkra Gert Sällström segrare trots att han fick några oplacerade tävlingar där maxtiden hade satts för snävt för att klara de svåraste banorna. Att vara arrangör och beräkna dessa tider är inte lätt med tanke på att man inte alltid vet vilka kart-tydningar som upplevs som svårast. Gerth har växlat förare men ofta haft mycket erfarna Folke vid ratten och därmed blir det lite omkastningar i förarserien där Mats-Olof Bengtsson segrar före Svante Lilja. Gunnar Holmgren placerar sig som säker 2:a i i kartläsarserien före comebackande Inge Järletoft. Kul att se att några gör comeback och vi behöver fler sådana för att få större startfält.

Öresundsserien blev en succé första året. Nu efter sammanställning visar det sig (som tidigare skrevs) att Jan Johansen spurtade förbi alltid annars säkre Mathias Hansen då de sistnämnda missade 2 tavlor i Arlöv. Däremot tog pappa René Hansen hand om segern bland förarna då Jan växlat förare under säsongen. Jan Spiegelhauer kom då 2:a. Vi konstaterar att danskarnas är övermäktiga när det gäller tävlingar i båda länderna. Nilssons och Franssons siktar nog dock på revansch 2015 ;-) Serien ger extra och värdefull tävlande i båda länderna och vi hoppas på en fortsatt utveckling.

Ett mycket intressant år och en tacksamhetens tanke till alla arrangörer. Vi hoppas nu att fler klubbar som inte mäktat med tävlingar under 2014 kommer tillbaka som arrangörer 2015.
Vi möts i Bil-O skogen nästa år och hoppas på fler återvändare och även hitta nya deltagare- där har vi har en stor utmaning.

Rolf Linde2014-10-13Höst = Bil-O
Höstsäsongen står i full ”blom” för bilorienterarna. 2a SM tävlingen är avverkad och några tävlingar i Sydsverige. Tyvärr har några hösttävlingar härnere fått ställas in men i mellansverige är det tävling i princip varje helg. Samtidigt som vi ser ett minskat deltagande i SM där det i princip ”fattas” 10-15 ekipage kör fler i Danmark och i Finland. Fina resultat hade Sverige under NEZ. Öresundsmästerskapet drar fler startande på båda sidor om sundet. Vi konstaterar också att i SM genomförs alla 3 tävlingarna med onumrerade kontroller! Det är även en enkät ute angående ej genomkörbara IKs vara eller inte vara och alla SM åkare uppmanas att besvara denna till Bil-O utskottet.
Alla tävlingar får bra beröm av de tävlande och vi alla är tacksamma för att arrangörer orkar och får till utslagsgivande och roliga tävlingar.
Hur vi skall få större startfält är en viktig fråga och här kanske man skall testa banor utan tidtagning, ”maprace”, utbildningskvällar med en testrunda som ”examen”! Ja alla förslag och försök är positiva. Var vi skall hitta intresserade är nog den största nöten vi har att knäcka. Eller som någon nygammal Bil-O:are uttryckte det. "Synd att inte fler upptäckt denna roliga sport"

Rolf Linde2014-09-07SM säsongen inledd med 5-stjärnig tävling..
Så var första deltävlingen i SM inledd med bravur av Mönsterås MK. Det blev en sagolik tävling på vägar som sedan urminnes tider gjort sig kända för att vara bland de krokigaste i landet. Något som tydligen försökt åtgärdas av markägare och myndigheter för det var ett sällan skådat blixtnedslag av vägrätningar som avlöste varandra och smilbandet var högt uppe på samtliga tävlande även om Bil-O geniknölarna fick gnuggas ordentligt. Därtill uppblandat med perfekt gjorda skisser och lagom körning utan överdrifter gjorde mixen till en mycket ansträngande, utslagsgivande och härligt bilorientering. Som någon erfaren i arrangörsgänget uttryckte det "hederlig gammal småländsk bilorientering".

Inför denna kanonstart av en intensiv höstsäsong är det väl bara att börja anmäla sig till höstens tävlingar var än de arrangeras - i de småländska urskogarna, i Skåne eller Halland, i mellansverige eller kanske på Danmarks slätter. Vissa tar sig också gärna till Finland och kör deras tävlingar. Vad jag hört kanske också Norge gör åter inträde med Bil-O efter ett antal års vilande? Eller varför inte ta tillfället i akt och testa Regularity i Mölndals regi!

Just nu tycker jag nästan lite synd om alla som inte upptäckt tjusningen med denna sport och vi får hoppas pensionsåldern på elitnivå kan sänkas med åren. Det finns unga lovande talanger i våra led men de borde vara fler..

Rolf Linde2014-07-29Sommarhettan ...
...får de flesta av oss att bara slappa i solen på ledig tid. Dock tror och hoppas vi vi Bil-O arrangörerna inför höstens tävlingar jobbar på i sitt anletes svett ;-)

Nu väntar snart SM i Mönsterås och alla är förväntansfulla inför en tät Bil-O höstsäsong.
Även Danmarkstävlingarna står på kö.

WMS arrangerar en prova på bana (läggs ut här på siten snart) i samband med Karl-Oskar dagarna i Växjö 8-10 Augusti där klubben även finns representerad i Växjö City. Besök oss gärna då!
PB banan ligger ute och vem som helst kan testa under tiden 8-17 augusti. Kartor och info kommer finnas här på siten.

Så håll ut lite till i värmen- snart väntar kluriga vägrätningar - alternativa OKn(?) och gamla arkiverade kartor och tvivelaktiga vägval.. Allt för att tillfredställa oss bilorienterare. ;-)

Rolf Linde2014-05-30Vårsäsongen lider mot sitt slut...
Ytterligare 3 fina tävlingar har genomförts under våren. Kanske hittills den mest tävlingstäta säsongen i Bil-O Syds historia. Dock har deltagarantalet varit lite mindre än vanligt. Kanske är det andra vårsysslor som sätter käppar i Bil-O hjulen?

Nu återstår Oskarshamnsmästerskapen som är öppen för alla \"utomsocknes\" och någon tävling i Danmark dit fler och fler beger sig för att hålla orienteringsknölarna i trim.
Det är helt klart att övning ger färdighet. Ett bra exempel på detta är far och son Nilsson som kör i stort sett alla tävlingar och klättrar i resultatlistorna även i SM sammanhang.
De leder nu också Bil-O syd serien för ABC åkarna och vi får se om våra danska O-vänner ;-) kan knappa in poängställningen. Även \"nykomlingarna\" i klassen Johansson och Nilsson från Önneköping är flitiga deltagare och klämt sig in i toppstriden i serien.
Familjen Wilén och Franssons, Daniel J, Evaldsson, Jocke m.fl har säkert andra tankar också än vad nuvarande placering i serien visar. Intressant också om Hans-Eric och duktiga dottern Maria fortsätter att tävla.

Bana 2B kan bli rena getingboet framåt höstkanten. Veteranerna Bengtsson/Holmgren och kartsäkre Gert Sällström ligger i topp men får se upp får återvändare som Inge Järletoft (välkommen tillbaka ..) och \"Ronny och Ragge\" /(förlåt Johan och Ronnie) som samtliga tagit fullpoängare i senare tävlingar.

Bana 2A är ännu rätt lokalbetonat deltagarmässigt så det är svårt att sia serien. Men kul att se lite återväxt i Victor Noltorp-Dacke. Vi behöver fler ungdomar in i sporten.
Kanske en utbildningsklass kan vara ett alternativ för att locka förare som i rally. Dvs från 16 år?

En intressant höstsäsong väntar således i såväl Bil-O syd, Öresundsmästerskapen och inte minst SM där Mönsterås går ut som första SM arrangör för året och det skall bli spännande att se vad Christer Svensson och Co har att erbjuda i de ostliga smålandsskogarna. Tidigare tävlingar har innehållit mycket svårigheter på roliga vägar.

Vi syns i skogen (hoppas jag;-)

Rolf

Rolf Linde2014-04-29Säsongen är i gång.
I tävling i Ljungby med ca 20 startande och en tävling i Danmark ingående i Öresundsmästerskapet har körts. Dessutom nyligen en riktigt svår NEZ tävling i Danmark med flera svenska deltagare och bra resultat. Ulf Andersson med nya chaffisen Björn Henriksson leder dessutom NEZ efter denna tävling.
Utan att själv veta tar det nog en hel del tävlingar innan man lärt sig danska "klurigheterna".

Nu närmast står Hörby på tur som arrangör för 2:a deltävlingen i Öresundsserien och kort därefter har Örkelljunga och Varberg/Mölndal sina tävlingar.
I mellansverige har en tävling i Västerås körts och Majtåget arrangeras i början av Maj.

I Växjö rustar vi oss för 2 evenemang dels på nationaldagen tillsammans med Biltema som har en motordag och senare Karl Oskardagarna i början av augusti. Vi kommer informera om Bil-O på plats visa bilar och ev även kunna erbjuda en testrunda.
Mer info kommer om detta närmare "datum".

Väl mött i de vårsköna skogarna.

Rolf Linde2014-03-15Vintern släppt sitt grepp

Våren kom tidigt i år och vi hoppas nu att det inte blir något bakslag som sätter käppar i hjulen för sugna Bilorienterare. Första tävlingen i Öresundsmästerskapet går i Danmark.
regler mm finns nu uppdaterat här på hemsidan. Sedan är det vårpremiär i Sverige för Ljungby som nu flyttas fram en vecka.
Det är väl bara att börja kolla om skal-linjalen fortfarande stämmer och att bilarna är besiktigade för nya utmaningar.

Lägger upp en bild från anno 2006 som lite kuriosa. På bilden syns Sture Heiman och Gerth Sällström på rätt väg för bana 2B och till höger Peter och Arne .. också dessa på rätt väg för dåvarande bana 3 (numera ABC).
Visst är det vackert ;-)

Rolf Linde2013-11-272013 säsongen slut
Så var Bil-O säsongen över för 2013 och vi har haft ett bra tävlingsår med många tävlingar och tillfredställande startfält. Någon tävling har fått ställas in pga markägare och det är ju tack vara välvilliga sådan som vi överhuvudtaget kan utöva vår sport.

Det har också diskuterats förändringar i reglementet och remiss har skickats ut av Bil-O utskottet och de flesta klubbar har haft synpunkter vilket är positivt.

Ljungbys tävling var en riktig utmaning. Conny, Björn och Linus hade som vanligt knepat ihop en fin tävling med många svårigheter. Ej genomkörbara IK duggade tätt emellanåt och antalsmässigt ca 25 sådana. Det fanns å andra sidan inte så mycket alternativa OK vilket annars brukar ge upphov till prickbelastning när ekipage har lite för brått eller om OKn står med mindre avstånd. En mycket fin och utslagsgivande tävling således.

Årets sista tävling och tillika SM3 kan jag inte bedöma utifrån deltagarsynpunkt. Som banläggare får man brottas med helt andra problem än när man själv kör. ”Facit” har man redan innan man skriver körordrar och väljer kartor och det är alltid svårt att i förhand avgöra vad som upplevs som problematisk för de tävlande. Vissa ”luringar” tror man skall vara svårlösta medan dessa ofta löses utan problem. Nåväl vi fick ihop en utslagsgivande tävling efter gedigen insats och även här går tacksamhetens tanke till alla som hjälper till vid en tävling. Allt från markägare till sista funktionären och de som plockar in alla skyltar.
Vi fick också en liten snutt av uppmärksamhet i SBF Play och all mediabevakning är positivt.
Resultatmässigt vinner våra danska vänner serien för ABC trots att "junior" Hansen är på studier i USA på de sista tävlingarna. Bana 2B segrare är far och son i Bil- O familjen Wilén. Kul att "flickvännen" placeras sig som 4a i ABC klassen för förare!
Det har varit spännande kamper in id et sista.

Nu tar vi nya tag inför 2014 och det inleder vi med ett stormöte i januari. Kanske någon vågar sig på en vintertävling?

Rolf Linde2013-09-112 sensommartävlingar avverkade
Mönsterås bjud upp till Ostkanten i slutet av augusti. En tävling som gav mersmak och stora förväntningar inför nästa års SM tävling i dessa trakter. Man har mycket vägnät och med erfarna Christer Svensson i spetsen får arrangören till roliga och utslagsgivande tävlingar.
Även om en ABC bana saknades så saknades inte svårigheter. Med tidtagning på alla sträckor hade det varit en fullvärdig ABC bana även om det inte innehöll så mycket vägrätningar.
Ett fint startfält och flera på både Bana 1 och 2A. Där har klubben verkligen lyckats med att marknadsföra sig.

Så till årets andra SM tävling andra helgen i september. Ett rekordstort startfält i ”modern tid” även om några ekipage saknades på SM banan. Bl.a då undertecknad som inte kan rapportera som tävlande men diverse info och fina filmer utlagda så får man ändå en god uppfattning. Som alltid när Varberg/Mölndals står som värdar så är det ”prickfria” arrangemang. Vissa vägar tycktes vara snabba men det fanns även härliga gamla vägrätningar. En gedigen skiss på Ullareds parkering som heter duga avslutade tävlingen.
Glädjande här är att flera av de sydliga ekipagen fick framskjutna placeringar och mest överraskade son och far Johan och Leif Fransson.

Nu tar vi nya tag inför höstsäsongen. Varför inte pröva lyckan uppåt landet eller i vårt grannland Danmark! 3:e SM:et avslutas med Wäxjö MS som arrangör men tävlingar kommer både i Arlövs regi och Ljungby dessförinnan.

Till sist uppmanas alla att svara på den enkät som gått ut från Bil-O ”riksdagen”. Dessutom bör ni snarast ta en funderare över nästa års tävlingar och datum. Annars finns risk för förhöjd avgift till ert lokala bilsportförbund.

/Rolf Linde

Rolf Linde2013-08-05Dax för höstsäsongen!
Pust.. vilken sommar vi har och har haft ;-). Det är nästan så man längtar efter lite duggregn på hala skogsvägar bakom kartbordet...

Höstsäsongen inleds snart med Mönsterås tävling. Efter 2 tävlingar tidigare som innehållit mycket svårigheter och fin orientering börjar Mönsteråsgänget bli riktigt varma i kläderna och enligt \"obekräftade källor\" så funderar man på att arrangera ett SM nästa år. Väl mött på \"ostkanten\"!

Sedan väntar Ullared och SM tävling i rutinerade Varberg/Mölndals regi. Som alltid med Krister, Kurt och Mathias i spetsen lär det bli en utmanande tävling av vad vi förstår på helt jungfruligt Bil-O område.

Tyvärr blir det därefter ett lite \"för långt\" uppehåll fram till en nyinsatt och välkommen tävling i Arlöv i mitten av oktober. Anledningen är att varken Älmhult Grimslöv eller Hässleholm mäktat med någon tävling i år. Sedan kommer Ljungsbys och Wäxjös(SM) tävlingar med 2 veckors mellanrum.

Ett tips kan vara att testa tävlingar längre upp i Sverige. Mestadels körs dessa numrerade och det är en lite annorlunda än vad vi brukar ha här nere. Även Danmark kan locka många av våra svenska ekipage.

Ryktesvägen säger också att Totte och någon dansk Bil-O kollega filar på ett Öresunds Mästerskap i Bil-O under 2014 där tävlingar både i Danmark och Sverige skall ingå. Allt för att stärka Bil-O banden mot våra grannar i Syd.
Våra danskar vänner René och Mathias leder fortfarande serien för ABC - skall det bli danska slutsegrar i vår serie ;-) ?

Så vi ser fram mot en intressant Bil-O höst...

Rolf Linde2013-05-13Vårsäsongen snart avklarad!
Det har varit ett flitigt tävlande under vårsäsongen och Bil-O syd har genomfört 3 fina deltävlingar med relativ bra startfält.
Mest deltagare är på Bana 2B där många har varit med i alla 3 tävlingarna. Bana 1 och 2A brottas fortfarande med lite deltagarproblem men vi hoppas på bättring.
Lokala utbildningar med kortare testrundor är nog bästa medicinen för att få upp intresset. Hoppas detta kan bli verklighet till hösten av fler klubbar.

Bana 2B serien leds av rutinerade "bil-o fadern" Björn Wilén med kartläsarsonen - "den yngre" - Linus som faktiskt ger mer erfarna Leo i ABC klassen en match på samma bana. Kul med brödrafight där vi hoppas att även Linus tar sig upp till ABC!

Hittills har det inte funnits någon särskild ABC banan men det har ändå blivit utslag mellan de tävlande i ABC klassen. Roligt att se att fler ABC ekipage deltagit i år än tidigare år. Säkert har de förändrade reglerna gett lite mer motivation. Dessutom är Bana 2B fullt tillräcklig som god träning och även de mest garvade ekipagen lyckats missa en del. Kul är det att Bil-O syd serien för ABC -än så länge ? - toppas av danska vännerna René och Mathias...
Många har även provat lyckan i Danmark men är inte fullt så framgångsrika som danskarna är hos oss.

Nu ser vi fram emot SM:et i Vara som även den innehåller en 2B bana.
Sedan blir det lite sommarvila innan höstsäsongen drar igång.

Ha det bra ute i Bil-O skogen

Rolf Linde2013-02-06Bil-O mötet i Vislanda
Bil-O mötet i lördags i Vislanda var välbesökt med drygt 20 personer. De klubbar som saknade representation i serien var Hässleholm och Arlöv men vårt mötet kolliderade tyvärr med södra Bilsportförbunds årliga möte.

Vad som bestämdes kan läsas om här på hemsidan. Se länk på startsidan.

Några förändringar är:
Antalet tävlingar som räknas i serien.
Särskiljning i seriepoäng i samtliga tävlingar för ABC deltagare.
Bil-O rådets organisation och arbetsuppgifter
Ett utbildningsprogram håller på att utformas
+ en del anna smått och gott.

Några motioner från Bil-O syd kommer också läggas fram på ett gemensamt möte med alla Bil-O sportgrensansvariga från resp. distriktsförbund i början av mars i Grästorp som Jonas Öhman sammankallat till.

Jonas Ö har samtidigt deklarerat att det saknas en SM tävling för 2013. Intresserade klubbar kan ta kontakt med Jonas.

Nu inväntar vi säsongspremiären och det ser tämligen bra ut med tävlingar under året. Några klubbar har ännu inte valt datum men återkommer snarast.

Rolf Linde2012-12-09Slut på säsongen /tillägg längst ner
Så var sista tävlingen körd för året och det blev en lyckad avslutning även om startfältet var ca 10 bilar mindre än vanligt. Kanske tidpunkt och väglag inverkade en del. Det var även första O-tävlingen i vinterföre i \"mannaminne\" i alla fall på dessa breddgrader.
Ett stort tack till alla arrangörer , funktionärer, deltagare och inte minst markägare som varit välvilliga. Utan någon av de uppräknade har vi inga tävlingar.

Ladda gärna upp era bästa filmer på www.sbfplay.se (se inlägg i Gästboken).

Nu får alla fundera ut vad vi skall diskutera och ev förändra till årsmötet (kallelse har gått ut via mail) och finns nu i gästboken. Dagordning kan eventuellt kompletteras med de synpunkter som inkommer alternativt avhandlas under övriga frågor.

Vi påminner också klubbarna att boka tävlingar snarast. Ev kan datumen ändras efter hand men om man inkommer för sent till sitt lokala förbund med datum kan avgiften bli högre än normalt.
Nu återstår lite prisjakt för serien och vi hoppas kunna erbjuda ett intressant prisbord.

SM tävlingar under 2013 är inbokade på följande datum
10/5 Vara MK
7/9 Mölndals MK (Varberg)
20/9 NEZ Rasbo MK
21/9 SM (klubb i mellansverige - ej riktigt klart)

Vi lägger upp SM tävlingar under Tävlingar för 2013 så att ni andra arrangörer undviker att boka dessa datum (viss hänsyn kanske också kan tas till tävlingar i norra Danmark ?).
Resp administratör för dessa tävlingar får gå in och uppdatera och lägga till banor etc snarast möjligt.

/Rolf Linde

Rolf Linde2012-11-27En tävling återstår
Nu lider Bil-O säsongen 2012 mot sitt slut och det har varit en intensiv höst med många tävlingar. Svårast har varit SM tävlingarna både kartläsarmässigt och förarmässigt med många utmaningar.
Men det har också visat sig att tävlingar med mindre antal "svårframkomliga" vägar genom en hel del OK tavlor också ger utslag i resultatet.

Det roliga är att avgörande sker i sista tävlingen i Varberg (Mölndals MK) för vilka som tar hem de främsta platserna i respektiv klass i serien Bil-O Syd. Så vi hoppas på ett stort startfält där.

En del nya ekipage har tillkommit under året även med ungdomliga besättningar och det är positivt. Vi behöver dock få in mer sådant i sporten.

Nu får alla fundera ut vad som är bra och vad som är mindre bra och skriva ner detta i god tid före årsmötet i januari. Maila gärna till Bil-O kommiteén om detta ex till Daniel (adresser finns under kontakter här på hemsidan).

Rolf

Rolf Linde2012-09-30Mitt i Högsäsongen
Nu är två tuffa SM tävlingar avverkade i vårt distrikt med Ljungby och Hässleholm som arrangör och det har varit riktiga utmaningar för både förare och kartläsare.
Båda har innehållit även en kortare ABC bana och det har varit tacksamt för de som ännu inte orkar med en hel SM bana.

Nu stundar fler tävlingar här nere och även ett 3:e SM uppe i Vingåker samt Upplandserien. Upplandsserien har lite kortare banor än de vi blivit vana vid härnere men i regler så räcker kanske 4-5 mil OS för de flesta. Det brukar bli utslag ändå på tävlingarna.

Förhoppningen är också att vi kan samordna siterna bil-o.se och bilorientering.se men det visar sig inte helt lätt eftersom de tydligen är uppbyggda på olika \"programspåk\".

Sedan är det så småningom dax att fundera på förslag till kommande årsmöte för Bil-O Syd men vi har hela hösten framför oss.

Rolf Linde2012-05-17SVT bevakar Ljungbys tävling
SVT skall sända en ny serie i höst som handlar om diverse bil-sporter. Man har då valt ut Bil-orientering och kommer med ett TV-team till Ljungsbys tävling den 2/6.
Nu gäller det att vi får ett stort startfält och ger god propaganda åt vår sport. Bättre tillfälle lär vi inte få att sprida info och få fler utövare.
Conny,Daniel, Björn och Leo mf.fl har därför även knåpat ihop en bana ABC så att TV får hela spektrat med olika banor.

VÄL MÖTT i Ljungby...

Rolf Linde2011-12-12ÅRSMÖTE 2012
Kallelse till årsmöte med Bil-O Syd i Ljungby MK lokal,
Kånnavägen 1 Ljungby
Lördagen 2012-01-28 klockan 1100.

Frågor som ni särskild vill ta upp på mötet lämna en skriftlig redogörelse innan mötet. Maila Torsten Cordes torsten@cordes.se eller Rolf Linde. rolflinde@tele2.se

Preliminär Agenda: Ev förändringar sker här efter hand som nya punkter inkommer.

Val av mötesordförande
Val av mötessekreterare
Rapport från Bil-O rådet
Sammanfattning av tävlingsåret 2011
Tävlingsdatum för 2012
Vilka banor skall finnas under 2012
Poängberäkning i serien (samt frågan om vilka banor deltagare med ABC licenser får poäng i)
Licenser
Startavgifter för 2012
Resultatlistor
Priser för enskilda tävlingar och serien
Marknadsföring

Tillkomna punkter:
Ansvariga för hemsidan (nya måste utses).
Skall vi byta domän alt. sammanslå oss med bilorientering.se

Eventuella kurser
Nästa årsmöte, år 2013

Övriga Frågor:

Med vänlig hälsning
Torsten Cordes

Rolf Linde2011-08-10DEKALER BIL-O

Gunnar och Johan har fixat dekaler som nu kan beställas. Försäljningen kommer ske på fredagstävlingen den 19/8.
Dekalen ser du här på bild. Kostar endast 30:- st.
Beställ av Gunnar
E-post: gunnar.holmgren@hotmail.com

Rolf Linde2011-07-26LICENSER BIL-O 2011 - TILLÄGG
"Bilsportlicens Enkel" gäller ej för deltagande på ABC bana.
Skall man deltaga på ABC bana måste en PB licens (gäller enbart 1 tävling), debutant eller nationell licens lösas.

Rolf Linde2011-04-22LICENSER BIL-O 2011
För Bana 1 finns inget licenskrav eftersom denna bana anses som utbildning (ej tävling).
För övriga Banor 2A, 2B och ABC skall licens lösas (även eventuell passagerare). Flera licenstyper finns:
"Prova Bilsport" - är en engångslicens som gäller för 1 tävling. Kostnad 100:-/ person.
Tillfälligt medlemskap i motorklubb ingår.
Löses vid startplats eller online på www.sbf.se

"Bilsportlicens Enkel" Gäller kalenderår för obegränsat antal Bil-O tävlingar. Kostnad 300:- /person.
Medlemsskap i en motorklubb är ett krav. Se tillägg ovan!
Licensen löses endast via Bilsport online www.sbf.se

Debutlicens, Engångslicens (för den som har vilande licens) och Nationell licens - se mer information på följande länk http://web.sbf.se/regler/up/8/BO_Tavlingsregler-2011.pdf

För den som har gällande Nationell licens i andra bilsportgrenar gäller denna licens även för Bil-O Syds tävlingar om man först genomgått en utbildning. (I Bil-O syds tävlingar fås sådan genomgång innan start.)

Notera att det erfordras Nationell licens för att deltaga i Bil-O tävling som ingår i SM /NEZ.

För de som önskar "support" angående licenser kontakta gärna gunnar.holmgren@hotmail.com .

Rolf Linde2011-02-10BILAGA TILL PROTOKOLL FRÅN ÅRSMÖTET I BIL-O SYD 2011
Bilagan till protokollet från årsmötet i Bil-O Syd 2011 - här.

Mattias Andersson2011-02-06PROTOKOLL FRÅN ÅRSMÖTET I BIL-O SYD 2011
Protokoll från årsmötet i Bil-O Syd 2011 - tävlingar, nyheter regler för serien m.m. här.

Mattias Andersson2010-01-16ÄNDRING AVSEENDE MAXTID OCH BRUK AV MOBILTELEFON
6 e) UPPDATERAD 100117 efter diskussion i Bil-O rådet
----------
Maxtid på Bana 2 skall vara väl tilltagen och anpassad efter svårighetsgrad, ljus och väg- förhållanden etc.
Maxtid för Bana 2 kan förlängas under tävling om arrangören anser detta befogat.
Detta sker i så fall senast innan start på sista O-sträckan (enligt regelboken 8.11.6) då ALLA tävlande skall ha detta besked på samma ställe för att inte vissa ekipage kan bli gynnade.
Det är således inte tillåtet av tävlande ekipage att ringa tävlingsledningen och fråga om respittiden kommer att förlängas. Mobiltelefon får ej användas under tävling (enligt regelboken 8.5.1)

----------

Förlängning av maxtid för bana 3 skall ske enligt regelboken när tidtagning förekommer.

Rolf Linde2010-01-09Rapport från möte BIL-O SSM 9/1 2010
Närvarande: Rolf Linde, Gunnar Holmgren, Torsten Cordes, Conny Johansson, Daniel Johansson, Björn Wilén, Folke Ringberg, Gerth Sällström, Peter Palinkas, Arne Johansson, Leif o Johan Fransson. Mattias Andersson, Jonas Hjelm, Krister Karlsson (Varberg), Ingvar Hansson, Valdi Puhv, Bernt Axelsson, Christer Svensson, Torsten Strömberg, Mats Olof Bengtsson, Sture Heiman, Anders Wiktorsson

1) Sammanfattning av tävlingsåret 2009.
Fler deltagare speciellt när vi erbjuder 3 banor.

2) Förra årets beslut
I huvudsak har allt fungerat. Det som diskuterats ute bland deltagarna är

- Bana 1 o 2 har fortfarande fått åka i skymning mörker vid sena hösttävlingar.
- Ej genomkörbara IK har fungerat och tävlande varit positiva men i vissa tävling svåra att upptäcka.
- Genomgång efter tävlingarna fungerat skapligt men ex vid SM i Växjö sämre. Svårt när det är skilda
starttider för Bana 1 o 2 samt 3.
- Dåliga vägar några gånger för Bana 2.
- För svåra tävlingar någon gång för bana 2.

3) Tävlingsdatum.
Hänsyn har tagits till övriga Bil-O tävlingar (SM) etc. För tävlingar utanför vårt distrikt se www.bilorientering.se

17/4 Mölndal/Varberg Bana 1,2,3
24/4 Wäxjö MS , Bana 1,2,3
7/8 Nybro AC, Bana 1,2,3
4/9 Grimslövs MS, Bana 1,2,3
18/9 Älmhults MK, Bana 1,2,3
24/9 Ljungby MK förtävling SM/NEZ
25/9 Ljungby MK NSM/NEZ
30/10 Mölndal SM

Därtill kommer 1-2 tävling i Skåne, tävling i Mönsterås samt ytterligare en tävling i Växjö.
Datum kompletteras med senare.

4) Poängberäkning i Serien.
Mycket diskussioner och debatter har förekommit om detta. Mötet beslutade följande.

a) Antal tävlingar som skall räknas i serien är enligt följande.
Vid 1-2 genomförda tävlingar räknas ”alla”
Vid 3 genomförda tävlingar räknas 2
Vid 4-5 tävlingar räknas 3
Vid 6-7 tävlingar räknas 4
Vid 8-9 tävlingar räknas 5
Vid 10-11 tävlingar räknas 6
Vid 12 tävlingar eller fler räknas 7

b) Arrangörspoäng:
Motivet är att flera av arrangörerna deltager själva och vi skall måna om att dessa inte missgynnas av att lägga tävlingar. Vi behöver både arrangörer och tävlanden.

Mötet beslöt att 4 st personer i arrangerande klubb erhåller s.k. arrangörspoäng (detta tillämpas i fler serier i Sverige). Klubben utser dessa personer i tävlingsledningen och skall då vara de personer som normalt deltager i seriens övriga tävlingar.
Dessa erhåller 21 p vardera i den klass man normalt deltager.
Arrangerar man 2 tävlingar får man arrangörspoäng från båda.
Tävlande som kommer på 3:e plats i resp. tävling får naturligtvis också 21 p. (därmed erhåller fler person 21p. i varje tävling)

c) samtliga tävlingar i serien inräknas. Dvs förtävling och huvudtävling i Ljungby räknas båda.
Förutsättning att tävlingen räknas för resp. klass är att arrangerande klubben har en aktuell bana.

d) Deltagande i serien förutsätter att de tävlande ex. vid SM och NEZ tävlingar även kryssar i en ruta för ”Deltagande” i SSM (Syd svenska Bil-o serien). Kommer finnas på anmälan på siten.
Man kan ej i efterhand komplettera med detta för tävlingar som redan körts. Arrangerande klubbs sekretariat skall dock ”påminna” förare som kan tänkas vilja köra i serien i samband med incheckning innan start vid tävling.

e) Serien för bana 1 utgår. Deltagare där tävlar således ej i nån serie. Se mer under punkt Bana 1

5) Bana 1 Enhetligt system för körorder kartor.
Olika system för bana 1 har förekommit. Vissa har enbart punkter med pilar, vissa har kombinerat normal körorder med pilar och ev numrering.

a) Efter flera förslag och diskussioner enades mötet om att vi skall ”närma” oss mer det system som tillämpas inom Bil-O dvs körorder och då utan ”pilsystem” eller numrering.
Det är dock upp till varje klubb att pröva lite egna koncept för detta.
Ex kan även Prova på banor läggas där olika steg kan förekomma.

b) Vi har också konstaterat att bana 1 åkare enbart deltager ”lokalt”. P.g.a seriens utökade spridning geografisk med klubbar från söder väst och öst så beslöts att vi inte har någon serie för dessa.

c) Vi skall också vara mycket noga med att Bana 1 åkare utbildas i ”god tid” innan varje tävlingsstart där de får studera kartor kartskisser på en genomgång och kan ställa frågor.
Man kan ockå hjälpa de tävlande att helt eller delvis vid den gemensamma genomgången ”rita” in banan.

d) Alla angivelser på bana 1 skall vara enkla och enbart innehålla väderstrecksriktningar gm (genom) N, S,V,O. (NV , SSV etc skall ej förekomma)

e) Lämpligt är också att ha enklare skisskörning för Bana 1 än för Bana 2. Ibland har vi lika svårt för alla banorna på skisserna vilket måste undvikas.

f) Bana 1 bör alltid genomföras i dagsljus om inte annat anges i inbjudan.

g) Ingen tidtagning skall förekomma på bana 1 varken på vägar eller skissområden. (dvs ingen förändring mot 2009)

6) Bana 2
Det har diskuterats att införa en mellanbana (mellan bana 1 och 2) då många ser det som ett stort steg och speciellt då Bana 2 har tenderat att bli svårare.Med nämnda förändring på bana 1 finns ingen anledning att införa ett mellansteg.

a) Alla arrangörer uppmanas även att inte göra Bana 2 för svår eller för lång.

b) De utsatta maxtiderna skall kunna hållas av de tävlande.

c) Finns risk för mörkerkörning skall detta tydligt framgå av inbjudan. Det gäller således för arrangerande klubb vid hösttävlingar att tillämpa en starttid där alla Bana 2 åkare förväntas komma in innan skymning.

d) Om bana 2 genomföres i skymning eller mörker skall detta tydligt framgå iInbjudan så att de tävlande vet förutsättningarna innan man anmäler sig. Tävlingar i mörker inräknas även i serien för bana 2. Arrangörerna är medvetna om att tävling i mörker kan innebära att vissa ekipage avstår deltagande. Dvs för att ha ”större” startfält rekommenderas tävling i dagsljus.

e) Maxtid på Bana 2 skall vara väl tilltagen och anpassad efter svårighetsgrad, ljus och väg- förhållanden etc.
Maxtid för Bana 2 kan förlängas under tävling om arrangören anser detta befogat.
Ekipage som hamnar i riskzonen för maxtid skall kontakta tävlingsledningen (telefonledes) innan man avbryter tävling.
(Förlängning av maxtid för bana 3 skall ske enligt regelboken när tidtagning förekommer.)

Bana 3
Begreppet bana 2A slopas men möjligheten finns för arrangör att köra tävling på vägarna utan tidtagning när ex tillstånd från myndigheter eller markägare inte möjliggör ”tidtagning”.
Det skall tydligt framgå av inbjudan om en eller flera sträckor körs utan tidtagning.

Bana 3 kan också vara identisk med bana 2 och det skall då framgå tydligt ”svårighetsgraden” så att aktiva ekipage vet förutsättningarna innan anmälan.

7) Startordning - Skilja deltagarna åt Bana 1-2 o 3
Arrangör skall på möjligaste mån särskilja ekipage på bana 1-2 åkare åt med de Bana 3 när start sker ”samtidigt” och de tävlande är inom samma områdeför att undvika att ekipagen blandas ute på banan vilket upplevs som stressande för de icke aktiva och för nybörjarna när de får aktiva ekipage som vill köra om. Detta kan innebära att startordning blir att bana 3 startar först.

8) Utbildningsmaterialet
Information för bana 1 åkare är viktig Se tidigare punkt.
Vår site www.bil-o.se kommer kompletteras med information efter det nya system som nu tillämpas för Bana1

9) Genomgång efter tävlingar.
Det är viktigt att de tävlande i alla klasser har möjligheter att få klart för sig vissa fel man gjort.
Rättningsmallar skall om möjligt arrangeras alternativt gås igenom ”personligen” med de ekipage som så önskar. Startande skall få kopior på sina kontrollkort för egenkontroll
Det kan vara svårt att hänga upp rättningsmallar om ex Bana 1 och 2 kör ett antal timmar innan Bana 3 vilka då i princip skulle få ”delar av banan” offentligjord innan start.

Det är upp till varje arrangör att ordna detta på ett bra sätt och att tillräcklig personal finns.

10) Resultatlistor
Resultatlistor upprättas vid start och mål. När arrangören har delad ut kopior på kontrollkort till de tävlande och haft vederbörlig genomgång är det också upp till de tävlande att kontrollera att rättningen är korrekt. S.k. Gagglappar införes som ”standard” och skall ges till tävlande vid start. Här fyller tävlande i det man anser vara fel och lämnar till tävlingsledningen som skall besvaras av dessa.
Tävlingsledning anslår därefter en definitiv resultatlista som ej kan ändras.

11) Licenser.
Licensfrågan utvärderas av SBF. EN PR licens som gäller ett större antal tävlingar kommer att finnas men priset är inte riktigt fastställt av SBF. Daniel undersöker och återkommer snarast.

12) Hemsidan
Förändring kommer ske med bla.. layout (lite svårnavigerad i dagsläget)
Utbildning för Bana 1 kommer publiceras.
Regler för vår serie kommer att läggas ut.
Möjligheter för sponsrade annonsering på hemsidan.

13) Priser för serien
Vi kommer ta fram någon form av enklare ”minnesplaketter” för serien. Matkassan från detta möte som skänkts av ICA i Grimslövs Leif Fransson kommer bl.a användas för detta ändamål.- Stort tack!

14) Marknadsföring
Alla har inte lika bra tumme med media som i Varberg ;-)
a) Trycka visitkort (kopieringsmaskin) Mall finns. Olika adresser för resp. klubb.
b) Gemensam affischer finns. (utan plats o datum). Plats för Datum och tid (textas med tuschpenna). Kostar 5:-/st. Tävlingsdagen kompletteras dessa med pilar.
c) Varje klubb arrangerar efter egen förmåga, utbildningar, testrundor, prova på banor och ning/infokvällar. Dessa evenemang skall publiceras på hemsidan under ”utbildning”.
d) Annonsera innan tävlingar i mån av ekonomi – kolla med motorklubben.

15) Samarbete med Skåne.
Skåne kommer efter sitt Bil-O möte inom några veckor att återkomma med 1-2 tävlingar som kan ingå i SSM serien. Man kommer anpassa dessa tävlingar mer till vårt system (dvs dubbelmarkerade kontroller, prickbelastning etc.) Man kan dock inte för tillståndsfrågan köra tidtagning på vägarna.

16) Övriga frågor:
a) Ett Bil-O råd bildades. Här beslöts att Rolf, Daniel, Folke och Jonas Hjelm skall kunna avgöra frågor som uppkommer under årets gång.

b) Kurser för funktionärslicenser kommer att anordnas.
Intresserade anmäler sig till Daniel
Kurs C licens :Christer Svensson, Johan o Leif Fransson, Gerth Sällström, Bernt Axelsson, Peter Åhman.
Kurs B-licens (de som har C): Rolf Linde, Torsten Cordes, Krister Karlssin, Jonas Hjelm, MattiasAndersson, Mathias Fredriksson, Mats Olof Bengtsson, Sture Heiman.

c) Rekommenderade startavgifter vid tävlingar är
Bana 1 100:-
Bana 2 150:-
Bana 3 (beroende på svårighet längd etc) 200- 350:-

Det är upp till varje klubb att bestämma startavgift. Vissa klubbar måste ex. betala en tillståndsavgift till Länsstyrelsen vilket påverkar startavgifternas nivå.

17) Banläggarmöte
Efter mötet hölls en något förkortad banläggarutbildning där frågor om bl.a. vägkvalité för Bana 2, OK angivelser och placering, ej genomkörbara IK tavlor samt lite om karttips ventilerades. Vi återkommer om detta.
-----

Rolf Linde2009-03-22Priser 2008 års serie.
Totalt har vi ny raggat ihop 22 st priser till fjolårets serie.
Dessa är följande:
PRISLISTA BILOKRONOBERG FÖR 2008
1 st Xenonsats skänkt av BSR värde 1250:-
2 st presentkort ”Kul på hjul”-event på Uråsa flygfält värde: 1250:-/styck
2 st Helårsprenumerationer på Bilsport värde: 995:-/vardera
2 st Helårsprenumerationer på Nostalgia värde: 595:-/vardera
2 st presentkort skänkta av Jivers värde: 550:-/st.
1 st presentkort skänkt av BSR värde: 500:-
2 st presentkort Dohini Däck värde 500:-/vardera
2 st Helårsprenumerationer på BilsportBörsen värde: 530:-/vardera
2 st Bilvårdsset från Autoexperten värde 350:-/vardera
6 st Extraljus-set m. 2 lampor skänkta av Wiléns Bilservice värde: 250:-/set

Totalvärde 13800:-

Gunnar kommer kontakta pristagarna i "turordning" så att man får välja det pris som passar en bäst.

Lite reviderat mot vad jag tidigare skrivit är "Dom nominerade förarna och kartläsarna" - dessa får priser iofs efter totalplacering i serien men främst efter UPPNÅDDA POÄNG. Vi tyckte detta var det mest rättvisa eftersom det också är ett mått på hur mycket man tävlat och lyckats i konkurrensen.

Bana 1
Plats 1 o 2

Bana 2
Platserna 1 t.o.m. 5 - +6:e placerade kartisen

Bana 3
Platserna 1 t.o.m. 3 + 4.e plac kartläsare (Sorry för felinfot där tidigare)


"Lottlös och något snurrig prisjägare ;-)"

Rolf Linde2009-03-18Licenser 2009
Följande gäller:

Bana 1 kommer köras helt utan tidtagning. Det blir således en förändring där eftersom vi tidigare kört 1 prov med tidtagning.
Ingen tidtagning innebär att man kan deltaga helt utan licens i hur många tävlingar man vill. (inom Sydsvenska Bil-O serien).
Även Testbanor kan således köras helt utan licens.

Bana 2: Här löser man antingen en PB (Prova På)licens - kostar 100:- men denna gäller enbart EN (1) tävling och kan dessutom bara lösas en gång per år.
Så skall man köra mer än en gång så måste man lösa en PB-Event - kostar 250:- - som gäller för upp till 8 tävlingar samma år inom Bil-O.

Bana 3: Här gäller som tidigare att man antingen åker på en A-B-C licens kartläsare eller förare inom Bil-O. Förare kan även använda sin gällande rallylicens. (kostar 790:-/år)
Alternativet är även här att lösa en PB Event för 250:- som gäller vid upp 8 tävlingar. Denna får dock inte användas vid Mästerskapstävlingar.

Ytterligare möjligheter finna för alla att lösa en s.k. debutantlicens som inte är begränsad i antal tävlingar men denna gäller inte mästerskapstävlingar. Kostnaden för en sådan är ca 450:- 500:-/år.

Så nu får ni fundera på vilken lösningn som passar ert tänkta deltagande och plånbok bäst ;-)

Rolf Linde2009-01-24Rapport från uppstartsmöte 2009
Anteckningar fört vi möte med Bil-O klubbar från Halland, Skåne och Småland.

Plats: Ljungby MK klubblokal Kl. 1830, 2009-01-22.

Närvarande: Rolf Linde. Folke Ringberg, Gerth Sällström, MatsOLof Bengtsson, Gunnar Holmgren, Sture Heiman, Ingmar Evaldsson, Björn Wilén, Mattias Andersson, Jonas Hjelm, Lennart Dacke, Krister Karlsson, Ingvar Hansson, Anders Klasson,
Leif Fransson, Johan Fransson, Conny Johansson, Torsten Cordes

1) Val av Ordförande, sekreterare för mötet.
Rolf Linde som Ordf. Torsten Cordes som Sekr.

2) Sammanfattning av tävlingsåret 2008.
Gunnar Holmgren visade statistik för totala antalet startande och hur många gångar de tävlat, många bana 1 tävlande kommer tyvärr bara en gång, förslag till bättring: mer reklam och effektiviserad uppföljning. Varbergstävling fick upp statistiken rejält
på bana 2.

3) Tävlingsdatum:

Kalendar för 2009 Bil-O Kronoberg
Datum/Klubb/Banor/status/


2009-03-28/Varberg Mölndals MK/1,2,3/
2009-04-19/Ljungby/1,2/
2009-05-02/Wäxjö MS-RCH Hovmantorp/1,2,3/
2009-09-12/Nybro/1,2,3
2009-09-25/Ljungby MK/(1,2,)3/Förtävling SM/NEZ
2009-09-26/Wäxjö MS/(1),2,3/SM/NEZ
2009-10-10/Mölndals MK-Varberg/1,2,3/
2009-10-24/Grimslövs MS/1,2,3/
Tävlingar kan tillkomma.
Tävlingar från Skåne kommer även de att inkluderas i kalendern


4) Tävlingar som skall ingå i serien: /Namnändring serien.
Klubbarna fick ihop 8 planerade tävlingar. Älmhult avstår som arrangör i år men programmet ser ändå bra ut. Enl. Jonas Öhman finns möjligheter att Joacim Arnheim kan lägga tävling med Skövde som utgångspunkt. Likaså kommer Skåne tillbaka med datum för 1-2 tävlingar Dessa kan också komma att ingå i serien.

a) Eftersom redan Varberg/Mölndal och Skåne är med och fler tävlingar kan komma att ingå beslutades att namnändra serien till ”Sydsvenska Bil-O serien”.

b) Hur många tävlingar, Beslut togs att hälften + 1 skall räknas. Dvs med årets inplanerade 8 st får man tillgodoräkna sig resultatet från 5 tävlingar.
c) Tillkommer några/någon tävling från Skåne i vår serie får vi ta upp det till diskussion om fler tävlingar skall räknas.

5) Poängberäkning i serien: Många förslag lades fram, bl.a. det här att många går poänglösa vid stora startfält (som i Varberg) Det enades till slut om följande Poängberäkning enligt följande: 1. plats 25p, 2. plats 23p, 3. plats 21p, 4.plats 20p, från 5:e till sista plats 19,18, 17, 16, 15, 14, 13, 12, etc. så att de flesta får poäng. Oavsett startande får 1:an 25 och så vidare.

6) Samarbete med Skåne: Hur skall vi samordna?
Beslut: Ha gemensamma regler och följa Bil-O reglementet.
Skåne representanterna nämnda att man jobbar på att förändra sina ”regler” så att de anpassas, ex dubbelmarkering av PK, IK mm.

7) Licensfrågan: Vi kan tyvärr inte använda samma koncept under 2009 som 2008, en PB-licens får bara användas en (1) gång pr. År. Ett förslag håller på att arbetas fram på en form av debutlicens som då skulle gälla ett år, till en förhoppningsvis låg kostnad. Jonas Öhman jobbar med detta gentemot SBF och återkommer i frågan, blir det ett positivt gensvar gäller denna troligen from 2009.

Rolf undersöker frågan om våra testrundor och licensfrågan där. Eventuellt kan bana 1 åkare också få köra utan tävlan samma dag som tävlingen går utan licens. Vi återkommer när svar erhållits.

8) Utbildningsprogrammet: Det koncept som användes under 2008 skall vi fortsätta med men samtidigt höjdes det röster för att minska tiden till 20-25 minuter .

9) Genomgång efter tävlingar: Fungerar i stort sett bra, men tävlingsledningen kan utse nån av de tävlande att hjälpa till med genomgången på t.ex. bana 1.

10) Startordning: Viktigt att skilja ekipage på bana 1-2 åkare åt med de aktiva ute på banan. I de tävlingar där man kör med gemensam starttid, föreslås bana 3 att starta först.

11) Tävlingssvårighet: Ibland har vi lika svårt för Bana 1 o 2 på skisserna vilket bör undvikas. Skisskörning för Bana 1 – enkelt och försök lägga ”enkla” nummer på skisserna. Krångla inte till det i onödan och använda enkla väderstreck t.ex N, O eller S.
Max tider bestäms av arrangör för varje tävling, dock inte för snävt på bana 1 o 2.
Tidigare starttid för att undvika mörkerkörning vid sena hösttävlingar

12) Vägkvalitet, Kartkvalitet, Säkerhet: Inget att anmärka, vad gäller säkerhet är det bättre med en varning för mycket. Dock finns restriktioner från Länsstyrelsen att sätta upp tavlor som liknar vägtrafikskyltar (detta för tillståndsfrågan och tillståndsavgift.)

13) IK och OK tavlor: OK på bana 1 föremål skall finnas i naturen, lite elakare på bana 2, följa reglementet använda sunda förnuftet.
Ej genomkörbara IK införs på distriktstävlingar 2009, dock ej på mästerskapstävlingar.

14) Marknadsföring: Alla måste bli bättre på att marknadsföra Bilorientering, Planscher, flygblad, annonser, kontakt med olika TV-kanaler, radiokanaler, gymnasier, arrangera kartläsarkvällar, trimorienteringar med bil typ ÅKE-modellen. Många sätt är bra men kan bli ännu bättre om alla vill.

15) Hemsidan: Rolf skall uppdatera reglerna liksom info om bil-o skall uppdateras och kompletteras med bilder eventuellt filmsnuttar. Dessa kan i så fall läggas på ”You tube” och länkas från siten.
---
Även önskemål om snabbare uppdatering även tävlingar ( se även punkt 17 nedan)
---
Daniel tittar på n ny gästbok, förslag till att alla jagar sponsorer till hemsidan.
---
Domäner som ägs av Bil-O:
www.bilokronoberg.com
www.bil-o.se
Den sistnämnda har tillkommit för att få ett kortare namn som är mer lättläst på
Reklammaterial. Skriver man in denna hamnar man direkt på bil-okronoberg.com

16) Priser: Prisutdelningen för serien 2008 jobbas för att den skall genomföras, övriga priser är det upp till varje arrangör att avgöra om det skall delas ut. ”Hjälp med prisjakten till serien mottagas med tacksamhet” citat av Rolf.

17) Övriga frågor:
---
Gerth tog upp frågan om anmälningsförfarande, Hur det skall gå till och hur långt i förväg anmälan skall ske. Det är svårt som arrangör att avgöra om det blir tillräckligt med startande.
Beslut: Sista anmälningsdag skall vara senast onsdagen innan tävling. Blir tävlingen inställt meddelar arrangören de som anmält sig senast torsdagen innan tävlingen.
Vi kan också bli tuffare att ta ut efteranmälningsavgifter. Detta skall dock enbart ”drabba” förare på bana 2 o 3 (ej bana 1 där vi oftast hittar deltagare samma dag som tävlingen).
---
Jonas och Mattias jobbar att ta fram ett redovisningssystem som skall kunna användas av alla arrangörer. Detta skall då även innehålla ett anmälningssystem via nätet. Systemet planeras vara i drift till tävlingen i Varberg.


18) Ordförande tackade de närvarande för visat intresse och tackade även Ljungby MK för kaffet och smörgåsar.


Vid pennan/tangenterna: Totte
Justerat: Rolf

Rolf Linde2009-01-01Uppstartsmöte 2009
God fortsättningen på er alla Bil-O:are.
Uppstartsmötet planeras att hållas i Ljungby den 22 januari. "Alla" kan inte vara med men vi räknar med att representanter för alla arrangörer kommer och likaså några från deltagarsidan.

Förutom sedvanliga ärenden som tävlingtsplanering etc kommer vi diskutera lite regler för serien. Tyvärr har dessa ännu inte kommit på pränt men så fort Bil-O reglementet för 2009 är klart kommer vi "anpassa" vår series regler för dessa.
Det är främst då det här med "klassindelning" poängberäkningen och lite andra komplement.
LIcensfrågan är också högaktuell där vi måste hitta en "gångbar" lösning.

Lite spännande är också att Västra distriktet med Jonas Öhman i spetsen ( 1 av 2 ledamöter i Bil-O förbundet) flaggat för en gemensam serie.
Förthoppningsvis kanske vi också gå få några Skåneklubbar att haka på och då slulle det genast bli lite mer "status" i vår Bil-O serie.

Vi kommer också diskutera någon form av propaganda Bil-O i samband med 5 dagars orienteringen i sommar som går i Eksjö. Där finns ca 15.000 orienteringssugna skogsluffare och det vore nog konstigt om vi inte kunde göra ett antal värvningar där.
Därtill borde varje klubb försöka få till någon testrunda under året. Lämpligt är att denna förläggs några veckor innan man har sin "riktiga" tävling.

Har ni synpunkter ni vill framföra mailas dessa till mig rolinde@telia.com eller till Gunnar Holmgren.

Rolf Linde2008-08-01Nu kör vi (och läser) snart...
Lite månadsuppdatering.- även skickat som månadsbrev. Får du inte detta månadsbrev hör av dig till Torsten Cordes!

29 augusti arrangerar Ljungby MK en Bil-O tävling, den ingår i Bil-O Syd serien och Öresundsserien, sista anmälningsdag 24 aug. kl. 21:00, anmälan görs på bil-o.se, där finns lång bana, kort bana för erfarna och kort bana för nybörjare som har kört ett par tävlingar. För korta banan anmälas endast korta eftersom det inte är klart hur ni ska anmäla er på hemsidan, vilken klass ni tillhör får ni veta när startlistan kommer på hemsidan. Anmälan är öppen Se under tävlingar

REGULARITY: Årets första tävling arrangeras av Ljungby MK med RM i Regularity 29 augusti, sista anmälningsdag 24 aug. kl. 21:00, finns även en prova på bana för de som vil testa Regularity, anmälan på bil-o.se Anmälan är öppen. Se under tävlingar

Reglerna för Regularity kommer inom kort på bil-o.se, under tiden kan ni se dem på sbf.se Ny artikel från Jonas Ö publicerades 29 juli https://www.sbf.se/Sportgrenar/Regularity/Nyheter/inforhosten2/

Danmark Bil-O: Gränsen mot DK öppnas mer och mer.
Tävling: Den 16 augusti, Boesdal körs för sista gången sista anmälningsdag är 11 augusti på knagen.dk. Observera att just nu (20 juli) är det bara ekipage från Blekinge, Halland och Skåne som kan åka över, kolla i tidningarna om det ändras.

Tävling: Den 22 augusti vid Nykøbing Sjælland, det är en lagtävling, men svenska åkare kör klass Enkelstart, eftersom det endast är danska ekipage som kan köra lagtävling, sista anmälningsdag är 16 augusti kl. 24:00, på knagen.dk IB JENSEN MEMORIAL HOLD-DM SM 3.

NEZ 2020 aflyst Arbejdsgruppen, der arrangerer NEZ i bilorientering har i fuld enighed besluttet, at NEZ-turneringen 2020 aflyses på grund af Corona-epidemien. Som følge af dette vil fredagsløbet den 4.9. ikke blive afviklet, og løbet den 5.9. vil ”kun” blive en DM/JFM-afdeling. Allerede nu har vi en dato for næste års danske NEZ-afdelinger, nemlig den 7. og 8. maj 2021. SOMS og RAS arrangerer, og mon ikke de igen planlægger med Viborg som omdrejningspunkt.

Rolf Linde2008-06-10PRISER 2007 års serie
Sent ska syndan vakna.

Efter en hel del krångel och sent inkomna priser kan vi äntligen presentera förra årets prisbord. På tok för sent kan man tycka men hoppas priserna är välkomna ändå.
Vi hade tänkt att ha prisutdelning på Växjös planerade tävling den 31/5 men nu får vi ta det mail och telefonledes.

Gunnar fixar som vanligt kontakterna med er som har priser att fordra och som vanligt blir det val i "turordning".

Toatalt rör det sig om 19 priser (ev 20 - det sista olja från Hermi är ännu inte i "hamn")

Priserna är:

BSR Svenska AB 2 st. x 750:-

Jivers Dansklubb 2 st. värde 550:- vardera
DITEC (Bilvårdscenter) 2 st. x 500:-
DITEC (Bilvårdscenter) 2 st. x 250:-

Autoexperten 1 st. brandsläckare 350:-
Autoexperten 1 st. bilvårdsset 200:-

DOHINI Däck mm.
Presentkort 2 st x 500:-

Tidningsförlaget FABAS
3 st prenumerationer Bilsport Halvår 570:-/st.
3 st prenumerationer Nostalgia Helår 570:-/st.

Green Rally
Kartong med 2 ölglas, 2 temuggar och 2 whiskyglas m Green Rally loga, Värde ca 350:-

(Ev. olja från Hermi bil)

Rolf Linde2008-01-29Sammanfattning Bil-O möte 24/1
Närvarande: Rolf Linde, Åke Jansson, Gunnar Holmgren, Mats-Olof Bengtsson, Conny Johansson, Daniel Johansson, Folke Ringberg, Ivan Carlsson, Peter Palinkas, Arne Johansson
och Leif Fransson.

1) En kort genomgång av 2007 års tävlingar konstaterades att det mesta blivit som planerats.
Fortfarande har dock viss mörkerkörning skett på sena hösttävlingar och att resultat ej kommit upp i tid, mest på Växjös tävlingar där flera banor med skilda starttider stökar till det arrangörsmässigt.

2) Följande tävlingsdatum och arrangörer bestämdes.

Vårsäsong
17/3 (mån) Wäxjö MS /Hovmantorp Utbildning och PB (ingår ej i serien)
20/4 (sön) Grimslövs MS Bana 1, 2, 2A
26/4 (lör) Wäxjö MS/Hovmantorp Bana 1, 2, 2A
31/5 (lör) Varberg Bana 1, 2, 2A
7/6 (lör) Wäxjö MS Bana 1, 2, 2A
8/6 (sön) Wäxjö MS Utbildning och PB(ingår ej i serien)

Höstsäsong
13/9 (lör) Älmhults MK Bana 1, 2, 3
11/10 (lör) Wäxjö MS /Hovmantorp Bana 1, 2 , 2A/el 3
25/10 (lör) Ljungby MK Bana 1, 2, 3
8/11 (lör) Wäxjö MS Bana 1,2 ,3
22/11 (lör) Nybro MK Bana 1, 2, 2A

Dessutom kommer Varberg också att arrangera en tävling under hösten /datum ej klart.
Innan vi fastställer datum skall de godkännas av Bil-O förbundet.

Vi har därmed fått in 2 nya arrangörer. Grimslövs MS med Leif och Johan samt våra trogna Varbergs åkare Mattias och Jonas. Varberg kan tyckas ligga utanför vårt distrikt men vi vill gärna ta med deras tävlingar i serien för att vidga våra egna vyer och dessutom ge dem en bra start som arrangör.
Wäxjö får en intensiv säsong som arrangör men Totte och ”Hovmantorps-sektionen” fixar i huvudsak de tävlingar som planeras där. Lite stöd har lovats av senior Jansson och vi andra får också hjälpa till om det behövs,

Även Skåne har aviserat tävlingar i Hässleholm och Arlöv. Arlöv skall försöka få till en söndagstävling i mars och vi hoppas flera av oss kan ställa upp även där nere.
Tävlingssäsongen 2008 ser därför mycket lovande och intensiv.

4) Utbildningar
Rekryteringen är viktig för vår sport.
Två utbildningar är därför redan bokade och kombineras med en Prova på bana. (förkortat till PB). Övriga klubbar skall försöka få till motsvarande arrangemang.
Vid dessa utbildningar kan vårt Power Point program användas alt. en karta som förklarar hur man gör. Valfritt upp till resp. ”utbildare” och även här får vi testa oss fram till lämpligaste lösning. Vid intresse kommer vi också då försöka ha information för dem som vill klassa upp sig från Bana 1 till bana 2.

Växjö kommer också att testa någon ”trimorientering”. En bana med karta läggs ut på hemsidan tillsammans med en lättöverskådlig information och kontroller sätts ut inom en tidsperiod av ca 2 veckor. De som vill kan då testa när de själva har möjligheter. Mer detaljer kommer efterhand.
Information kommer att ske främst via hemsidan men även försöka spridas i media.

4) Genomgång innan tävling.
Årets ”försök” att dela ut karta roadbok och skiss för bana 1 vid genomgången har slagit väl ut och förenklar mycket för nybörjarna. Vi bestämde att detta material skall återtas av ”utbildaren” och sedan delas ut på sedvanligt vis vid start.
Roadbook kan delas ut vid anmälan medan kartor delas ut 30 sekunder innan starttid.
Vårt ”Power Point” material behöver då inte användas vid genomgång innan tävling utan istället kompletterar vi med bilder på kontroller etc.

5) genomgång efter tävlingar
Har i stort sätt fungerat bra med några undantag. Bl.a. varit lite problem vid Wäxjö:s tävlingar då det är svårt arrangörsmässigt att få till rättningsmallar och även personalmässigt när man har skilda starttider för bana 1-2 och 3. Bättre förberedelser och fler i staben bör vara lösningen.

6) Skilja tävlande på banan
a) Som tidigare skall vi försöka åtskilja de tävlande så mycket som möjligt när det gäller Bana 1-2 och på de avsnitt där bana 2A-3 kör på tid. Detta för att undvika stress för nybörjare när det kommer aktiva surrande i högre farter och med mer kartvana.
Varje arrangör löser detta på bästa sätt men även här är antalet personer hos arrangören avgörande.

b) Skisser
Angivelser för bana 1 skall främst försöka användas "gm" (genom) och väderstrecksangivelser skall undvikas för Bana 1 på skisser men i så fall begränsas till de "enklare" ex N, S,V,O och även enklare körorder för Bana 1 på skisser. Vi lär få utslag ändå mellan de tävlande.

7) Conny och Rolf fick i uppdrag att uppvakta Länsstyrelsen om tillståndsfrågan.
Förhoppningsvis kan vi få åka på tid ute på vägarna utan att betala tillståndsavgiften på ca
2000:-. Vi återkommer med rapport här.

8) Bana 2A på tid
Tanken är att vi i varje tävling kan ha en bana 2A (alt. Bana 3) Bana 2A kan vara helt eller mycket identisk bana 2 men bana 2A går på tid även ute på vägarna.
Vi gör åtskillnad redan nu resultatmässigt på bana 2 och bana 2A. Kravet på bana 2A skall vara att den är framkomlig utan risk för skador med vanliga bilar , att den går i dagsljus.
Eftersom vi har förhållandevis många tävlingar kan man som bana 2 ekipage testa bana 2A vid något tillfälle utan att äventyra ekipagets slutresultat i serien för Bana 2.
För aktiva gäller som tidigare att de förväntas deltaga på bana 2A eller bana 3 när sådan finns.
Dock beror detta på om vi löser tillståndsfrågan. (enl. Punkt 7)

9) Maxtider.
En bra lösning finns om vi kan genomföra punkt 8. Då har vi ”automatiskt” en idealtid på varje sträcka. För bana 2 gäller då sammanlagt idealtider på Transport och OS sträckor + en ”lämpligt” respittid ex 2 timmar som då utgör den totalt max tiden.
Det är upp till arrangören att välja lämplig nivå av ”respittid” beroende på svårighetsgrad, väderlek etc. och man har rätt att utöka tiden under tävling om detta är motiverat.

10) Licenser
Daniel kollar med förbundet. Förslag har lagts fram på en billigare Bil-O försäkring.
I annat fall får vi försöka använda de PR licenser vi tidigare använt men och varje tävling ses då som en ”etapp”.

11) Säkerhet. Vi inför förutom stopp och varningstecken även ”lämna företrädelse” Skylt.
Den har vit botten med en ”huvudledssymbol”. Kan förekomma även på skissprov etc.

12) Kartkvalitén har förbättrats och vi konstaterar att skrivaren har stor betydelse. Samtliga arrangörer skall sträva efter högsta kvalité.

13) OK tavlor.
För bana 1 gäller att orienteringsföremålet skall FINNAS i verkligheten. För Bana 2, 2A och 3 ställs inte detta krav men för bana 2 skall OK kunna vara utläsningsbart utan hjälp av exakt tripmätare. För bana 2A och 3 kan vi nästan vara hur ”elaka som helst” men naturligtvis krävs att föremålet är utläsningsbart. Mottot är det skall vara ”roligt även för de tävlande”

14) Körorder
Vi bestämda att understrykning av tecken skall ske för alla väderstreck och inte bara för N och S. Detta görs i princip i övriga Sverige och kan eliminera missläsning av kartläsaren (även av körorderförfattaren).
Ex tidigare V Alvesta skall nu ha A:et understruket i namnet (jag kan inte fixa understrykningen här på nyheterna)

15) Ej genomkörbara IK har gett bra utslag i våra tävlingar och prioriterar orienteringen.
De tävlande tycks överlag vilja ha de kvar dessa och vi söker därför ny dispens från Bil-O förbundet. Rolf fick detta uppdrag.

16) Marknadsföring. Varje klubb och arrangör gör vad de kan för att sprida information om Bil-O. Se bl.a. tidigare punkter ovan.

17) Hemsidan skall uppdateras med de regler som gäller för Bil-O Kronoberg. I övrigt får man läsa det stora reglementet. Även kort info om hur Bil-O går till skall kompletteras.
Kanske finns det också någon/några villiga sponsorer som vill lägga en slant mot reklamutrymme på vår hemsida?

18) Folke fick i uppdrag att kolla om varje arrangör måste vara miljöcertifierad.

19) Rolf ursäktade sig med att inte ha hunnit med ”prisjakten” för 2007 års serie men denna jakt fortsätter och beräknas snarast vara klart.

--------------
Alla var trötta men rätt glada 22.30 när gruppen skingrades för att genast jaga hem och lägga luriga och trevliga banor.

Vid tangenten /Rolf (som hoppas han inte glömt nåt)

Rolf Linde2007-11-272007 serie slut
Tack alla deltagare arrangörer och funktionärer. Vi ser att en hel del nya strömmat till speciellt i slutet och det ger hopp om att vi får till en större bredd nästa år.

Under vintern skall vi ta tag i en hel del aktiviteter med bl.a. utbildningar, infokvällar och även lite testrundor för allmänheten. Dessa skall vara upplagda lite efter idén "trimorientering" dvs man skall kunna köra när det själv passar.

Vi planerar också som vanligt ett gemensamt Bil-O möte i januari för att lägga upp riktlinjerna, regler, tävlingsdatum mm under 2008.

Nu återstår lite backjobb med att ragga priser till 2007 års serie och vi återkommer när det blir dax för prisutdelning.

Julen står för dörren coh se till att det står Bil-O grejor på önskelistan. Tomten kanske kommer.
Putsa förstoringsglasen och lär er alla kartor i länet utantill så att ni är fulladdade till nästa säsong.

Jag har just tittat igenom filmen fårn SM:et och där är en del intressant. Målet är att under vintern klippa ihop en liten Info film på 6-7 minuter och förklara lite vad Bil-O är.
Förhoppningsvis gav också det lokala inslaget i SVT lite propagande för vår sport.

Mvh
Rolf

Rolf Linde2007-09-22Ang. maxtid på Bana 1 o 2
När det gäller maxtiden på bana 1 o 2 kommer vi till nästa års tävlingar (senast) att beräkna så här.

Tiden efter O-sträckors längd och 40 km/t.
Till detta läggs en schablonmässig tid ex 2-2,5 timme och dessutom transportsträckorna maxtid.

Ex 4o km O-sträckor/ 40km/t = 1 timme.
+ 2 tim = 3,0 timme + maxtid på alla transporter.
Ex 40 minuter ger då total maxtid på 3 timmar o 40 minuter.

Detta innebär knappt knappa 15 km/t i snitt på O-sträckorna och det måste vi kunna kräva att de tävlande skall klara.

De som överskrider denna maxtid får inget resultat.

Som vi nämnt innan kan vi med nuvarande funktionsstab inte sitta och vänta för länge vid TK och dessutom måste vi ha en rimlig sluttid för tävlingen.

Vi kommer meddela defintiv "plustid" senare.

Rolf Linde2007-09-04Funktionärskurs 23/9
Vi arrangerar ännu en funktionsärskurs denna gång med Daniel som utbildare. Det ger en bra inblick i Bil-O reglerna och man erhåller C-licens som funktionär (ansökes sedan genom sin motorklubb).
Dvs man måste vara ansluten /medlem i en motorklubb för att få ut licensen.

Kursen håller vi på BSR i Växjö (Deltavägen 9) söndagen den 23/9. Vi börjar med fika kl. 10.00 och kursen startar 10.30.
Vi räknar med att den tar ca 4 timmar + ev avbrott för lunch..

Vi har ett 8 tal anmälda och forhoppningsvis kan några tillkomma.
Hör av er om ni är intresserade till Daniel eller mig. Kursen är "kostnadsfri" Bensinpengar till Daniel kan vi säkert ordna genom våra "bil-O kassor" och licensen ordnas av er motorklubb.

Välkomna.


Mvh
Rolf

Rolf Linde2007-05-21Funktionärskurs o kartläsarkurs
Som framgår av startsidan arrangeras innan Växjös tävling dels en kartläsarekurs den 30/5 (kvällstid) på BSR i Växjö och dels en funktionärskurs på fm. den 2/6 på Folkets Hus i Hovmantorp.

Anmäl er gärna till dessa.

Rolf Linde2007-03-21Rapport från Bil-O Kronobergs ”årsmöte”
Närvarande: Rolf Linde Gunnar Holmgren, Torsten Cordes, Conny Johansson, Daniel Johansson, Folke Ringberg, Ivan Carlsson, Ingemar Evaldsson, Arne Johansson, Inge Järletoft och Micke Lvov som anslöt under mötet

Inbjudna var även Peter Palinkas, Ingvar Hansson (från Skåne) Leif och Johan Fransson men dessa hade förhinder.

1) Sammanfattning 2006
Vi konstaterar att Bil-O serien deltagare ökat sakta men säkert under 2006 och att vi är på rätt spår i många avseenden. Vi har i stort sätt följt de förändringar och förbättringar som tidigare diskuterat.
Bland detaljerna märks Infomaterial har tagits fram, Bana 1 o 2 kör i dagsljus (med några undantag på sena hösttävlingar) Bana 3 för aktiva, test med Sportident (Växjö) har slagit väl ut liksom ej genomkörbara IK, Gunnars kontaktförmedling har gett extra startande och våra tävlingar har fått goda betyg av deltagarna. Reportage i bl.a. Bilsportbörsen.

2) Tävlingsdatum 2007:
Rent formellt räknar vi samtliga dessa(utom SM) som EN tävling då vi har en gemensam prisbedömning för hela serien och vardera datum och arrangör som ”etapper”. Således blir formuleringen Bil-O Serien Kronoberg Etapp 1 … osv.

2/6 Wäxjö MS Bana 1,2,3
2/9 Ljungby MK Bana 1 o 2
15/9 Nybro AK Bana 1 o 2
29/9 Älmhults MK Bana 1,2,3
27/10 Wäxjö MS SM (bana 3) + Bana 1 o 2
17/11 Ljungby MK Bana 1,2,3

Vi välkomnar Nybro nu också som arrangör i serien.
P.S Grimslöv kanske också tillkommer med en”etapp”.

3) Utbildningsmaterialet
Som tagits fram i Power Point av Torsten Cordes och kompletterats av Rolf Linde. Vissa anser att det blir för mycket info och lite ”korvstoppning”.
Gunnar Holmgren och Johan Skogström skall jämföra ”Tottes original” och ”Rolfs överkurs” och komma med förslag på förändring. Se även punkt 15 om hemsidan.

4) Genomgång efter tävlingarna
Viktig speciellt för bana 1 och nybörjare.
Krav på rättningsmallar skall finnas. Vi testar oss fram för lämplig utformning av dessa. Totte föreslog även här i Power Point men varje klubb löser efter bästa förmåga.

5) Skilja Bana 1 ,2 ,3
Arrangörens skall göra allt för att skilja på ekipagen ute på vägar och skisser.
Detta för att undvika stress för Bana 1 ekipagen.

a) I de fall som bana 1,2 , (och ev 3 startar) inom samma tid så skall Bana 3 (eller de som är klassade som bana 2 Aktiva) starta först. Därefter Bana 1 och bana 2.

b) Arrangör skall sträva efter att Bana 2 och bana 3 (Bana 2 A) deltagare inte är ute samtidigt som Bana 1 deltagare på begränsade skisser.

c) För deltagare på Bana 1 skall alltid erfaren TK personal finnas vid Start på skissområde som kan informera och hjälpa till vid behov innan start på sträckan.
Erfaren TK personal rekommenderas också vid start på första O-sträckan.

d)OBS OBS (Ändrat här mot vad jag först skrev)
Vi skall testa ett system som innebär att deltagarna på bana 1 vid skisskörning skall få banan inritad med en linje i tydlig färg (lämpligtvis röd).
Som komplement skall även Körbesked på sedvanligt vis finnas för att de sedan i lugn och ro kan förstå hur man "ritar" in banan med hjälp av siffror och namn. Vid snurrningar på skiss rekommnderar vi kartbyte istället för flera linjer för att minska risken för felkörning.

6) Maxtider
Tanken med maxtider är att bana 1 o 2 skall köra utan stress men att tävlingsledning av tävling ej skall bli utdragen men hänsyn till funktionärer etc.
Maxtiden skall vara väl tilltagen inkl. ev väntetider. Överskriden maxtid kan innebära.
Överskriden maxtid skall ej föranleda ”uteslutning” men risken finns att TK kontroller dras in och ekipage som hamnar utanför maxtiden då ej kan prisbedömas.

7) Licenser.
Åke Jansson m.fl har framfört önskemål till Bilsportförbundet om en prismässigt billigare licens för nybörjare. Detta kommer behandlas men sannolikt ej bli klart för än till nästa år. T.v räknar vi med att kunna köra på de VIP licenser vi anvät hittills
och att dessa gäller alla etapper i Bil-O Kronoberg (= 1 tävling).
Om de kan gälla för Skånes tävlingar vet vi ännu ej.
För deltagande i Wäxjös tävling SM delen (dvs Bana 3 aktiva) kommer särskild VIP-licens behöva lösas.

8) Vägkvaliten
Viktigt att bana 1 och 2 verkligen har bra vägar utan risk för genomslag eller buskar/grenar eller hög vägmitt. Arrangörerna skall välj bort tveksamma avsnitt i detta avseende.

9) Säkerhet
Stopp och varningsskyltar skall sättas upp vid utfarter som annars kan vara en säkerhetsrisk. Lämna företrädelseskylt skall också tas fram (som trafikmärket fast mindre) för ex. skymda utfarten och vid skisskörning.

10) Gemensam standard

a) Enhetliga Tid och Kontrollkort. Vi skall i möjligaste mån ha samma standard
och om möjligt även dela Kontrollkortet per O-sträcka (bl.a. för att underlätta rättningen)
Bana 1 skall ha GUL färg, Bana 2 Blå Färg och Bana 2A/3 Röd färg.
Huvudet på körordrar kan ha samma färgmärkning men är inget krav.

b) Enhetliga Transportordrar ( samma antal nollor i längduppgifterna).
Förslagsvis skrivs alltid ex 300 met som 0.30 och ex. 1km 750 met som 1,75.
Kolumnen längst till höger som anger ”längd kvar” i Roadbook kan tas bort.

c) Kartkvaliten
Skall vara hög och ev. planeras en gemensam kartträff för att utbyta erfarenhet mellan arrangörerna.

d) Numreringen för TK skall vara Tk0 , TK1 etc.
Växjö har annars praktiserat att börja med TK1 för att detta skall stämma med
start på resp.sträcka /så fick jag det sagt också ;-)

e) Den sk. ”friskrivningen ” i inbjudan och PM etc ( ex. ”Arrangören avsäger sig
allt ansvar.”.) skall formuleras enl. instruktioner från Förbundet.
Daniel kommer med förslag.

f) Nästa år kommer en miljöansvarig krävas för varje tävling. Förbundet har info
och ev kan förre miljöchefen i Växjö Malte Sandberg vara behjälplig för
klubbarna. Han skall var miljöansvarig för vår SM tävling där det krävs nu redan
2007.

12) Krav på OK tavlor.
a) Arrangören bör lägga OK och feltavlor med sunt förnuft och med ambitionen
att det skall var roligt och stimulerande för deltagaren. Kontrollerna skall
kunna vara utläsbar på resp. banas karta.
b) Motsvarande föremål för OK kontroller skall finnas i verkligheten för Bana 1
medan föremålen kan ha ”försvunnit” för bana 2 och 2A/3
Bana 1 skall ha lättare kontroller och Bana 2/3 svårare.

13) Ej genomkörbar IK.
Vi ser många fördelar med dessa och orienteringsmomentet höjs om de placeras
med förnuft. Vi skall insända en gemensam ansökan till Bil-O förbundet om dispens för hela Bil-O serien Kronoberg efter samma kriterier som Växjö praktiserade under 2006. (Rolf ansöker)

14 ) Marknadsföring.
a) Vi skall ta fram Visitkort för resp. klubb (Rolf har mall och kan ordna kopiering)
b) Förslag om tryck av gemensamma affischer avslogs
c) kartläsarutbildning. Varje klubb försöker arrangera någon form av info möte.
Här kan då en lite mer omfattande genomgång göras. Infot kan även avslutas
med en liten testrunda. Inbjudan skall ske till såväl nya som deltagare som
kört en eller fåtal gånger. Gunnar har adressregister till de flesta som deltagit.

15) Hemsidan
Skall uppdateras. En ny layout förbereds.
a) En kort info skall finnas om Bil-O –ung som den som fanns tidigare men
tagits bort.
b) Om möjligt skall utbildningsmaterialet läggas upp på hemsidan. / det
behöver i så fall anpassas för ”egenutbildning” (jmf även punkt 3)
c) Regelverket som ligger där tas bort och skall uppdateras med de tillägg som
gäller för Bil-O Kronoberg /Rolfd kommentar: ”risk finns att jag åker på det
eftersom jag börjat” ;-)

16) Övriga frågor
a) Samarbetet med Skåne och frågor runt detta skjuts upp tills någon repr. från
Skåne kan deltaga. Ev tas ett särskilt möte om detta.
b) Vi skall försöka lösa en gemensamt tillstånd hos Länsstyrelsen för alla
tävlingarna (Rolf undersöker)
c) Gunnar visade statistik på hur många tävlingar resp. person deltager i.
Många tävlar bara 1 ggr och därför är uppföljning och kurser väldigt viktiga
för att fånga upp dessa och få dem att fortsätta.
d) Torsten informerade att en ny motorklubb kan vara aktuell att starta i
Hovmantorp
f) Funktionärskurs planeras av Bil-O förbundet i samband med Växjös tävling
den 2/6. mer info kommer

Extra info…
17) Bidrag mm.
Efter mötet har Rolf tagit kontakt med SBF som kan erbjuda statligt stöd för
bl.a. framtagning av material, infoträffar etc. ”kallat ”handslaget”. Vi undersöker
möjligheterna att få sådant stöd och kommer sända in en gemensam ansökan.
Info kommer till vederbörande.

Till sist för dom som inte vet det ingår numera Daniel Johansson i Bil-O förbundets styrelse tillsammans med Ulf Andersson och Jonas Öhman.
Vi säger Grattis och är glada att ha en ur ”vårat gäng” i denna position..


Bakom tangentbordet
Rolf Linde

Rolf Linde2006-11-29PRISER BIL-O Serien 2006
Följande priser kommer delas ut i anslutning till vår tävling på lördag.
Vi har också valt att pristagarna får välja pris i turordning efter nedan placering.

Totalt har vi 20 priser till ett sammanlagt värde av drygt 11.000:-


Eco Driving utbildning - Värde ca 1625:- Sponsor Davidsson Trafikskola Växjö
Eco Driving utbildning – Värde ca 1625:- Sponsor Davidsson Trafikskola Växjö

Presentkort 750:- BSR Svenska AB Växjö
Presentkort 750:- BSR Svenska AB Växjö

Presentkort 500:- Dohini Däck Växjö
Presentkort 500:- Dohini Däck Växjö

Eldsläckare 2 kg Värde ca 350:- Sponsor Autoexperten Växjö
Kamasa Blocknyckelsats Värde ca 600:- - Sponsor Autoexperten Växjö

Prenumeration (helår). Bilsportbörsen +keps. Värde 399:- /Sponsor Bilsportbörsen
Prenumeration (helår). Bilsportbörsen +keps. Värde 399:- /Sponsor Bilsportbörsen Prenumeration (helår). Bilsportbörsen +keps. Värde 399:- /Sponsor Bilsportbörsen Prenumeration (helår). Bilsportbörsen +keps. Värde 399:- /Sponsor Bilsportbörsen Prenumeration (helår). Bilsportbörsen +keps. Värde 399:- /Sponsor Bilsportbörsen Prenumeration (helår). Bilsportbörsen +keps. Värde 399:- /Sponsor Bilsportbörsen


1 Presentkort 500:- Bilvård - Sponsor Ditec Bilvårdscenter, Hjalmar Petris väg
1 Presentkort 500:- Bilvård - Sponsor Ditec Bilvårdscenter, Hjalmar Petris väg
1 Presentkort 250:- Bilvård - Sponsor Ditec Bilvårdscenter, Hjalmar Petris väg
1 Presentkort 250:- Bilvård - Sponsor Ditec Bilvårdscenter, Hjalmar Petris väg

1 dunk Olja Värde ca 300:- Sponsor: Hermi Bil (Ford o Mazda ÅF) Växjö
1 dunk Olja Värde ca 300:- Sponsor: Kronobergs Bil (Saab Opel) ÅF i Växjö.

Kepsar och mössor - Diverse priser från Bilsport och BSR.

Vi har således hela 20 priser att delar ut.
Man väljer priser efter följande turordning och totalresultat i Bil-O kronobergs serien.

1) Segrare kartläsare bana 2
2) Segrare kartläsare bana 1
3) Segrare kartläsare bana 3
4) Segrare förare bana 2
5) Segrare förare bana 1
6) Segrare förare bana 3

7) 2.a plats kartläsare bana 2
8) 2.a plats kartläsare bana 1
9) 2.a plats kartläsare bana 3
10) 2.a plats förare bana 2
11) 2.a plats förare bana 1
12) 2.a plats förare bana 3
13) 3.e plats kartläsare bana 2
14) 3;e plats kartläsare bana 1
15) 3.e plats kartläsare bana 3
16) 3.e plats förare bana 2
17) 3;e plats förare bana 1
18) 3.e plats förare bana 3

19) 4.e plats kartläsare bana 2
20) 4.e plats kartläsare bana 1

Rolf Linde2006-09-18Bra site med mycket info
Här finns en bra sida med mycket information om Bilorientering.
Inom kort kommer där även filmsekvenser.
Det är aktiva Almunge MK i Uppland där Bil-O varit stort i årtionden.

http://bilo.homeunix.org/

Rolf Linde2006-09-03Flyttas igen...
Som vi meddelat flyttas Växjös tävling tillbaka till den 23/9.
Dessutom planerar vi även att flytta vår tävling inbokad den 21/10 till senare (sannolikt till 18/11).
Anledningen finns beskriven i gästboken.
Tyvärr strular det till sig lite ...

För Växjös tävlingar erhåller vi en dispens för "ej genomkörbara IK". Detta innebär att vi kan nyttja en del vägrätningar och klurigheter som vi annars inte kan göra eftersom regelverket normalt säger att IK tavlorna skall kunna passeras.
Vi kommer göra en utvärdering /enkät/ tillsammans med deltagarna vid båda våra tävlingar och tillsända förbundet.

Skåne har nu också bokat datum för sina tävling.
Något gemensam serie hinner vi inte få till med Skåne förrän nästa år och det vore därför bra om vi testar varandras tävlingar nu i höst.
Skånes datum hittar ni på deras hemsida - se Länkar -eller i Gästboken.

Nu ser vi fram mot en intensiv och rolig Bil-O höst...med ökat deltagarantal...

Rolf Linde2006-07-25Växjös tävling 23/9 tidigareläggs
Så här mitt i högsommarvärmen har vi beslutat att lägga vår tidiga hösttävling 2 veckor tidigare än planerat. Nytt datum är således lördagen den 9/9 istället för den 23/9.

Vi har en hektisk höst framför oss och undertecknad kommer vara engagerad i flyttningen av vårt företag till nya lokaler i princip hela september.

Inbjudan kommer här på siten. Tyvärr hinner vi dock inte göra någon bana 3 till denna tävling men Åke har lovat lite svårare Bana 2 istället.

Jag skall också försöka hinna med en sammanställning för Bil-O serien innan dess.

Hoppas nu ni är riktigt Bil-O-sugna till den 9/9.

Rolf Linde2006-05-13Ljungby avklarad och Växjö på gång...
Ja det bjuds på en del svårigheter och klurigheter i Ljungby. Som vanligt när Daniel och Conny är banläggare :-)

Vi hoppas också att utbildningen/informationen gick hem och kom gärna med tips.

Växjö kör sin tävling den 27/5. Inbjudan finns nu på siten. Hoppas många kan köra där.

Rolf Linde2006-04-18Inbjudan Ljungby
Nu har inbjudan kommit ut för årets första tävling i bilokronoberg, se under "Tävlingar 2006"

Hoppas vi nu får många till Ljungby som väntat länge på att få ut och åka.

/Daniel

Daniel Johansson2006-03-12...och ett till..
Kung Bore var en envis rackare i år.
Visste vi detta kunde vi satsat på några vintertävlingar... men eftersom vår sport är i behova av farbara vägar och vägrätningar är det inte så lätt..
Meddelande från Älmhult...

--------------

Hej,

Pga. stora snömängder och befarad besvärlig tjällossning har vi bestämt att flytta vår tävling som skulle ha gått den 23/4. Vi siktar på att köra den i augusti-september.

Hälsningar Bilo-kommittén, Älmhult.

Rolf Linde2006-02-28Inte så glatt besked .....
Vinterns spelar ju oss alla ett spratt i år. Det snöar för fullt och tjälen biter sig allt djupare nedåt. Både Ljungbys och Växjös tävlingar i Mars har stora "farbarhetsrisker" och vi har beslutat att skjuta fram båda tävlingarna.
Vi vill ju kunna erbjuda bra vägar för nybörjarna och det är ytterst osäkert som läget är nu med tanke på kommande tjällossning. Dessutom är markägarna inte intresserade av att vägarna belastas onödigt.
Vissa år kan ju vägarna vara torra och fina men det blir inte fallet i år.

Det är dessutom svårt att hitta datum med tanke på helger och andra tävlingar som krockar.
Ljungby hittar inget nytt datum nu och återkommer. Deras första tävling blir den 7/5 och Wäxjö lägger sin den 27/5 bl.a med hänsyn till en del större rallytävlingar där flera av oss också är engagerade.

Ni får således ge er till tåls lite till och vi räknar med att ses i Älmhult den 23/4 och vi hoppas då vägarna är farbara.

Kalendern kommer att ändras snarast.

"Ut och skotta"
Mvh
Rolf

Rolf Linde2006-01-31Glädjebesked om tillstånd
Länsstyrelsen har meddelat oss att vi får köra resp. klubbs Bil-O tävlingar på ett och samma tillstånd inom samma kalenderår.
D.v.s. Växjös 3 tävlingar kan köras på ett tillstånd och en kostnad. Söker vi tillstånd för alla 3 tävlingarna kan vi ha tid även på vägarna (gäller då enbart bana 3). Bana 1 och 2 har vi ju bestämt enbart skall gå på en maxtid och med vissa "prov" på tid. Det innebär dock att vi kan nyttja lite fler områden ex. större industriområden (även för bana 1 och 2)inom detta tillstånd.

Dessutom har de ändrat specifikationen "inhängnat område" till områden där allmän trafik ej förekommer. Dvs För tävling där vi enbart haft maxtid och enstaka prov inom inhängnat område kan vi nu nyttja andra områden - ex sandgrop eller motsvarande - med tidtagning utan att behöva betala tillståndsavgift.

WMS ansöker om tillstånd för samtliga våra 3 tävlingar och planerar därför att även ha en bana 3 på dessa tävlingar. Detta för att få mer aktiva i våra startfält.

Dessutom har Jonas Öhman (Västra Bilsportförbundet) i dagarna sänt en ansökan till Vägverket för att kraftigt reducera tillståndsavgifterna för Bil-O tävling.

Således är det bäddat för ännu roligare tävlingar under 2006 :-)

Mvh
Rolf Linde

Rolf Linde2006-01-29Lite vinternyheter
Prisutdelningen har nu slutförts. Alla fanns inte på plats efter sista tävlingen och efter lite kontaktproblem som nu fixats av vår "allt i allo och kontaktförmedlare" Gunnar Holmgren har nu alla äntligen fått sina priser - så när som lite kepsar och smått och gott som utdelas vid kommande tävlingar.

Vi skall försöka få till ett foto av den äldste?(Göte Svensson)och den yngste (Leo Wilén)deltagaren i våra tävlingar och skicka till lokalpressen.

Åke Jansson har varit på konferens i Södra distriktet i helgen och pratat ihop oss med Skånes Bil O serie. Vi hoppas de anammar det mesta av vårt regleverk som nu är under "revidering". Det stäms av även med det "riktiga" Bil-O reglementet.
Vi återkommer när allt fallit på plats.

Vi väntar också ett svar från Länsstyrelsen som uppvaktades av vältaliga herrarna Åke Jansson och Rolf Linde. Bil-O förbundet skall också uppmanas tillställa Vägverket ett förslag om lägre tävlingsavgifter för Bil-O.
Åke har även Växjös första tävling så gott som klar. Några svåra ställen skall kollas när snön decimeras...

Torsten filar vidare på sitt Power Point program.

Bara så att ni vet att vi inte ligger i vinteride...även om tempot kanske varit lite lägre..

"Adminstratören"

Rolf Linde2006-01-09Tävlingar 2006
Vi har tidigare informerat om att vi ska försöka få till ett "bättre" tillstånd så vi får köra på tid på lite fler ställen. Men så länge vi inte vet nåt om detta så får vi räkna med att en del tävlingar blir som de flesta var förra året, dvs endast tidtagning inom inhängnat område. Kika därför in under tävlingar 2006 och se hur det är tänkt i nuläget ang vilka banor som är tänkt att ha på de olika tävlingarna. Får vi ett bättre tillstånd kommer kalendern säkert att justeras något.

För övrigt har datumet ändrats / justerats på några tävlingar, se kalendern.

Daniel Johansson2005-12-16Inför 2006
Bil-O Kronoberg har haft möte i veckan i Älmhult. Totalt fanns 10 personer från
våra 3 klubbar Wäxjö MS, Älmhults MK och Ljungby MK.

Det var planerat att även 2 representanter från Skåne skulle kommit för att diskutera en gemensam serie nästa år. Tyvärr fick de förhinder och vi skall träffas i samband med Södra Bilsportsförbundets konferens i Lund i slutet av januari.
Vi har gett dem ett litet förslag på hur samarbetet kan ske.

Vad som beslutades på mötet i Älmhult var att vi skall köra på som vi tidigare gjort med några smärre ändringar.

1) Bana 3
Vi inför även en bana 3 i de flesta tävlingarna för att locka mer aktiva. Resp. arrangör avgör svårighetsgrad och skillnad jämfört med bana 2.
Arrangören skall ange om Bana 3 har sämre vägavsnitt och om ”oöm” bil rekommenderas.

2) Klassindelning:
Aktiva med SBF licens skall i princip enbart tävla på bana 3.
Har man inte lämplig bil får man köra bana 1 eller 2 men då utan tävlan i serien.

Det är kartläsaren som styr vilken klasstillhörighet man har. Således får aktiv förare deltaga på bana 1 eller 2 men får följaktligen själv inte tillgodoräkna sig poäng.
Nybörjar kartläsare får maximalt ha aktiv förare i 3 tävlingar under året.

3) Serietävlan.
Bil-O kronoberg kör vidare 2006 som tidigare. Inplanerat är 8 tävlingar och 5 räknas i serien.
Förhoppningsvis med fina priser.

Vi avvaktar även beslut om en Sydsvensk serie men förhoppningsvis kan vi köra en sådan parallellt med Skånes motsvarande nybörjartävlingar. Detta fordrar dock en gemensamt upplägg med dem avseende regler, bantyper etc.
Vi återkommer om detta.

Samtliga serier är ”öppna” för alla oavsett ”hemvist” eller klubbtillhörighet. Således får danskar och norrlänningar gärna även deltaga i våra serier.

4)Poängräkningen
Diskuterar vi och återkommer. Ev blir det lägre max poäng vid mindre antal startande.

5) Information
Före tävlingen skall ges lite mer tid för info. Ett Power- Point material kommer också tas fram som informationsmaterial och även finnas här på siten.

Åke Jansson kommer också göra ett försök med att ha en testbana upplagd på siten. Man kan då själv skriva ut karta och körorder och testa i verkligheten. Kontroller (främst OK kontroller) kommer vara utplacerade under viss tid. ”Kontrollraden” mailas till Åke.
Rätt ger en gratis start i någon av våra tävlingar!

I övrigt skall varje klubb på bästa sätt sprida information om sporten för att få fler utövare och nybörjare. Många idéer ventilerades.

Det är viktigt att vi även har genomgång efter tävlingarna för nybörjare. Rättningsmallar med kartor och kontroller rekommenderas att anslås vid målgång.

6) Kontroller
Förslag om ej genomkörbar IK (dv.s. att IK skyltar kan placeras utan att man måste kunna passera dem ) ansåg mötet att varje klubb och tävling i så fall får ansöka dispens om från Bil-O förbundet.

Ev minimiavstånd mellan 2 OK (där den ena är felaktig för resp. bana) ansåg vi inte ha behov av. Kravet är att OK skall kunna vara utläsningsbar på kartan.
Kravet för Bana 1 är att det karttecken som avser OK alltid måste finnas i verkligheten.
Ex kan en ej synbar stig inte vara OK för Bana 1.
Således kan OK för Bana 2 och 3 vara svårare än för Bana 1.

Sportindent –systemet med tidtagning kommer användas på vissa tävlingar

7) Tillstånd
Vi skall även kontrollera med Länsstyrelsen om vi kan få ett lägre tillståndspris på de tävlingar där vi kör på idealtid ute på vägarna. Detta för att kunna nyttja andra områden än inhägnade för sträckor med tidtagning – ex. öppna industriområden.
Idag har vi ett sådant men då får tidtagning endast ske på inhägnat område.

8) Tävlingar 2006
Planerade tävlingar är följande. Lite kul är att Ljungby försöker sig på en vintertävling.
Om det nu blir någon vinter förstås.
Ljungby 2006-02-25.
Växjö 2006-03-25.
Älmhult 2006-04-23.
Ljungby 2006-05-05.
Växjö 2006-09-23.
Ljungby 2006-10-07.
Växjö 2006-10-21.
Älmhult 2006-11-11


Siten kommer uppdateras efter hand med den nya informationen.

I övrigt hoppas vi att tomten kommer och att det ligger något kartläsarbord eller tripmätare under granen. Ha trevliga helger och ladda för 2006 års bil-O säsong. Försök även värva nybörjare.

Rolf Linde2005-11-12Lite om "efter tävlingen".
Vi kunde ej genomföra hela prisutdelningen i Bil O kronoberg efter tävlingen i lördags. Anledningen var att några av pristagarna inte fanns på plats.

Vi bestämde i år att ha en "väljordning" på priserna enl. tidigare info här på nyheterna.

De främsta placeringar är utdelade men övriga kommer meddelas i tur och ordning för att kunna välja återstående priser.

Så håll ut några dagar tills resultat och lite annat efterjobb är fixat så kommer info via mail eller telefon. Det kan dröja någon/några dagar innan allt är upplagt på siten

Tack allihop för en tevlig säsong och nu laddar vi för 2006. Det verkar som vi nu börjar få med en hel del "pånyttfödda" och en hel del nybörjare.

Vi tror och hoppas att vi kan väcka liv i sporten och få startfält på 30-40 bilar eller gärna mer.

Mvh
Rolf Linde

Rolf Linde2005-11-07PRISER Bil-O serien Kronoberg 2005
Följande priser är skänkta av sponsorer:
Safety System Training –Förarkurs säkerhet med Kalle Grundel / 1 st pris Värde 1950:-.
Davidsson Trafikskola i Växjö. 1 st pris Eco driving. Värde 1600:-
BSR Svenska AB i Växjö 2 presentkort 750:-/st
Davidssons Bilvård Växjö 2 st Presentkort Värde ca 750:-/st. (totalt 1500:- )
BSR Svenska AB i Växjö 2 presentkort a 500:-/st
Dohini Däck i Växjö 2 st presentkort a 500:- /st
Autoexperten i Växjö 2 st priser värde ca 400:- /st
Bilsport 6 st helårsprenumerationer på Bilsportbörsen, kepsar samt Lufttrycksmätare värde ca 350:-/pris.

Eftersom vi haft flest deltagande på bana 2 utdelar vi de flesta priserna där.
18 priser representerar ett totalt värde av 11.500 kronor.
Lite mindre än förra året men ändå en bra prispott.

Följande totalplaceringar i Bil-O serien erhåller priser. Det gäller således hela serien och inte lördagens tävling. Ställning hittar ni på siten www.bilokronoberg.com.
Det är inte säkert att förare och kartläsare från samma ekipage vinner ”samma prisnivå” utan här avgör om man deltagit i alla tävlingar etc.

Bana 1
1.a pris förare och kartläsare.
2.a pris förare och kartläsare.
Bana 2
1.a pris förare och kartläsare
2.a pris förare och kartläsare
3.e pris förare och kartläsare
4:e pris förare och kartläsare
5:e pris förare och kartläsare
Bana 2 aktiva
1.a pris förare och kartläsare
2.a pris förare och kartläsare

Prisutdelning:
Sker snarast möjligt efter det att bana 1 och bana 2 kommit i mål på lördag den 12/11.
Vi har flera arbetsuppgifter men hoppas hinna med detta ca kl. 17.00

Vi kommer ha prisutdelning på sådant sätt att man väljer pris i följande ”placeringsordning”. Således kan förare och kartläsare välja ”olika” priser efter tycke och smak. Några priser finns också bara som ett(1)pris:


1:a Förare/kartläsare Bana 2
1.a Förare/kartläsare Bana 2 Aktiva
1:a Förare/kartläsare Bana 1
2.a Förare/kartläsare Bana 2
2:a Förare/kartläsare Bana 1
2.a Förare/kartläsare Bana 2 Aktiva
3.e Förare/kartläsare Bana 2
4.e Förare/kartläsare Bana 2
5:e Förare/kartläsare Bana 2
Bra om ni ”förbereder” er så att prisutdelningen går snabbt och smidigt.

Vi tackar sponsorerna och hoppas på ett ”väldingnande” prisbord även för 2006 :-)

Rolf Linde2005-11-06Pristagarna 2004
De saknade pristagarna från 2004 har nu "hittats" och kommer få sin eferlängtade priser. Ursäktar att detta missats tidigare .

4.e pris Helårsprenumeration Bilsport Börsen Värde 300:- både till Förare och Kartläsare går till Hans Urdell och Anita Urdell.

5.e pris Presentcheck Autoexperten Växjö Värde 250:- vardera går till Claes Svensson och Ros-Marie Olofsson.

Pristagarna får gärna byta priser med varandra om så önskas.

Mvh
Rolf Linde
"prisjägare"

Rolf Linde2005-10-25Sammanställningen i Bil-O Serien
Ligger nu ute här på siten efter Ljungbys tävling (Resultatet efter Älmhults kompletteras snarast)

Lite ändringar och justeringar har gjorts jämfört med tidigare lista.
Några förare/kartläsare har "utgått" och några har flyttats till annan "klass" .

En ny regel vi ansett vara befogad är bl.a. att då kartläsaren räknas som aktiv så får föraren poäng i den "aktiva" klassen som förare. Annars skulle man kunna få "gratis-poäng" bland nybörjarna.

Vi får till nästa år också ha en så rättvis uppdelning som möjligt och återkommer med information.

Mvh
Rolf Linde

Rolf Linde2005-10-24NYTT på Nyheter
Vår nyhetssida har nu uppdaterats så att vi snabbare får in de nyheter vi har att meddela.
Vill du hitta det senaste nyheterna från Bil-O Kronobergs organisation så läser du här...


Naturligtvis hoppas vi att alla ni andra använder gästboken för allehanda frågor, synpunkter och info om våra bilorienteringar.

Mvh
Rolf

Rolf Linde